Πολίτες εν Δράσει

για το δήμο Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού

Eπιτροπή Διαβούλευσης, ουσιαστική ή εικονική;

leave a comment »

Δελτίο Τύπου 24/3/2011

Σήμερα Πέμπτη 24/3/2011 6:00μ.μ. συνεδριάζει η Επιτροπή Διαβούλευσης, ένας θεσμός που εισάγει στους Δήμους ο Καλλικράτης και ο οποίος μπορεί να προωθήσει τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων. Εξαρτάται βέβαια από τη διάθεσή μας να τον χρησιμοποιήσουμε ουσιαστικά.

Η τοπική κοινωνία μας, που συμμετέχει στην Επιτροπή αυτή μέσω Φορέων και απλών πολιτών, καλείται στη σημερινή συνεδρίαση να εκφέρει γνώμη για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του 2011, δηλαδή για τα έργα που θα εκτελεστούν και για το κόστος τους. Θα μπορούσε να προσθέσει κάποια που θεωρεί ουσιώδη και απαραίτητα, να συμπληρώσει ή να διορθώσει τις προτάσεις του Δήμου.

Πρέπει να το κάνει, όμως, χωρίς να έχει καμία πληροφόρηση στα χέρια της από τη δημοτική αρχή, που προτείνει τα συγκεκριμένα έργα και δράσεις. Γιατί η δημοτική αρχή στη σχετική πρόσκληση «παρέλειψε» την επισύναψη του υπό-συζήτηση Τεχνικού Προγράμματος!

Ο Νόμος του Καλλικράτη ωστόσο είναι ξεκάθαρος : Σύμφωνα με το άρθρο 76, παράγραφος 3, η πρόσκληση κοινοποιείται στα μέλη επτά (7) εργάσιμες ημέρες πριν τη συνεδρίαση και συνοδεύεται από εισήγηση επί των υπό συζήτηση θεμάτων.

Η δημοτική αρχή από την αρχή έχει δείξει την απροθυμία της να συμβάλει στη συμμετοχή του κόσμου σε πολλά σημαντικά θέματα. Προσπαθώντας να τον κρατήσει μακριά από την Περιφέρεια Κρήτης στη μαζική διαμαρτυρία της Ιεράπετρας για το Νοσοκομείο της. Αποφεύγοντας να συζητήσει το φλέγον θέμα των απορριμμάτων και κρατώντας μυστική τη Μελέτη διαχείρισης απορριμμάτων, όταν ολόκληρο το Λασίθι τη συζητά ανοιχτά. Ελπίζαμε ότι δεν θα κρατούσε την ίδια στάση και όσον αφορά το σχεδιασμό του Τεχνικού Προγράμματος.

Γιατί πολύ απλά η Επιτροπή Διαβούλευσης, όπου συμμετέχουν, εκτός από απλούς δημότες, εκπρόσωποι όλων των παραγωγικών τάξεων του Δήμου, Σύλλογοι Πολιτιστικοί και ομάδες ενεργών πολιτών με εξειδικευμένο αντικείμενο και βαθιά γνώση των προβλημάτων, θα μπορούσε να συνεισφέρει με ουσιαστικές προτάσεις στην επίλυση τους και στην αξιοποίηση των πολλών δυνατοτήτων της περιοχής μας.

Οι λύσεις όμως και οι προτάσεις της κοινωνίας δεν είναι έτοιμες, φυλαγμένες σε κάποιο συρτάρι και οι πολίτες δεν έχουν τα χρονικά περιθώρια να τις επεξεργαστούν υπό τέτοια πίεση. Σαν δημοτική παράταξη, οι «Πολίτες εν δράσει» ζητάμε την αναβολή της συνεδρίασης της Επιτροπής, μέχρις ότου να υπάρχει και το χρονικό περιθώριο και η απαραίτητη πληροφόρηση που προβλέπει ο Νόμος.

Είναι λυπηρό ότι ένας θεσμός, που μπορεί να προσφέρει στη δημοκρατική λειτουργία του Δήμου και να ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, απαξιώνεται από τη δημοτική αρχή. Θυμίζουμε στη δημοτική αρχή, εκτός από την υποχρέωσή της απέναντι στο Νόμο, και αυτό που η ίδια, προεκλογικά βέβαια -στο Πρόγραμμά της- ζήτησε από τους δημότες, όχι «απλή υποστήριξη, αλλά ενεργό συμμετοχή, γιατί ο τόπος είναι υπόθεση όλων μας».

Η Επιτροπή Τύπου

Advertisements

Written by politesiermg

24/03/2011 στις 9:01 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: