Πολίτες εν Δράσει

για το δήμο Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού

Νερό ύδρευσης Ιεράπετρας: οι τελευταίες αναλύσεις έδειξαν ακατάλληλο νερό σε 8 δημοτικά διαμερίσματα

with one comment

Μια απ’τις αναλύσεις που δημοσιοποιήθηκαν σύμφωνα με τις οποίες το νερό χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Παρατηρείστε τις ημερομηνίες: 9/8 παραλαβή του δείγματος στο εργαστήριο, 12/8 έκδοση αποτελεσμάτων, 4/9 παραλαβή των αποτελεσμάτων απ’το δήμο.

Σύμφωνα τελευταίες αναλύσεις του νερού ύδρευσης που δημοσιοποιήθηκαν την 1η Οκτωβρίου του 2012 και αφορούν δείγματα που λήφθηκαν κατά το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου του 2012, το νερό ήταν ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση σε 8 δημοτικά διαμερίσματα της Ιεράπετρας (Καλαμαύκα, Μεταξοχώρι, Επισκοπή, Πάνω Χωριό, Μοναστηράκι, Παχειά Άμμος, Γδόχια και Ανατολή). Νέες αναλύσεις, όπως αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στη ραδιοφωνική του συνέντευξη (παρατίθεται το ηχητικό) δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

Ακούστε τη συνέντευξη του Μιχάλη Μαχαιρά, δημοτικού συμβούλου Ιεράπετρας με τους Πολίτες εν δράσει, στη δημοσιογράφο Μαρία Τσαγκαράκη (5/10/2012) για το τόσο σημαντικό θέμα:

Ακολούθησε τοποθέτηση του κ.Ζερβάκη, αντιδημάρχου Ιεράπετρας και στη συνέχεια νέα παρέμβαση του Μιχάλη Μαχαιρά:

Εντυπωσιάζει αρνητικά, μεταξύ άλλων,  η δήλωση του αντιδημάρχου ότι δεν ενημερώνεται η υπηρεσία ύδρευσης άμεσα κατά τη έκδοση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων παρά μόνο όταν παραληφθεί ο φάκελος μέσω ταχυδρομείου. Η πρακτική αυτή, όπως είπε, ακολουθήθηκε απ’τους προκατόχους του και συνεχίζεται απ’τον ίδιο. Δεν έγινε καμία ενημέρωση των κατοίκων ή των συναρμόδιων αρχών καθώς σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο έγιναν άμεσα χλωριώσεις που έλυσαν το πρόβλημα χωρίς όμως να πραγματοποιηθούν νέες αναλύσεις που να πιστοποιούν κάτι τέτοιο.  Επίσης δεν ήταν σε θέση να ενημερώσει για το πότε είχαν πραγματοποιηθεί ξανά αναλύσεις στα συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα.

Για το θέμα είχε προηγηθεί επιστολή του Μιχάλη Μαχαιρά με αρ.πρωτ. 14763/4-10-2012 :

ΠΡΟΣ τον κ. Ζερβάκη Εμμ. , Αντιδήμαρχο Ιεράπετρας

ΘΕΜΑ: Αναλύσεις νερού ύδρευσης

κ. Ζερβάκη,
Μετά από αίτημα των Πολιτών εν Δράσει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 27/9/2012, αναρτήθηκαν τη Δευτέρα 1/10/2012 σε ιστοσελίδα του δήμου (http://dimos.ierapetra.gr) αναλύσεις του νερού ύδρευσης. Δεν δημοσιοποιήθηκε καμία χημική ανάλυση παρά μόνον μικροβιολογικές και μάλιστα όχι για το σύνολο των δημοτικών διαμερισμάτων (καμία για την ενότητα Μ.Γιαλού, ούτε για την πόλη της Ιεράπετρας).
Απ’τις αναλύσεις που δημοσιοποιήθηκαν προκύπτει ότι σε 8 δημοτικά διαμερίσματα (Καλαμαύκα, Μεταξοχώρι, Επισκοπή, Πάνω Χωριό, Μοναστηράκι, Παχειά Άμμος, Γδόχια και Ανατολή) ανιχνεύτηκαν κοπρανώδεις εντερόκοκκοι, E.Coli και κολοβακτηριοειδή. Μάλιστα οι περισσότερες από αυτές τις αναλύσεις αφορούν σε νερό του δικτύου, νερό δηλαδή που καταναλώνεται απ’τους κατοίκους.
Επειδή το θέμα εμπίπτει στη Δημόσια Υγεία παρακαλώ να ενημερώσετε άμεσα του δημότες για την κατάσταση και για τις ενέργειες στις οποίες θα προβείτε για την αποκατάσταση της ποιότητας του νερού.
Το θέμα, λόγω της σοβαρότητάς του κρίνεται ως κατεπείγον.
Τέλος, παρακαλώ να μου χορηγήσετε επικυρωμένα αντίγραφα του συνόλου των αναλύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας σας μέχρι και σήμερα.

Χρήσιμα αρχεία:

Επιστολή προς Ζερβάκη 14763-4-10-2012

108544283-Αναλύσεις-Νερού-Ιεράπετρας-part1

108544493-Αναλύσεις-Νερού-Ιεράπετρας-part2

108544620-Αναλύσεις-Νερού-Ιεράπετρας-part3

(Κοινή Υπουργική Απόφαση Υ2/2600/2001 – ΦΕΚ-892 Β’/11-7-01) (Διορθ. σφαλμ. στο ΦΕΚ 1082 Β΄/14-8-01) : Ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης”, σε συμμόρφωση προς την οδηγία 98/83/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 3ης Νοεμβρίου 1998.

KYA_Y2-2600-01

Advertisements

Written by politesiermg

07/10/2012 στις 5:06 μμ

Αναρτήθηκε στις Διάφορα

Tagged with

Ένα Σχόλιο

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Μανώλη Λουτσέτη, δημότη Ιεράπετρας, για την ύδρευση στο Ράδιο Λασίθι http://www.divshare.com/download/19741657-a42

    Μιχάλης Μαχαιράς

    07/10/2012 at 9:29 μμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: