Πολίτες εν Δράσει

για το δήμο Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού

Νοσοκομείο Ιεράπετρας: ώρα αποφάσεων και αγώνα

leave a comment »

Άρθρο του Μιχάλη Μαχαιρά

Ιεράπετρα 16/1/2011

Πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί για το παρόν και το μέλλον του Νοσοκομείου Ιεράπετρας. Απόλυτα δικαιολογημένη η ανησυχία ακόμα και η αγανάκτηση που επικρατεί στην τοπική κοινωνία. Ο νέος προϋπολογισμός που αφορά στο έτος 2011 -μειωμένος κατά 900.000€ σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο- δεν μπορεί να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας με αποτέλεσμα την δραστική υποβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το νοσοκομείο μας στραγγαλίζεται επίσης από ελλείψεις σε προσωπικό και από ένα νομικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει την κάλυψη των εφημεριών. Τώρα πια απειλείται και η παρουσία του ΕΚΑΒ αν δεν καλυφθούν άμεσα κενές θέσεις σε προσωπικό. Χρειάζεται να το αναλύσουμε περισσότερο; Η πολιτική που εφαρμόζεται από το Υπουργείο θέτει σε κίνδυνο τις ζωές μας, μη επιτρέποντας στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να ασκήσουν με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα το λειτούργημά τους.

Ό,τι αφήσει ο προϋπολογισμός θα το αποτελειώσει η ενιαία διοίκηση

Ο Υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι η συνδιοίκηση νοσοκομείων αποτελεί πρόβα τζενεράλε για τις συγχωνεύσεις Νοσοκομείων που επίκεινται με τον νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας (βλ. ΤΑ ΝΕΑ 8/1/2011) . Από τον Οκτώβρη του 2010, που τέθηκε το ζήτημα και στην τοπική κοινωνία, από τον τότε υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ σε σύσκεψη στο Νοσοκομείο, οι Πολίτες εν Δράσει προειδοποιούσαμε ότι η εξοικονόμηση πόρων αποτελεί απλά πρόσχημα για την επιβολή της ενιαίας διοίκησης με το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου. Η απώλεια της διοικητικής αυτοτέλειας θα συνιστά περαιτέρω υποβάθμιση προς την κατεύθυνση της κατάργησης του Νοσοκομείου μας.

Ο Άγιος είναι κοντά;

Το Νοσοκομείο μας κατά τη διάρκεια του 2009 -έτος για το οποίο υπάρχουν επίσημα στοιχεία – εξυπηρέτησε, μεταξύ άλλων, πάνω από 55.000 περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία, έγιναν πάνω από 1.600 χειρουργικές επεμβάσεις και στα εργαστήριά του πραγματοποιήθηκαν πάνω από 520.000 εξετάσεις. Οι αριθμοί αυτοί είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί για ένα περιφερειακό νοσοκομείο που δεν παρέχει τριτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας και αντανακλούν το πόσο απαραίτητο είναι για την τοπική κοινωνία. Είναι ξεκάθαρο ότι το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου δεν είναι σε καμία περίπτωση σε θέση να εξυπηρετήσει τέτοιο αριθμό περιστατικών σε περίπτωση κλεισίματος του Νοσοκομείου μας. Μην ξεχνάμε ότι τα παπαγαλάκια των μέσων αναφέρονται στην χιλιομετρική απόσταση από τον Άγιο Νικόλαο και όχι στην ποιότητα του οδικού δικτύου που την συναντάει κανείς μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες. Τα τελευταία 30 χρόνια η μόνη βελτίωση που έγινε αφορά σε 2 χλμ δρόμου! Πρακτικά όση ώρα χρειαζόμαστε να διανύσουμε τα 31χλμ που χωρίζουν την Ιεράπετρα από τον Άγιο Νικόλαο (35-40 λεπτά) άλλη τόση χρειαζόμαστε να διανύσουμε τα επόμενα 65χλμ για Ηράκλειο, γιατί εκεί θα μας στέλνουν!

Ο Δήμος που είναι;

Οι νεοεκλεγείς δήμαρχος τηρεί μέχρι στιγμής μια πάρα πολύ υποτονική στάση σε σχέση με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Αρκέστηκε σε μια συνάντηση (ή τηλεφωνική συνεννόηση – κανείς δεν ξέρει) με τον διοικητή της ΥΠΕ Κρήτης μετά από έκκληση της Επιτροπής Κοινωνικών Φορέων Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού. Μια συνάντηση(;) κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς να δώσει τη δυνατότητα στις παρατάξεις που απαρτίζουν το νέο δημοτικό συμβούλιο αλλά και τους πολίτες να θέσουν ζητήματα και να ενημερωθούν από «πρώτο χέρι». Η κοινωνία ούτως ή άλλως βρίσκεται σε αναβρασμό και έχει πάρει τον αγώνα στα χέρια της.

Ο αγώνας στα χέρια των πολιτών

Το τελευταίο διάστημα οι κοινωνικοί φορείς Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού δραστηριοποιούνται έντονα και σύντομα θα υπάρξουν αποφάσεις για συγκεκριμένες κινητοποιήσεις. Με το κείμενο υπογραφών που διακινείται ευρέως στην περιοχή, είναι πασιφανής η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας καθώς και η απαίτηση για δυναμικές και ουσιαστικές κινητοποιήσεις. Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο να αφήσουμε την τύχη του Νοσοκομείου μας στα χέρια των λογιστών οποιουδήποτε υπουργείου. Τα παιδιά μας δεν θα τα κάνουμε θυσία σε κανέναν. Οι πολίτες Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού οφείλουμε να κλείσουμε τα αυτιά μας στις φωνές της ηττοπάθειας και της μεμψιμοιρίας. Να γίνουμε ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ και τα σχέδιά τους να παραμείνουν ασκήσεις επί χάρτου.

Advertisements

Written by politesiermg

16/01/2011 στις 11:45 μμ

Αναρτήθηκε στις Άρθρα/Απόψεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: