Πολίτες εν Δράσει

για το δήμο Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού

Απάντηση στις καταγγελίες της δημοτικής αρχής για την κατάληψη του δημαρχείου Ιεράπετρας

leave a comment »

Ανοικτή επιστολή

3/6/2011

Διαβάζοντας το Δελτίο τύπου του Δήμου (1-6-11), αισθάνομαι την ανάγκη να δώσω μια απάντηση σε όσα ο Δήμαρχος καταγγέλλει για την παράταξή μας και για την Επιτροπή Κοινωνικών Φορέων στην οποία συμμετέχουμε, στηρίζοντας ενεργά τη δυναμική κινητοποίησή της για το Νοσοκομείο μας και τις υπηρεσίες Υγείας στον τόπο μας.

Το απόγευμα της Κυριακής πράγματι, ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πολίτες εν Δράσει» συναντήθηκα με το Δήμαρχο. Σύντομα διαπίστωσα με απογοήτευση ότι ο στόχος της συνάντησης δεν ήταν ενημέρωση για το Νέο Χάρτη Υγείας και τις δικές του ενέργειες του όσον αφορά το Νοσοκομείο, αλλά μόνο η διακοπή της κατάληψης του Δημαρχείου.

Με έκπληξη τον άκουσα να λέει ότι δεν υπάρχει και λόγος διαμαρτυρίας, γιατί οι διαβεβαιώσεις του Υπουργού μας έχουν καλύψει.

Του ζήτησα να βγάλει μια ανακοίνωση, που να αναφέρει τους λόγους που τον καθησυχάζουν, γιατί στην πραγματικότητα συνεχίζεται το παιχνίδι της διγλωσσίας ανάμεσα στον Υπουργό, στην Επιτροπή Σοφών και στο νέο ΔΥΠΕαρχη κ.Καρατζή, που επιμένουν -οι δύο τελευταίοι -ότι το Νοσοκομείο μας θα γίνει Παράρτημα ή Κέντρο Υγείας. Αρνήθηκε.

Του ζήτησα να δημοσιεύσει την επιστολή που παρέδωσε στον Υπουργό και την οποία συνυπογράφει με τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ.Μαστοράκη. Αρνήθηκε.

Του είπα ότι διαβεβαιώσεις έχουμε λάβει πολλές από επίσημα χείλη πως δεν κλείνει το Νοσοκομείο, αλλά στην πράξη λείπουν οι γιατροί, για να είναι ουσιαστικά ανοικτό.

Του επισήμανα την αμεσότητα του κινδύνου από την παράταση αυτής της τραγικής κατάστασης και του υπενθύμισα τα δικά του λόγια περί κόκκινης γραμμής στην υποβάθμιση του υπηρεσιών Υγείας στον τόπο μας.

Συζητήσαμε για τη δημόσια τοποθέτηση (στο facebook) της κ.Σπηλιαρώτη, Πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας του Δήμου για κατάληψη της Περιφέρειας και την προφορική πρόταση του Αντιδημάρχου κ.Ζαφειράκη για κατάληψη της Εφορίας. Του ζήτησα να προτείνει μια διαφορετική κινητοποίηση και μαζί να συνεχίσουμε τον αγώνα. Αρνήθηκε.

Τον διαβεβαίωσα για την πρόθεση της παράταξής μας και της Επιτροπής να διευκολύνει κάθε σημαντικό θέμα του Δήμου (πληρωμή υπαλλήλων και άλλων, εξυπηρέτηση κοινού, θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου). Του εξήγησα ότι η κατάληψη είναι συμβολική, δε στρέφεται εναντίον του Δήμου, που στην ουσία, μπορεί με λίγη καλή θέληση να λειτουργήσει, έστω και με τα λίγα αυτά γραφεία κλειστά.

Ο Δήμαρχος υποστήριξε ότι η κατάληψη του Δημαρχείου ασκεί πίεση μόνο στον ίδιο, ότι ο Δήμος δεν είναι το κράτος και ότι πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Ωστόσο, είμαστε βέβαιοι ότι η κινητοποίηση ήδη έχει φέρει θετικά αποτελέσματα. Ήδη το μαζικό συλλαλητήριο της 26ης Μαϊου στην Ιεράπετρα, συνέβαλε, ώστε ο Υπουργός να μην προχωρήσει στην προγραμματισμένη ανακοίνωση του Χάρτη Υγείας και να αποχωρήσει, διαψεύδοντας τις προτάσεις της Επιτροπής Σοφών, στην οποία ο ίδιος έχει αναθέσει τη διαμόρφωσή του.

Και η πρόσφατη επιστολή του Βουλευτή Λασιθίου κ.Καρχιμάκη προς τον Δήμαρχο και το Διοικητή του Νοσοκομείου κ.Μαστοράκη, για την επικείμενη υπογραφή της Γ’ ζώνης είναι μια νίκη της δυναμικής κινητοποίησής του λαού της Ιεράπετρας και του Μακρύ Γιαλού. Γιατί δεν ήρθε ούτε με τις επιστολές, ούτε με τις προσωπικές επισκέψεις του Δημάρχου στον «φίλο» κ.Καρχιμάκη, στα γραφεία του κόμματός τους . Ούτε, δυστυχώς, με τα πολλά ψηφίσματα του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Ήρθε την 7η ημέρα κατάληψης του Δημαρχείου μας. Περιμένουμε, βέβαια, να δούμε όχι το μουτζουρωμένο πρόχειρο που διέρρευσε το Γραφείο του κ.Καρχιμάκη σε τοπικό σταθμό, αλλά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Από τη Δευτέρα η Επιτροπή Κοινωνικών Φορέων καλεί συνεχώς το Δήμο να αφήσει να μπουν όσοι υπάλληλοι της Οικονομικής Υπηρεσίας χρειάζονται, προκειμένου να πληρωθούν και οι συμβασιούχοι και οι μόνιμοι υπάλληλοι. Οι συμβασιούχοι –απλήρωτοι σχεδόν για τρεις μήνες – τελικά πληρώθηκαν, μετά και την παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και της Επιθεώρησης Εργασίας. Μέχρι στιγμής ο Δήμαρχος συνεχίζει να κρατά απλήρωτο και δέσμιο το μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να φανεί ότι η κατάληψη ευθύνεται για τη μη πληρωμή του.

Όσον αφορά το Διαγωνισμό για τους εργάτες καθαριότητας ο Δήμος θα μπορούσε να πάρει παράταση, όπως γίνεται πολύ συχνά σε περιπτώσεις απεργίας και κάθε άλλης έκτακτης κατάστασης. Προτίμησε πραγματικά να εκπνεύσει η προθεσμία, προκειμένου να χρησιμοποιήσει την αγωνία των άνεργων συνανθρώπων μας ως όπλο εναντίον μας;

Όσο για την Απογραφή που αναφέρει ο Δήμαρχος στο τελευταίο δελτίο τύπου, δεν μπορούσε να διαθέσει ένα τραπέζι και δύο καρέκλες σε οποιοδήποτε από τα δεκάδες δημοτικά κτίρια για το σκοπό αυτό; Απλά δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τον κόσμο.

Έφθασαν στο σημείο να καλέσουν τους Κοινωνικούς Φορείς στον Εισαγγελέα, που προσπάθησε να μεσολαβήσει ώστε να βρεθεί λύση, ζητώντας από το Δήμαρχο να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, εξασφαλίζοντας ένα ραντεβού και τις απαιτούμενες υπογραφές για τη Γ΄ζώνη και την πρόσληψη των τριών γιατρών για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας.

Το τελευταίο χτύπημα ήταν με τη φήμη για τη διαρροή στο δίκτυο υπολογιστών του Δήμου, ότι δηλαδή «κάποιοι» μπήκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα και υπάρχει κίνδυνος να έχουν κλαπεί χρήματα! Συκοφαντία που και μέσω ραδιοφώνου υποστήριξε ο Αντιδήμαρχος κ.Προϊστάκης. Καμία συζήτηση δεν έγινε στην Εισαγγελέα για παραβίαση του μηχανογραφικού συστήματος, γιατί ο δικτυακός εξοπλισμός παραμένει κλειδωμένος, χωρίς κανείς μας να έχει πρόσβαση.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής διαβεβαίωσαν και το Δήμαρχο ότι το κτίριο περιφρουρείται ευλαβικά από δεκάδες δημότες κάθε βράδυ.

Και ενώ όλα τα υπόλοιπα γραφεία του Δήμου (Τεχνική Υπηρεσία, ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ, Δημοτολόγιο, Υπηρεσία Άρδευσης, ΚΕΠ, Γραφείο Αλλοδαπών κλπ) μπορούν να λειτουργήσουν και λειτουργούσαν κανονικά, ο Δήμαρχος κόβει από την 1η Ιουνίου τα τηλέφωνα και την ηλεκτρονική σύνδεση στα δημοτικά κτίρια με τη δικαιολογία της ασφάλειας της μηχανοργάνωσης, με μόνο σκοπό να στρέφει τους δημότες, που δεν εξυπηρετούνται, ενάντια στην κινητοποίηση των Κοινωνικών Φορέων.

Όσον αφορά το καταγγελλόμενο επεισόδιο χειροδικίας ενάντια στους κκ Ψαρουδάκη και Προϊστάκη, θα δυσκολευόμουν πλέον να το πιστέψω, μετά από όλο αυτό το βρώμικο πόλεμο, που έκπληκτη κι απογοητευμένη βλέπω να διεξάγεται ενάντια σε έναν αγώνα, που έπρεπε να είναι κοινός. Δεν ήμουν αυτόπτης μάρτυρας τέτοιας επίθεσης. Ήμουν ωστόσο παρούσα, μαζί με δεκάδες συμπολίτες μου, που περιφρουρούσαν την κατάληψη, το πρωί της Δευτέρας, όταν ο Αντιδήμαρχος κ.Προϊστάκης – ο οποίος τις πρώτες μέρες χαριτολογώντας δήλωνε καταληψίας, – διέσχισε αγριεμένος τον κόσμο και επιτέθηκε φραστικά στον κ.Γιακουμάκη, Πρόεδρο του Συμβουλίου Νεολαίας, ζητώντας του το λόγο με έντονο ύφος για την παρουσία του εκεί. Ο νεαρός προστατεύθηκε από τους παρευρισκόμενους και ο κ.Αντιδήμαρχος αποχώρησε, μη έχοντας καταφέρει να δημιουργήσει ένα βίαιο επεισόδιο. Το κατάφερε αργότερα; Πολύ πιθανό.

Σε κάθε περίπτωση κάθε πράξη βίας είναι καταδικαστέα και βλάπτει σοβαρά το σκοπό μας. Δεν μαζευόμαστε εκεί νέοι, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, μαμάδες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι άνθρωποι, ούτε για να κλέψουμε, ούτε για να προκαλέσουμε φασαρίες ή ζημιές.

Για άλλη μια φορά πρέπει να επαναλάβουμε ότι η διαμαρτυρία μας είναι ειρηνική και συμβολική, δε στρέφεται ενάντια στο Δήμο, αλλά απευθύνεται στον Υπουργό Υγείας. Ήδη, από ότι φαίνεται, η κινητοποίηση των πολλών εκατοντάδων συνδημοτών μας φέρνει αποτελέσματα.

Ας χρησιμοποιήσει ο Δήμαρχος αυτήν την πίεση του κόσμου, για να διεκδικήσει άμεσα για το λαό της Ιεράπετρας και του Μακρύ Γιαλού, την καλή λειτουργία του Νοσοκομείου μας και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ας πάψει να στρέφεται ενάντια στους πολίτες. Ας αποφύγει την όξυνση που επιδιώκουν οι συντηρητικότερες φωνές στην παράταξή του. Φωνές που ανερυθρίαστα λένε δημόσια ότι θα ήταν λάθος του Υπουργείου να ικανοποιήσει αιτήματα, όπως πρόσληψη γιατρών, μόνο και μόνο για να μην δημιουργήσει προσδοκίες στον κόσμο ότι η κινητοποίησή τους μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Ας εφαρμόσει ο Δήμαρχος αυτό που γράφει στο δελτίο τύπου του: ο λαός της Ιεράπετρας «δεν εντάσσει την ιερή υπόθεση του Νοσοκομείου … σε διαδικασίες προσπορισμού κομματικών ωφελημάτων». Υπάρχει ακόμα καιρός…

Αλίκη Ξανθάκη

Επικεφαλής δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ»

Advertisements

Written by politesiermg

04/06/2011 στις 7:12 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: