Πολίτες εν Δράσει

για το δήμο Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού

Βασικά σημεία της τοποθέτησης της Αλίκης Ξανθάκης στην ανοικτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2/10/2010

leave a comment »

«Φίλες και φίλοι

Θέλω καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την συμμετοχή σας στην συνέλευση της  κίνησης μας “Πολίτες εν δράσει”.
Αυτή η συμμετοχή, είναι και η ελπίδα της προσπάθειας που κάνουμε όλοι μαζί για να αλλάξουμε τα πράγματα.

Γιατί, όμως,  υπάρχει η ανάγκη μιας ανεξάρτητης κίνησης που θα κατέβει στις εκλογές του Νοέμβρη για το Δήμο μας;

Κατά τη γνώμη μου για τους εξής λόγους:

 1. Μετά και από τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την γαλαζοπράσινη συμμαχία,  οι πολίτες που διατηρούμε κοινή λογική,  έχουμε μείνει εμβρόντητοι,  αδυνατώντας να παρακολουθήσουμε τους τοπικούς παράγοντες της πολιτικής ζωής να αναιρούν όλα όσα διατυμπάνιζαν τόσα χρόνια ο ένας για τον άλλο. Ο ένας ήθελε να ανατρέψει το «μαστορακικό κατεστημένο», ο άλλος κατακεραύνωνε τον αντίπαλό του, σαν τον Δήμαρχο που υποθήκευσε το μέλλον της πόλης,  φορτώνοντάς μας χρέη.  Ξαφνικά όλοι αυτοί συνασπίστηκαν για το καλό μας. Στον πολίτη μένει η αίσθηση ότι απλά εξαπατήθηκε.
 2. Λόγω της πολιτικής τους  αντίληψης και των κομματικών εξαρτήσεών τους, οι επικεφαλείς του συνδυασμού Αναστασάκη στην ουσία δέχονται να αναλάβουν το ρόλο που υπαγορεύεται από την κεντρική πολιτική εξουσία.
  Ο ξεκάθαρος και δηλωμένος στόχος του Καλλικράτη είναι η περικοπή των δαπανών.
  Είναι η υλοποίηση του  μνημονίου στους Δήμους της χώρας. Οι δαπάνες όμως αυτές αφορούν κοινωνικές ανάγκες. Είναι η πολιτική που ζητάει από τους πολίτες να πληρώνουν για τους βρεφονηπιακούς, που κλείνει νοσοκομεία, επιβάλλει περικοπές στην παιδεία.
  Είναι ο Νόμος που δίνει αρμοδιότητες στους Δήμους, χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση.
  Όμως δεν παίρνουν θέση. Τη μια μας παρουσιάζουν το Νόμο αυτό σαν «ευκαιρία», σαν πρόκληση και την άλλη σαν ένα τεράστιο πρόβλημα που απαιτεί την ένωση των δυνάμεων τους πάση θυσία…
 3. Τις τελευταίες δεκαετίες έγιναν  αποσπασματικά έργα, στη συνέχεια τα έργα λίγο -πολύ σταμάτησαν. Καταλήξαμε στην αδυναμία απλής διαχείρισης των  ζητημάτων της καθημερινότητας,  όπως τον επαρκή φωτισμό του παραλιακού πεζόδρομου, των πλατειών, τη συντήρηση του οδικού δικτύου, τη  λειτουργία του βιολογικού κ.ο.κ.

Τι επιδιώκει η κίνησή μας; Γιατί ζητάμε τη συμμετοχή αλλά και την ψήφο των συμπολιτών μας;

 1. Για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κοινωνία θα υπερασπιστεί κοινωνικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα. Να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεν θα υποχωρήσουμε στα ψεύτικα διλήμματα του τύπου «σώζουμε τη χώρα αλλά όχι τους πολίτες».
 2. Θέλουμε ένα δήμο διεκδικητικό και όχι δίπλα μας, μακρύ χέρι της εξουσίας. Δηλαδή ένα δήμο, που δεν θα υποχωρεί απέναντι στις πιέσεις για υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών.
  Ένα δημοτικό συμβούλιο , που θα κάνει πράξη το “Κανείς μόνος του στην κρίση”, δίνοντας προτεραιότητα στην ανακούφιση της κοινωνίας, που πλήττεται από την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των μισθών και συντάξεων, τα δάνεια, το αυξημένο κόστος διαβίωσης.
 3. Γιατί θέλουμε ένα δήμο που θα προωθεί τη λαϊκή συμμετοχή στα κοινά, με διοργάνωση συνελεύσεων, όπου οι πολίτες όχι απλά θα ενημερώνονται. αλλά θα συμμετέχουν ουσιαστικά στη λήψη των αποφάσεων. Από οποιαδήποτε θέση θα υπηρετήσουμε αυτήν την αρχή. Ότι δημοκρατία σημαίνει ισότιμη συμμετοχή.

Απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα προς όλες τις κοινωνικές δυνάμεις και κάθε πολίτη για να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο κοινωνικό μέτωπο.

Ένα μέτωπο που θα φέρει ξανά στο προσκήνιο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Θα δώσει αισιοδοξία και πίστη ότι όλοι μαζί μπορούμε.»

Advertisements

Written by politesiermg

04/10/2010 στις 6:14 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: