Πολίτες εν Δράσει

για το δήμο Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού

Δημοσίευμα της ΑΝΑΤΟΛΗΣ για τη συνέλευση των Πολιτών εν δράσει

leave a comment »

Συνέλευση των «Πολιτών εν Δράσει»

Συζητήθηκαν σημαντικά θέματα της Ιεράπετρας

ΑΝΑΤΟΛΗ 27/11/2012

Από την Ανοικτή Συνέλευση των Πολιτών εν δράσει που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25/11/2012

Ανοιχτή συνέλευση της παράταξης «Πολίτες εν Δράσει» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ. Στη διάρκεια της συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη γενικότερη πολιτική κατάσταση της χώρας, το πόσο επηρεά­ζει τη ζωή του ελληνικού λαού, αλλά και θεσμούς όπως της Αυτοδιοίκησης.

Στη συνέλευση παραβρέθηκαν αρκετά μέλη και φίλοι καθώς και οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, ο επικεφαλής Μιχάλης Μαχαιράς, ο Ιάκωβος Μαχαιράς και ο Χριστόφορος Σφακιανάκης.

Ο κ. Μαχαιράς δήλωσε:. «Είναι η τρίτη ανοικτή συνέλευση που πραγματοποιούμε ως παράταξη μετεκλογικά. Οι συνελεύσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους Πολίτες εν Δράσει καθώς μόνο μέσω των ανοικτών συλλογικών διαδικασιών μπορούν να διαμορφωθούν θέσεις και να ληφθούν πρωτοβουλίες, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και να δίνουν λύσεις. Απευθύναμε ανοικτό κάλεσμα προς τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν και να συμβάλουν μέσα από ισότιμο και ειλικρινή διάλογο στη διαδικασία. Η συμμετοχή και κυρίως η ποιότητα των παρεμβάσεων μας ικανοποίησε ιδιαίτερα,

Ενημερώσαμε αναλυτικά για τις επιπτώσεις του 3ου μνημονίου και του προϋπολογισμού γενικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και στον Δήμο μας. Παράλληλα παραθέσαμε στοιχεία για την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση του Δήμου, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 2 χρόνια με τις αλλεπάλληλες περικοπές. Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα ότι για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων του καποδιστριακού Δήμου Ιεράπετρας το 2008 είχαν δοθεί 360.000€ ενώ κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2012 έχουν δοθεί 144.000 € για το σύνολο των σχολικών μονάδων στο νέο καλλικρατικό Δήμο, συμπεριλαμβανομένης δηλ. της δημοτικής ενότητας Μακρύ Γιαλού. Είναι προφανές ότι η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση θα οδηγήσει νομοτελειακά σε αδιέξοδο.

Μετά την ενημέρωση απ’ τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής μας ακολούθησε συζήτηση, την οποία θα την χαρακτήριζα ιδιαίτερα γόνιμη, όπου ετέθησαν αρκετά σημαντικά ζητήματα που χρήζουν άμεσων πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων», πρόσθεσε.

Για τα αποτέλεσμα- συμπεράσματα της συνέλευσης ο κ. Μαχαιράς σημείωσε: «Κοινή διαπίστωση ήταν η απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής αντίδρασης από τη δημοτική αρχή στην οικονομική αφαίμαξη που συντελείται καθώς και τις θεσμικές αλλαγές που ακυρώνουν τον δημοκρατικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ετέθη το ζήτημα της διεύρυνσης της Συντονιστικής Επιτροπής της κίνησής μας καθώς και η σύσταση ομάδων εργασίας για επιμέρους ζητήματα με. στόχο την αποτελεσματικότερη παρέμβασή μας.

Άλλωστε βασική θέση μας είναι ότι μόνο από την ευρεία συμμετοχή και κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πολλά ζητήματα της καθημερινότητας, να στοιχειοθετήσουμε προτάσεις, αλλά και να αντιπαλέψουμε συνολικά την μνημονιακή πολιτική που φτωχοποιεί και διαλύει την κοινωνία μας. Πραγματικά υπήρχε σημαντική ανταπόκριση και αρκετοί συμπολίτες μας προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν στη συλλογική προσπάθεια. Θεωρώ ότι ετέθησαν οι βάσεις για αναβαθμισμένη και ακόμα πιο δυναμική παρέμβασή μας το επόμενο διάστημα».

Στους παιδικούς σταθμούς

«Ένα θέμα που μας απασχόλησε ιδιαίτερα είναι αυτό της επιχειρούμενης αύξησης των τροφείων στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου μας. Είναι ένα από τα θέματα της συνεδρίασης ταυ Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου, την ερχόμενη Πέμπτη, μετά από την -κατά πλειοψηφία- σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α, του νομικού προσώπου υπό την ευθύνη του οποίου λειτουργούν οι προσχολικές δομές. Η αύξηση που προτείνεται κατά 30% -από 50 € σε 65 € μηνιαίως θα επιβαρύνει περαιτέρω την όλο και χειρότερη οικονομική κατάσταση των περισσότερων νοικοκυριών. Με την αύξηση αυτή ο Δήμος θα εξοικονομήσει ετησίως ένα ποσό της τάξης των 27.000 €. Είναι εμφανές ότι οι αυξήσεις στα τροφεία δεν αποτελούν λύση στα ζητήματα χρηματοδότησης των προσχολικών δομών. Το θέμα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό γιατί εγκαινιάζει η δημοτική αρχή μια περίοδο μετακύλησης του κόστους στις πλάτες των δημοτών.

Στη συνέλευση συντάχθηκε ένα κείμενο διαμαρτυρίας, όπου καλούνται οι συνάδελφοι στο Δημοτικού Συμβουλίου να καταψηφίσουν οποιαδήποτε αύξηση, αντιθέτως, να δώσουν προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών όλων των δημοτικών προσχολικών δομών. Αλλά και να διεκδικήσουμε, όλοι μαζί, την επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος», συμπλήρωσε.

Για μια σειρά από άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα που ετέθησαν στη συνέλευση, όπως ο νέος κανονισμός λειτουργίας για τη Νήσο Χρυσή, η διαχείριση του χρέους του Δήμου καθώς και του ποσού για το οποίο είναι υπόδικος – ύψους άνω του 1.300.000 €, των απορριμμάτων και του δυσβάστακτου κόστους που θα προκύψει το επόμενο διάστημα, η υπεράσπιση των δημόσιων υπηρεσιών που καταργούνται, ο αγώνας για τη Δημόσια Δωρεάν Υγεία και το Νοσοκομείο κ.α. ανέφερε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Πρόθεσή μας είναι η επόμενη συνέλευση να γίνει σύντομα καθώς και να οργανώσουμε συναντήσεις σε κάθε τοπική κοινότητα σε μια προσπάθεια να καταγράψουμε πληρέστερα και να ιεραρχήσουμε, συνολικά πια, τα προβλήματα της περιοχής» κατέληξε ο επικεφαλής της παράταξης..

ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΜΠΡΟΥ

Advertisements

Written by politesiermg

27/11/2012 στις 5:33 μμ

Αναρτήθηκε στις Αναδημοσιεύσεις

Tagged with

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: