Πολίτες εν Δράσει

για το δήμο Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού

Σημεία δημοτικού προγράμματος του συνδυασμού «Πολίτες εν δράσει»

leave a comment »

Όλοι εμείς, οι «Πολίτες εν Δράσει», από την αρχή της προσπάθειάς μας επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε μια ανεξάρτητη κομματικά Αυτοδιοικητική Κίνηση, ως το δικό μας «μηχανισμό στήριξης» απέναντι στην πολιτική του Μνημονίου. Μια πολιτική που στην αυτοδιοίκηση υλοποιείται με το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, στα πλαίσια του οποίου μεταφέρονται αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς τους αντίστοιχους απαιτούμενους πόρους. Για μας είναι ξεκάθαρο ότι προωθείται η αρχή της «ανταποδοτικότητας» ακόμα και σε τομείς βασικών κοινωνικών υπηρεσιών επιβαρύνοντας βάναυσα τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Καλλικράτης επίσης σημαίνει λιγότερη δημοκρατία και φίμωση του πόλιτη.

Η ανάδειξη των αναγκών και των προβλημάτων από τους ανθρώπους που τα ζουν και παράλληλα η αναζήτηση λύσεων και προτάσεων για τη βελτίωση της ζωής μας αποτελούν για μας μια διαδικασία θεμελιώδους σημασίας. Μέσα από ανοικτές συνελεύσεις, προσπαθούμε να αποτυπώσουμε το γενικότερο προβληματισμό των ανθρώπων του τόπου μας και να συμβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη διατύπωση και την υποστήριξη προτάσεων. Ωστόσο, πέρα από το στενό εκλογικό ορίζοντα, το παρακάτω κείμενο παραμένει ανοικτό σε βελτιώσεις, κριτική, γιατί θεωρούμε δεδομένο ότι η συζήτηση αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταματά στις εκλογές. Όπως δεν σταματά εδώ και το πεδίο δράσης μας.

1. Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

 • Θέλουμε τον Δήμο στην υπηρεσία των κατοίκων, να αφουγκράζεται και να δίνει λύσεις στα προβλήματα τους και όχι μία ανώνυμη εταιρία που θα τους εκμεταλλεύεται. Θέλουμε Δήμαρχο να εκφράζει την βούληση του κόσμου και όχι μάνατζερ στην υπηρεσία των κομμάτων και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Να μη συντάσσεται με κομματικές οδηγίες για συναίνεση σε κεντρικές πολιτικές που φέρνουν στο χείλος του γκρεμού αγρότες, υπαλλήλους, μικροεπαγγελματίες. Δεν υπάρχει «όμορφη» ή «ανθρώπινη» πόλη με φτωχούς, ανέργους και κοινωνικά αποκλεισμένους πολίτες.
 • Θέλουμε να κατοχυρώσουμε θεσμούς για την ουσιαστική συμμετοχή των κατοίκων στην διαμόρφωση της πολιτικής του Δήμου σε όλη τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων και όχι μόνο την ημέρα των δημοτικών εκλογών.
 • Εκτός από τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων του μέσα από τη συμμετοχή του κόσμου, ο Δήμος οφείλει να παρουσιάζει απόλυτη διαφάνεια, όσον αφορά το σχεδιασμό, τα έργα του, τις δαπάνες, τον απολογισμό, κάθε πτυχή της δραστηριότητάς του. Να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία στη λειτουργία του Δήμου προς όφελος των πολιτών.

2. Παιδεία – Υγεία – Κοινωνική Πρόνοια

 • Δημόσια, ενιαία, δωρεάν παιδεία για όλους. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα αποτρέψουν την μαθητική διαρροή, που θα ενταθεί τώρα σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης.
 • Όχι στην κατάργηση και τη συγχώνευση σχολείων. Χρειαζόμαστε περισσότερα σύγχρονα σχολεία και όχι σχολικές αίθουσες – αποθήκες από πάνελ, ούτε σχολικά προαύλια που γειτονεύουν με θερμοκήπια.
 • Δημοτικοί, δωρεάν, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών – καμιά αίτηση να μην απορρίπτεται λόγω έλλειψης υποδομών και προσωπικού. Αυτή τη στιγμή και στην Ιεράπετρα και στο Μακρύ Γιαλό δεν υπάρχει δημοτικός βρεφονηπιακός σταθμός, δηλαδή καμιά μητέρα- που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα του ιδιωτικού- δεν μπορεί να δουλέψει τουλάχιστον μέχρι τα 2,5 χρόνια του παιδιού. Η προσχολική αγωγή δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν φύλαξη παιδιών, ενώ είναι καθοριστικής σημασίας για την κοινωνικοποίηση και την προσωπικότητά του.
 • Να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη οι άνεργοι και όσοι έχουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο των 12.000 €.
 • Θα βάλουμε φρένο σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της υγείας στον τόπο μας. Ενίσχυση και αναβάθμιση του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας.
 • Χώροι πρωτοβάθμιας περίθαλψης χωρίς ουρές πολύωρης ταλαιπωρίας ή πολύμηνης αναμονής για μια εξέταση – δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό.

3. Περιβάλλον Κυκλοφοριακό – Συγκοινωνίες – Ύδρευση – Αποχέτευση

 • Καμιά ανοχή του Δήμου στα σχέδια των πολυεθνικών να αυξήσουν τα κέρδη τους σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων. Δεν θα επιτρέψουμε στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης, να εκποιηθεί το περιβάλλον και ο δημόσιος πλούτος.
 • Άμεσα μέτρα σε συνεργασία με άλλους Δήμους, φορείς και οικολογικές ομάδες για την προστασία του περιβάλλοντος, θαλάσσιου, δασικού και ορεινού, στην ευρύτερη περιοχή. Ο Δήμος μας έχει γίνει τεράστιος και περικλείει έναν μεγάλο ορεινό όγκο που είναι δύσκολα διαχειρίσιμος. Να ενισχυθούν οι αντιπυρικές ζώνες. Να φτιαχτεί επιτέλους δασολόγιο, βασικό εργαλείο κατά των καταπατήσεων. Να συγκροτηθεί ενιαίος φορέας διαχείρισης της Νήσου Χρυσής (Γαϊδουρονήσι) και των ορεινών όγκων της περιοχής. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες των εθελοντών δασοπυροσβεστών –διασωστών και θα φροντίσουμε σε συνεργασία με τους αρμόδιους Φορείς τις αναγκαίες υποδομές προστασίας από πυρκαγιές.
 • Δημόσιο δίκτυο μετακινήσεων με μέσα μαζικής μεταφοράς που να καλύπτει με επάρκεια όλες τις γειτονιές της πόλης και όλα τα χωριά του Δήμου, με συχνά δρομολόγια τις ώρες αιχμής.
 • Όχι στη δημιουργία μεγάλων σταθμών στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, που τελικά φέρνουν περισσότερα αυτοκίνητα στην καρδιά της κίνησης.
 • Πεζοδρομήσεις με σχέδιο που να ανακουφίζουν το κυκλοφοριακό και να δημιουργούν ελεύθερους χώρους με νησίδες πρασίνου – Να υπερασπίσουμε και να αυξήσουμε τους δημόσιους ελεύθερους χώρους.
 • Πρόβλεψη ειδικών διαμορφώσεων (διαβάσεις, σηματοδότηση κλπ) για την εξυπηρέτηση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως ΑμΕΑ, μωρά σε καρότσια, ηλικιωμένοι.
 • Άμεση εκπόνηση μελέτης για ποδηλατικές διαδρομές στην Ιεράπετρα στην κατεύθυνση ενός ολοκληρωμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων. Σύνδεση των κοντινότερων χωριών, όπως Βαϊνιά, Κεντρί, Γρα Λυγιά με ποδηλατόδρομους.
 • Στηρίζουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα της Υπηρεσίας ύδρευσης (πρώην ΔΕΥΑΙ). Παρεμβαίνουμε για τιμολογιακή πολιτική που να ενθαρρύνει την εξοικονόμηση νερού, χωρίς να ρίχνει όλο το βάρος στα φτωχότερα νοικοκυριά. Θεωρούμε υποχρέωση του Δήμου να εξασφαλίζει στους πολίτες του ποιοτικό και φθηνό πόσιμο νερό. Βασικό ζήτημα είναι να εξεταστεί η ποιότητα του δικτύου και η αντικατάσταση του, όπου αυτό είναι ακατάλληλο. (π.χ. σωλήνες αμιάντου, σύμφωνα με τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές Οδηγίες). Είναι αυτονόητη, επίσης, υποχρέωση του Δήμου να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων για το νερό.
 • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών σε πρακτικά θέματα εξοικονόμησης νερού, σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις.
 • Η περιοχή μας έχει την ιδιαιτερότητα να παράγει ειδικές κατηγορίες απορριμμάτων, όπως είναι τα φυτικά υπολείμματα. Θα αγωνιστούμε, ώστε να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει επιτέλους το εργοστάσιο κομποστοποίησης στα πλαίσια του Δήμου. Προωθούμε την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

4. Αγροτικά

 • Οι αγρότες είναι η βάση της τοπικής οικονομίας και τα αγροτικά πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο της πολιτικής του Δήμου. Αυτό σημαίνει ότι και ο χωροταξικός σχεδιασμός (ΣΧΟΟΑΠ) θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη αυτό το γεγονός.
 • Ενίσχυση του φράγματος με την κατασκευή προφραγμάτων και λιμνοδεξαμενών μπορεί να αποτελέσει λύση στο μόνιμο πρόβλημα άρδευσης.
 • Αναβάθμιση του πειραματικού σταθμού, εμπλουτίζοντας τις δραστηριότητες του με ινστιτούτα φυτοπαθολογίας, εδαφολογίας, σποροπαραγωγής κ.α. Ανάπτυξη της έρευνας στην κατεύθυνση της υποστήριξης της τοπικής αγροτικής παραγωγής.
 • Να διεκδικήσουμε την ίδρυση Τμήματος Θερμοκηπιακής Καλλιέργειας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης στην Ιεράπετρα.
 • Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη ενός υγιούς συνεταιριστικού κινήματος είναι κρίσιμης σημασίας για την ισχυροποίηση της θέσης των αγροτών μας. Υποστηρίζουμε τη δημιουργία Αγροτικής Υπηρεσίας του Δήμου, που σε συνεργασία με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς να αναπτύξει δράσεις για την προώθηση των προϊόντων μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 • Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε σε επαφή τις ήδη υπάρχουσες ομάδες παραγωγών που ενεργοποιούνται στον τομέα των δημοπρασιών κηπευτικών, ώστε στα πλαίσια του συνεταιριστικού κινήματος, να δημιουργηθεί ένα ενιαίο δημοπρατήριο, με πραγματικές δημοπρασίες φανερές και όχι με την μέθοδο της σφραγισμένης προσφοράς που ενέχει τον κίνδυνο της «στημένης» διαδικασίας και των προσυμφωνημένων προσφορών.
 • Με πρωτοβουλία του Δήμου να ανοίξει η συζήτηση για τη στροφή σε άλλες μορφές καλλιέργειας, όπως είναι η Βιολογική γεωργία. Να γνωρίσουν οι αγρότες μας τα πλεονεκτήματα της και ως προς το περιβάλλον και ως προς τις οικονομικές της προοπτικές.

5. Εμπόριο-Βιοτεχνία-Τοπική Αγορά

 • Στήριξη των μικρών επαγγελματιών της πόλης – καμία άδεια λειτουργίας σε μεγαλοεπιχειρηματίες και πολυεθνικές, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας.
 • Να γίνουν χωροταξικές παρεμβάσεις για την ανάδειξη των εμπορικών δρόμων που ήδη υπάρχουν. Αυτό σημαίνει : δρόμοι και πεζοδρόμια προσπελάσιμα από τους κατοίκους, κατάλληλος φωτισμός και ταμπέλες πληροφοριών.

6. Πολιτισμός- Αθλητισμός- Νεολαία

 • Αντιλαμβανόμαστε τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, ως κοινωνικά αγαθά και μέσα για τη χειραφέτηση του λαού και της νεολαίας και όχι ως εμπορεύματα ή ως μέσα χειραγώγησης.
 • Να έρθουν οι άνθρωποι του Δήμου σε επαφή , μέσα στην ίδια τους την πόλη , με ό,τι φρέσκο , ζωντανό και δημιουργικό υπάρχει σήμερα στο χώρο του πολιτισμού. Με κέντρο τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, αθλητικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους της περιοχής να αναπτυχθεί η ερασιτεχνική δημιουργία και οι δεξιότητες των νέων ανθρώπων.
 • Υποδομές και χώροι «Άθλησης για Όλους» με την απαραίτητη καθοδήγηση από εξειδικευμένο προσωπικό.

7. Μακρύ Γιαλός

Οι αναγκαστικές συνενώσεις έχουν στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων Δήμων που θα είναι πιο μακριά από τον έλεγχο των πολιτών και πιο κοντά στο οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο. Δείχνουν περιφρόνηση στο δικαίωμα των πολιτών να αποφασίζουν για την ύπαρξη ή όχι του Δήμου τους και μόνο γι αυτό το λόγο είναι απαράδεκτες. Η παράταξή μας είναι υπέρ μόνο των εθελοντικών συνενώσεων. Πιστεύουμε  στην αυτοδιάθεση των τοπικών κοινωνιών, αλλά δεν διαπραγματευόμαστε την ενιαία οντότητα του Δήμου Μακρύ Γιαλού. Η προσπάθειά μας θα είναι στην κατεύθυνση του συγχρονισμού των βημάτων μας προς το μέλλον, την κοινωνική πρόοδο και την ευημερία των ανθρώπων και του τόπου. Με την εξάλειψη των τοπικισμών, με αλληλεγγύη και Δημοκρατία . Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν τα αιτήματα αιχμής των κατοίκων του Δήμου Μακρύ Γιαλού:

 • Κέντρο Υγείας Μακρύ Γιαλού.
 • Λειτουργία βρεφονηπιακού σταθμού.
 • Η απρόσκοπτη λειτουργία του Γυμνασίου και του Λυκείου.
 • Την αποπεράτωση όλων των δρομολογημένων έργων (περιφερειακός δρόμος, βιολογικός, σχέδιο πόλης, χωροταξικό, φράγμα Λιθινών κ.α.)

8. Για τα χωριά του Δήμου μας

 • Θέλουμε οι κάτοικοι τους να μείνουν στα χωριά τους και να αντιστρέψουμε την τάση φυγής που υπάρχει (όχι αναίτια ) μέχρι σήμερα. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τις συνθήκες διαβίωσής τους και όχι με διακοσμητικές παρεμβάσεις. Κοντινές υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής υποστήριξης όπως το «βοήθεια στο σπίτι», είναι σε πρώτη φάση απαραίτητα για τους ηλικιωμένους κατοίκους που είναι σήμερα η πλειοψηφία στα περισσότερα χωριά. Σχολεία και τακτική συγκοινωνία με την πόλη είναι απαραίτητα για τη νεολαία.
 • Έχουν δείξει οι ίδιοι οι πολίτες ότι όπου υπάρχει μεράκι και αγάπη για τον τόπο τους μπορούν να αναγεννηθούν και να αναδειχθούν ακόμη και χωριά που είχαν ερημωθεί. Θα ενισχύσουμε κάθε τέτοια προσπάθεια.
 • Αξιοποίηση  της  ιδιαιτερότητας  καθενός  από τα  γραφικά  χωριά,  αναδεικνύοντας  όχι μόνο τις  ομορφιές  του  τοπίου αλλά και  τον πολιτισμό μας  την ιστορία και τη φιλοξενία μας.

9. Τουρισμός

 • Ο τουρισμός είναι ένα πακέτο υπηρεσιών πού καταναλώνεται στο τόπο παραγωγής. Είναι, λοιπόν, απόλυτα εξαρτώμενος από την ύπαρξη βασικών υποδομών όπως νοσοκομείο, γρήγορη πρόσβαση σε αεροδρόμιο, ασφαλή οδική πρόσβαση κ.α. Γι΄ αυτά πρέπει να πιέσουμε και να απαιτήσουμε. Καθαριότητα, φωτισμός, παγκάκια, parking με εύκολη πρόσβαση, πεζοδρόμια, διαδρομές περιπάτου, στέγαστρα στις στάσεις λεωφορείων κ.α. είναι ενέργειες που μπορεί να υλοποιήσει ο Δήμος.
 • Δημιουργία κατάλληλων υποδομών για ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού, παράλληλα με τον υφιστάμενο παράκτιο τουρισμό.
 • Αξιοποίηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος για ανάπτυξη και προώθηση ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
 • Προσανατολισμός σε δραστηριότητες, που μπορούν να αξιοποιηθούν όλο το χρόνο, με σκοπό να δοθεί λύση στην εποχικότητα των τουριστικών επαγγελμάτων και να ενισχυθεί το εισόδημα των υπόλοιπων κλάδων.
 • Υιοθέτηση ειδικής πολιτικής, που θα βοηθήσει στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής και θα την οδηγήσει στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

10. Οικονομικά και Λειτουργία του Δήμου

 • Η μείωση των επιχορηγήσεων των δήμων οδηγεί, είτε στη συρρίκνωση των υπηρεσιών και των έργων τους, είτε στην εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίησή τους, είτε στην επιβολή νέων φόρων. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτή την πολιτική και παλεύουμε για ανακατανομή των δημόσιων πόρων από την κεντρική διοίκηση προς την αυτοδιοίκηση.
 • Καμία οπισθοχώρηση από την ήδη άσχημη κατάσταση που υπήρχε σε σχέση με την χρηματοδότηση των δήμων από το κράτος μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2009. Να επιστραφούν στους δήμους οι πόροι που τους αφαιρέθηκαν από τότε, συμπεριλαμβανομένων και των παρακρατημένων.
 • Κατάρτιση συμμετοχικού προϋπολογισμού, αντικείμενο πλατιάς λαϊκής διαβούλευσης αλλά και τεχνικού προγράμματος μέσα από προτάσεις των γειτονιών και των χωριών για τις νέες (τεράστιες) ανάγκες που παρουσιάζονται. Θυμίζουμε ότι ο Δήμος είναι (ελέω Καλλικράτη) ο τέταρτος μεγαλύτερος Δήμος της Κρήτης.

Κανείς μόνος στην κρίση! Κοινωνική αλληλεγγύη – Πρωτοβουλίες μας

Εκτός των προτάσεών μας για ενίσχυση της Κοινωνικής Πρόνοιας στο Δήμο, προτείνουμε ως Κίνηση και συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης και του Μνημονίου.

Όλο και περισσότεροι συνδημότες μας αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. Χάνουν την δουλειά τους, κλείνει το κατάστημα τους, κινδυνεύουν τα περιουσιακά τους στοιχεία ή είναι θύματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Σε συνεργασία με όλους τους Φορείς της πόλης μπορούμε να τους προσφέρουμε έμπρακτη συμπαράσταση σε νομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η κίνηση μας θα συμβάλλει ώστε να στηθούν κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης (Κοινωνικό Παντοπωλείο – Ανταλλακτήριο προϊόντων – Γραφείο Νομικής Στήριξης για επιχειρηματίες, δανειολήπτες – Δίκτυο αλληλοϋποστήριξης εργαζόμενων γονιών κ.α.).

Σε συνεργασία με κρατικούς Φορείς, Τοπικούς Συλλόγους και Σωματεία, μπορούμε να οργανώσουμε δράσεις και να θεμελιώσουμε ακόμα υποδομές υποστήριξης σε άστεγους, ναρκομανείς κλπ. που έχουν την ανάγκη της φροντίδας μας. Εξάλλου το μέτρο του πολιτισμού μας είναι η φροντίδα των ασθενέστερων ομάδων.

Advertisements

Written by politesiermg

29/10/2010 στις 3:57 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: