Πολίτες εν Δράσει

για το δήμο Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού

Πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε συνδημότες μας

leave a comment »

9 Μαρτίου 2012 (Αρ.Πρωτ. 3334/9-3-12)

ΠΡΟΣ

Τον κ.Αναστασάκη Ιωσήφ, Δήμαρχο

Κοιν.: κ.Χριστοφακάκη Νίκο, Πρόεδρο ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α

κ. Κανάκη Χαράλαμπο, Πρόεδρο Επιτρ. Κοινωνικού Παντοπωλείου

Θέμα : Πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε συνδημότες μας

κ.Δήμαρχε,

Σας ενημερώνω ότι στις 31 Μαρτίου 2012 λήγει η προθεσμία για την υποβολή πρότασης για συμμετοχή στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων από κοινοτικά αποθέματα. Άπορα άτομα θεωρούνται όσοι έχουν ετήσιο οικονομικό ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι και 12.000€, προσαυξημένο κατά 30% για τη σύζυγο και για το πρώτο και δεύτερο ανήλικο ή προστατευμένο παιδί και κατά 40% για καθένα από τα επόμενα. Η προσαύξηση των 40% ισχύει και σε περίπτωση μη ύπαρξης ιδιόκτητης κατοικίας και σε περίπτωση που ο δικαιούχος πάσχει από βαριά ανίατα ή δυσίατα νοσήματα το εισόδημα των 12.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 50%.

Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 22830/05-04-2011(ΦΕΚ Β’ 660) άρθρο 1 παρ.3, φορείς υλοποίησης ορίζονται :

Α. Φιλανθρωπικά ιδρύματα ή Φιλανθρωπικοί σύλλογοι που είτε σιτίζουν, είτε φιλοξενούν, είτε περιθάλπουν άπορα άτομα

Β. Ιερές Μητροπόλεις για την άσκηση του φιλανθρωπικού τους έργου

Γ. Σύλλογοι παλιννοστούντων

Δ. Σύλλογοι πολυτέκνων αναγνωρισμένων από την Α.Σ.Π.Ε.

Ε. Σύλλογοι τριτέκνων

ΣΤ. Σύλλογοι μονογονεϊκών οικογενειών

Ζ. Σύλλογοι ατόμων με ειδικές ανάγκες, χρονίως πασχόντων, ψυχικά πασχόντων κ.τ.λ.

Η. Σύλλογοι αθίγγανων

Θ. Δήμοι, Δημοτικά Ν.Π.Δ.Δ. και Κοινωφελείς Επιχειρήσεις τους:

Το Πρόγραμμα δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ωστόσο από το Δήμο ή την ΚΟΙΝΩΠΟΛΙΤΙΑ δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση που να καλεί τους συνδημότες μας να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αυτό είναι το απαραίτητο βήμα για να εγγραφούν στην αρμόδια υπηρεσία σας ως δικαιούχοι του προγράμματος και να αιτηθεί ο Δήμος τις ανάλογες ποσότητες από το πρόγραμμα.

Από το Γενάρη ενημερώσαμε την ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α και τις τελευταίες μέρες επικοινωνούμε καθημερινά με υπαλλήλους των υπηρεσιών του Δήμου και της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α για να βρούμε σε ποιον έχει χρεωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία. Κανείς δεν έχει ουσιαστική ενημέρωση, ούτε του έχει ανατεθεί αρμοδιότητα. Πληροφορηθήκαμε ότι ίσως γίνει αίτηση μόνον για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου, καθώς τα δικαιολογητικά τους είναι έτοιμα, ωστόσο, αυτό θα ήταν απαράδεκτο για όλους τους υπόλοιπους συνδημότες μας που είναι – σύμφωνα με το νόμο δικαιούχοι- και απλά για λόγους αδυναμίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου δεν εξυπηρετούνται από αυτό.

Σας θυμίζω ότι και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Επιτροπή Διαβούλευσης, αλλά και στα πλαίσια της συνεργασίας μας στην ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο είχαμε ενημερώσει για τη δυνατότητα διεκδίκησης τροφίμων και μέσα από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα το 2011. Μας απάντησαν ότι το συγκεκριμένο Πρόγραμμα αφορά μόνο Συλλόγους Πολυτέκνων και Ιερές Μητροπόλεις. Ωστόσο, Δήμοι όπως ο Δήμος Πεντέλης, Κομοτηνής, Αριστοτέλη Χαλκιδικής και πολλοί άλλοι έκαναν αιτήσεις στο πρόγραμμα και οι δημότες τους επωφελήθηκαν από αυτό. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω την περίπτωση του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, όπου στους συνολικά 18,000 κατοίκους οι δικαιούχοι είναι 3,000 άτομα και η ποσότητα των τροφίμων που διανέμονται αυτές τις ημέρες ξεπερνά τους 75 τόνους.

Στη σελίδα της κυβέρνησης αναφέρεται το συγκεκριμένο Πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (http://government.gov.gr/2012/02/23/26984/) διαβάζουμε ότι «από το ίδιο πρόγραμμα, το Υπουργείο διαθέτει τρόφιμα σε κοινωνικά παντοπωλεία, σε όλη την Ελλάδα, σαν μια κίνηση στήριξης του σκοπού τους».

Σας θυμίζω ότι μέχρι στιγμής το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας δεν εξυπηρετεί πάνω από 90 άπορα άτομα, τα οποία βασίζονται μέχρι σήμερα αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά των συνδημοτών μας και όχι του Δήμου, της Περιφέρειας, άλλου αρμόδιου Φορέα ή Υπουργείου. Η προσφορά αυτή, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός και της περιοχής μας είναι περιορισμένη εκ των πραγμάτων και δεν μπορούμε ουσιαστικά να βασιζόμαστε μόνο σε αυτήν για να προσφέρουμε ουσιαστική ανακούφιση στο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποί μας.

Ανακεφαλαιώνοντας, σας καλούμε άμεσα να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο Δήμος μας να συμμετάσχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και ο ίδιος και με κάθε δική του δομή (ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α, Κοινωνικό Παντοπωλείο), αλλά και να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε Συλλόγους, που δεν έχουν πιθανά τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης, όπως ο Σύλλογος ΑμεΑ και Σύλλογος Φίλων Ατόμων Τρίτης Ηλικίας, που για χρόνια υποστηρίζει τον Ξενώνα Ηλικιωμένων στο Δήμο μας.

Με εκτίμηση

Αλίκη Ξανθάκη

Για τους «Πολίτες εν Δράσει»

Advertisements

Written by politesiermg

12/03/2012 στις 8:41 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: