Πολίτες εν Δράσει

για το δήμο Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού

Σχόλια για τον Προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δράσης του Δήμου Ιεράπετρας για το 2013

leave a comment »

Γράφει ο Μιχάλης Μαχαιράς, δημοτικός σύμβουλος Ιεράπετρας με τους Πολίτες εν δράσει

Δημαρχείο ΙεράπετραςΣτον προϋπολογισμό του Δήμου Ιεράπετρας για το 2013 αποτυπώνεται η συνεχιζόμενη πορεία οικονομικής αφαίμαξης από την ακολουθούμενη, καθ’υπαγόρευση των δανειστών, μνημονιακή πολιτική.

Παράλληλα είναι σε μεγάλο βαθμό πλασματικός. Ενδεικτικά αναφέρω κάποια στοιχεία: Στο σκέλος των εσόδων προβλέπονται πόροι από την κρατική χρηματοδότηση που είναι γνωστό ότι έχουν ήδη περικοπεί (είτε αυτά αφορούν σε χρηματοδότηση λειτουργικών δαπανών είτε χρέη του δημοσίου παρελθόντων ετών που έχουν απαλειφθεί απ’τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2013) ενώ υπό αμφισβήτηση τίθεται εκ των πραγμάτων η δυνατότητα είσπραξης των οφειλών δημοτών και επιχειρήσεων προς το Δήμο. Στο σκέλος των εξόδων δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ποσά που θα κληθεί να καταβάλει ο Δήμος Ιεράπετρας σε προμηθευτές και εργολάβους για δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν, αρκετές εκ των οποίων θα τελεσιδικήσουν μέσα στο 2013 (το επίδικο ποσό υπερέβαινε το 1.300.000€ στις αρχές του 2012 σύμφωνα με έκθεση ορκωτού λογιστή). Δεν προβλέπονται επίσης τα αυξημένα έξοδα μεταφοράς των απορριμάτων που θα προκύψουν με το οριστικό κλείσιμο του ΧΑΔΑ Ιεράπετρας καθώς ξεκινάει η μελέτη αποκατάστασής του.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα και το Πρόγραμμα Δράσης για το 2013 χαρακτηρίζονται από συντηρητική διαχειριστική λογική και την απουσία οποιουδήποτε οράματος για το Δήμο. Η διαβούλευση που προηγήθηκε ήταν εν πολλοίς προσχηματική καθώς η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης ήταν  ελλιπής ενώ δεν ελήφθησαν υπόψην οι προτάσεις και παρατηρήσεις που έγιναν. Η Δημοτική Αρχή εμμένει πιστή στην παράδοση εκτέλεσης αποσπασματικών έργων, με κατακερματισμό των διαθέσιμων κονδυλίων σε παρεμβάσεις αμφίβολης σκοπιμότητας στις παρούσες συνθήκες, τη στιγμή που εμφανίζονται τεράστια προβλήματα σε βασικές υποδομές του Δήμου. Απ’τη ΣΑΤΑ του 2013 ούτε ένα ευρώ δεν διατίθεται σε έργα για την ύδρευση ενώ τα ποσά που προβλέπονται για συντήρηση σχολικών υποδομών υπολείπονται των αναγκών. Η Δημοτική Αρχή αγνοεί επιδεικτικά τις υποδείξεις υπηρεσιακών παραγόντων που αναφέρονται σε κατάρρευση του δικτύων, αγνοεί επίσης τις διαμαρτυρίες Συλλόγων Γονέων για την κατάσταση πολλών σχολικών μονάδων (το τελευταίο διάστημα από τύχη δεν είχαμε τραυματισμό μαθητών).

Ένα θέμα που σαν Πολίτες εν δράσει κρίνουμε ιδιαίτερα σημαντικό είναι η πεισματική άρνηση της Δημοτικής Αρχής να συμπεριλάβει την εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τη Νήσο Χρυσή στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013 (όπως αρνήθηκε να την συμπεριλάβει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δράσης 2012-2014). Παρόλο που η μελέτη προβλέπεται στο ΣΧΟΟΑΠ και υποδεικνύεται από την Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και κάθε επιστημονικό φορέα που έχει ασχοληθεί με το θέμα, καμία Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα δεν προχώρησε στην εκπόνησή της ώστε να τεθούν οι βάσεις αποτελεσματικής προστασίας του τοπικού οικοσυστήματος και ορθολογικής και αειφόρου αξιοποίησης, με δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας και εσόδων για το Δήμο. Αντιθέτως η Δημοτική Αρχή προωθεί μόνο την σύνταξη κανονισμού λειτουργίας αιτούμενη τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων, απουσία ολοκληρωμένου διαχειριστικού σχεδίου και φορέα διαχείρισης, ανοίγοντας δρόμο σε κάθε είδους αυθαιρεσία.

Σε μια περίοδο που η κοινωνία υφίσταται τη βία της φτωχοποίησης και της διάλυσης των κοινωνικών υποδομών ενώ παράλληλα προδιαγράφεται η κατάργηση του ουσιαστικού και πολύτιμου ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απαιτούνται πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο με απαραίτητο σύμμαχο την κοινωνία και τα κινήματα. Απαιτούνται επίσης ριζοσπαστικές καινοτόμες πρωτοβουλίες σε επίπεδο διαχείρισης που να βελτιώνουν τις υπηρεσίες προς τον Δημότη μειώνοντας παράλληλα το κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών.

Η Δημοτική Αρχή Αναστασάκη, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις του τελευταίου διαστήματος, με την ψήφιση του Προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δράσης για το 2013, συνεχίζει την πορεία εναρμόνισης με την κεντρική μνημονιακή πολιτική, παραμένοντας στην ουσία θεατής των εξελίξεων. Πρόσφατες δε αποφάσεις, όπως η αύξηση κατά 30% των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και η σύμβαση με τα ΕΛΤΑ για την εκτύπωση και εμφακέλωση των λογαριασμών (στην ουσία ιδιωτικοποίηση δραστηριότητας του Δήμου με αμφίβολο οικονομικό όφελος για τον Δημότη) προϊδεάζουν αρνητικά για την πολιτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Advertisements

Written by politesiermg

01/01/2013 στις 8:42 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: