Πολίτες εν Δράσει

για το δήμο Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού

Δελτίο Τύπου της Κίνησης αναφορικά με το «Χάρτη Υγείας» Νομού Λασιθίου

leave a comment »

Η Μελέτη που ανατέθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου και εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με «στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο Νομό», όπως δήλωσε ο Νομάρχης Λασιθίου κ.Αναστασάκης, δεν δημοσιεύτηκε από τη Ν.Α.

Σύμφωνα, ωστόσο, με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ανατολή», που δεν διέψευσε ο κ.Νομάρχης, η Μελέτη προβλέπει σε πρώτη φάση το μοίρασμα των Τμημάτων σε Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία. Μεταξύ άλλων προτείνει την αναβάθμιση του Οφθαλμολογικού Τμήματος στην Ιεράπετρα και την κατάργηση (!) του Πνευμονολογικού, του Παιδιατρικού, του Μαιευτικού και του Τμήματος Ω.Ρ.Λ στο Νοσοκομείο μας. Σε δεύτερη φάση προβλέπει τη δημιουργία νέας υποδομής ενός Νοσοκομείου για όλο το Νομό.

Ο κ.Νομάρχης ζήτησε την αναβολή της προγραμματισμένης συζήτησης του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τη Μελέτη αυτή, γιατί, όπως σημειώνει σε δήλωσή του «δημιούργησε εντυπώσεις χωρίς λόγο». Διαβεβαιώνει δε ότι μετά την απαραίτητη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους Φορείς του Νομού θα συζητηθεί στο Νομ.Συμβούλιο.

Ζητούμε να μάθουμε επίσημα και άμεσα – πριν τις εκλογές – το περιεχόμενο αυτής της Μελέτης.

Με βάση ποια δεδομένα πραγματοποιήθηκε ; Γνωρίζει το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την τεράστια έκταση των δύο Δήμων (Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού), για τα δεκάδες απομακρυσμένα ορεινά και παραλιακά χωριά μας, για το ελλιπές οδικό δίκτυο, για την δραστηριοποίηση των κατοίκων στον αγροτικό τομέα, για τους πάνω από 31.000 μόνιμους κατοίκους και τους 15.000 περίπου οικονομικούς μετανάστες, που ζουν κι εργάζονται εδώ;

Γιατί η διαβούλευση αυτή δεν προηγήθηκε της Μελέτης ;

Το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας λειτουργεί από το 1955 σε πολύ χειρότερες οικονομικά εποχές και για λιγότερους ανθρώπους. Η υποβάθμιση των υπηρεσιών του και η προσπάθεια απαξίωσής του δεν θα μας κάνει να απαρνηθούμε το αυτονόητο δικαίωμά μας σε ένα αξιόπιστο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Δεν πρόκειται να στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου. Δε θα αναλωθούμε σε κόντρες μεταξύ των Δήμων του Νομού και των τεσσάρων Νοσοκομείων. Δεν θα στοχεύσουμε την οργή μας στο κουρασμένο και πιθανόν ακόμη απλήρωτο προσωπικό, που αδυνατεί να μας βοηθήσει στην ώρα του πόνου και της απελπισίας μας.

Δεν θα αποκοιμηθούμε με υποσχέσεις προφορικές ή με γραπτά μηνύματα.

Ειδικά σήμερα, στην τόσο δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, δεν έχουμε τη δυνατότητα να στραφούμε σε πανάκριβες ιδιωτικές κλινικές, ούτε να δούμε τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν ως ιδιωτικά, προκειμένου να εμφανίσουν κέρδη. Τα Νοσοκομείο μας δεν είναι επιχείρηση. Είναι δικαίωμά μας και υποχρέωση της Πολιτείας να το διασφαλίζει.

Προσφέρουμε την ενεργό στήριξή μας στην Επιτροπή Κοινωνικών Φορέων Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού και περιμένουμε το κάλεσμά της για να ενώσουμε τις φωνές μας και σε δυναμικότερες διαμαρτυρίες.

Advertisements

Written by politesiermg

22/09/2010 στις 12:54 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: