Πολίτες εν Δράσει

για το δήμο Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού

Δελτίο Τύπου για την Ανοικτή Συνέλευση Μακρύ Γιαλού

leave a comment »

Ιεράπετρα, 30 Σεπτεμβρίου 2010

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Κουτσουρά, η Ανοικτή Συνέλευση Πολιτών με πολύ ικανοποιητική προσέλευση. Οι Μακρυγιαλιώτες συναντήθηκαν άμεσα με την επικεφαλή του Συνδυασμού «Πολίτες εν Δράσει», κ.Αλίκη Ξανθάκη, με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και αρκετούς Γεραπετρίτες. Εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για την πορεία της ανάπτυξης του Δήμου τους, όσο και για προβλήματα κι ανάγκες της περιοχής, ζητώντας παράλληλα να μάθουν τις θέσεις και τις προτάσεις της κίνησης μας.

Συγκεκριμένα οι Μακρυγιαλιώτες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, μεταξύ άλλων, για τα παρακάτω θέματα :

o Ανησυχία για την πιθανότητα να κλείσουν τα Νοσοκομεία Ιεράπετρας και Σητείας – που ήδη αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους- όπως και η πορεία του Κέντρου Υγείας Μακρύ Γιαλού.
o Το θέμα της έλλειψης Βρεφονηπιακού σταθμού, ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής.
o Η τύχη του Λυκείου, που μόλις πριν από λίγο καιρό εξασφαλίστηκε για τα παιδιά του Μακρύ Γιαλού. Περιμένουν ακόμη το Κλειστό Γυμναστήριο που τους έχουν υποσχεθεί.
o Την πορεία των έργων που ξεκίνησαν στο Μακρύ Γιαλό και εν όψει Καλλικράτη, οικονομικής κρίσης και γενικών περικοπών σε πόρους των ΟΤΑ. Έργα όπως ο περιφερειακός δρόμος Κουτσουρά – Μ.Γιαλού – Ανάληψη, ο Βιολογικός, το Σχέδιο Πόλης και το ΣΧΟΑΑΠ, το Φράγμα των Λιθίνων κ.α.
o Την συνένωση των δύο Δήμων με το Νόμο Καλλικράτη. Οι κάτοικοι που τοποθετήθηκαν υπερασπίστηκαν καταρχήν την ενότητα του Δήμου Μακρύ Γιαλού. Όπως είπαν, τα τελευταία χρόνια, οι κοινές προσπάθειες, τα έργα που αφορούν όλους, ο σχεδιασμός του κοινού μέλλοντος, έχει διαμορφώσει σχέσεις αλληλεξάρτησης, αλλά και πνεύμα συνοχής και αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων όλων των οικισμών. Όπως είπαν, μέχρι κάποια στιγμή υπήρχε η ελπίδα για το θέμα της ανεξαρτησίας του Μακρύ Γιαλού, αλλά και οι διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις και μεγαλύτερη προσοχή στην ιδιομορφία της περιοχής, μια προσπάθεια που είχε μέχρι πρόσφατα υποστήριζε ο Δήμαρχος Μακρύ Γιαλού.

Η Επικεφαλής των «Πολιτών εν δράσει», αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των κατοίκων ανέφερε: «Σήμερα οι Μακρυγιαλιώτες νιώθουν ότι έχουν αφεθεί ανυπεράσπιστοι απέναντι στις όποιες αποφάσεις του κεντρικού κράτους. Καμία θετική εξέλιξη δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την έξαρση του τοπικισμού ανάμεσα στους οικισμούς, αλλά ούτε κι από τη διαμάχη Ιεράπετρας – Σητείας. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες. Πιστεύουμε ότι ο «Καλλικράτης» επιβλήθηκε με τόσο βιαστικό και βίαιο τρόπο μέσα στο καλοκαίρι, με δηλωμένο στόχο την περικοπή των κονδυλίων, που διατίθενται από το κεντρικό κράτος. Παράλληλα, ανατίθενται περισσότερες αρμοδιότητες στους Δήμους, επιβαρύνοντας περαιτέρω την οικονομική κατάστασή τους. Οι πολίτες θα κληθούμε να πληρώσουμε τη διαφορά ή να στερηθούμε βασικές υποδομές και υπηρεσίες. Και είναι πολύ σημαντικό για μας να εξασφαλίσουμε την ισότιμη θέση των ανθρώπων του Μακρύ Γιαλού στο νέο διευρυμένο Δήμο. Γι΄ αυτό και θα ζητήσουμε από όσους μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά στην ενίσχυση της Κίνησης, να συμβάλλουν στη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων και θέσεων για τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής».

Συστήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Μακρύ Γιαλού, από ενεργούς πολίτες, που ήδη διαμορφώνουν συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις για το Πρόγραμμα του Συνδυασμού. Παράλληλα, συμμετέχουν στην προετοιμασία των εκδηλώσεων του Συνδυασμού στην περιοχή τις επόμενες μέρες.

Η επιτροπή Τύπου

Email: politesiermg@gmail.com

Ιστολόγιο: http://politesiermg.wordpress.com

Advertisements

Written by politesiermg

01/10/2010 στις 7:39 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: