Πολίτες εν Δράσει

για το δήμο Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού

Η Ιεράπετρα παραμένει αμέτοχη στη διαμόρφωση του νέου περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων

leave a comment »

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε, μόλις χθες, απ’τα τοπικά ΜΜΕ για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Κρήτης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 2/8/2012 με θέμα την αξιολόγηση της Μελέτης Αναθεώρησης-Επικαιροποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Κρήτης. Η συνεδρίαση έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα για τη μελέτη πριν αυτή εγκριθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αλήθεια, γιατί δεν ενημέρωσε ο δήμαρχος, που είναι τακτικό μέλος της επιτροπής, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για τις εξελίξεις αυτές; Ο Δήμος Ιεράπετρας θα συμμετέχει; Ποιες είναι οι θέσεις του για τον περιφερειακό σχεδιασμό; Γιατί βρισκόμαστε γι’ άλλη μια φορά στο σκοτάδι της ενημέρωσης και στην απραξία σχετικά με ένα θέμα το οποίο θα καθορίσει το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων για τις επόμενες δεκαετίες; Για ποιο λόγο δεν συνεδριάζει η σχετική επιτροπή του Δήμου μας που είχε συσταθεί μετά από πρόταση των Πολιτών εν Δράσει πέρυσι τον Απρίλιο ώστε να διαμορφώσουμε τεκμηριωμένα προτάσεις που να ανταποκρίνονται ουσιαστικά στις ανάγκες του δήμου μας; Ο δήμαρχος προσέρχεται στη διαβούλευση με τις αυστηρά προσωπικές του θέσεις χωρίς μάλιστα να τις έχει δημοσιοποιήσει;

Γνωρίζουμε όλοι, ότι ο ισχύων περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων απέτυχε να δώσει λύσεις. Ο νέος που προτείνεται, παρόλο που έχει θετικά στοιχεία (αποφεύγεται η κάυση, προτάσσεται η κατά τόπους διαχείριση, η ανακύκλωση και μερικώς η κομποστοποίηση), έχει πολλά σημεία που χρήζουν τροποποίησης (π.χ. η διαλογή στην πηγή, μεγαλύτερη έμφαση στην κομποστοποίηση κ.α.). Σε περίπτωση αποτυχίας, υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής άλλων «αναγκαστικών λύσεων» που θα καθοριστούν με βάση τα συμφέροντα των μεγαλοεπενδυτών στον τομέα αυτό.

Προφανώς η δημοτική αρχή δεν ανησυχεί. Περιμένει την έτοιμη λύση από την περιφέρεια μέσα σε ένα περιβάλλον ασφυκτικών πιέσεων από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Άλλωστε η τελευταία επίσκεψη του Φούχτελ με πλείστες αναφορές στη διαχείριση των απορριμμάτων δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Οι Πολίτες εν Δράσει θεωρούμε ότι ο δήμος Ιεράπετρας δεν μπορεί να είναι αμέτοχος στις εξελίξεις. Από πολύ νωρίς καταθέσαμε προτάσεις και αγωνιστήκαμε ώστε με δημοκρατικό και διαφανή τρόπο να καταλήξουμε σε σχεδιασμό που να είναι σωστός από περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική άποψη.

Θεωρούμε ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα η επιτροπή για τη διαχείριση των απορριμμάτων και με μια πλατιά διαβούλευση, με τη συμμετοχή κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, να καταλήξει σε θέσεις που να ανταποκρίνονται πραγματικά στις ανάγκες του δήμου μας.

Η Επιτροπή Τύπου

Advertisements

Written by politesiermg

02/08/2012 στις 8:35 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: