Πολίτες εν Δράσει

για το δήμο Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού

Παράνομη διάνοιξη δρόμου απ’τον Δήμο Ιεράπετρας σε αναδασωτέα περιοχή

leave a comment »

Ορεινό - παράνομη διάνοιξη δρόμου

Ιεράπετρα, 21/5/2013

Σοβαρότατα ζητήματα ανακύπτουν από την παράνομη διάνοιξη αγροτικού δρόμου σε αναδασωτέα έκταση στην περιοχή του Ορεινού, για την οποία μάλιστα ο Δήμος Ιεράπετρας διώκεται από την Δ/νση Δασών Λασιθίου. Όπως φαίνεται οι παλιές πρακτικές που στοίχισαν και στοιχίζουν ακριβά στον τόπο μας, ακόμα καλά κρατούν, αφού και οι υπεύθυνοι συμπεριφέρονται σαν να μην καταλαβαίνουν καν, το λόγο που αυτές καταγγέλλονται και καταδικάζονται από πολίτες και φορείς.

Συγκεκριμένα:

Της διάνοιξης είχε προηγηθεί η με αριθμ.12/2011 απόφαση του τριμελούς Τοπικού Συμβουλίου Ορεινού, που ζητούσε απ’το Δήμο «να προχωρήσει στις ενέργειες που απαιτούνται» με το αιτιολογικό ότι θα εξυπηρετηθούν ορισμένοι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.

Από δω και πέρα αρχίζει η αυθαιρεσία…

Στη συνέχεια ο Δήμος προχώρησε στη διάνοιξη του δρόμου παρακάμπτοντας τις απαιτούμενες ενέργειες (μελέτες, αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές). Αποτέλεσμα; Ο Δήμος Ιεράπετρας να είναι υπόδικος καθώς η Διεύθυνση Δασών υπέβαλλε μήνυση, γεγονός που ήταν επιβεβλημένο καθώς υπήρξαν επώνυμες καταγγελίες κατοίκων της περιοχής (σε άλλες περιπτώσεις οι δασικές εκτάσεις μένουν απροστάτευτες απέναντι σε «επενδύσεις» πολυεθνικών, γεγονός που θα πρέπει να αναδειχθεί περαιτέρω και να γίνει αντικείμενο αγώνα για τις τοπικές κοινωνίες).

Ορεινό - παράνομη διάνοιξη δρόμουΜετά την καταγγελία της Οικολογικής Ομάδας, Δημοτικοί Σύμβουλοι  Εμμ. Παπαδάκης και Γ. Λιανάκης, της πλειοψηφούσας παράταξης, σε ραδιοφωνικές τοποθετήσεις τους, υπεραμύνθηκαν των παράνομων αυτών ενεργειών. Ο Αντιδήμαρχος  Γ.Προϊστάκης βάφτισε την αυθαιρεσία, «ευελιξία», με τη δικαιολογία ότι η νόμιμη διαδικασία θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα.

Πόσο ασφαλές πιστεύει ο Δήμαρχος Σήφης Αναστασάκης ότι είναι το μοναδικό σε βιοποικιλότητα και ομορφιά περιβάλλον του Δήμου μας, όταν στο Νομικό Πρόσωπο που έχει δημιουργηθεί για την προστασία του, προεδρεύει ένας Αντιδήμαρχος, που θεωρεί και διακηρύττει ότι η ύπαρξη Περιβαλλοντικών Μελετών και η τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, είναι χάσιμο χρόνου;

Θεωρούμε ότι αποτελεί κραυγαλέα αντίφαση το ότι η Δημοτική Αρχή που προβάλλει διαρκώς την έλλειψη προσωπικού και πόρων για την εξυπηρέτηση βασικών και επειγουσών αναγκών των Δημοτών, στη συγκεκριμένη περίπτωση κινήθηκε ταχύτατα για μια παράνομη διάνοιξη, για την οποία από πουθενά δεν προκύπτει ότι ήταν επείγουσα.

Δεν έχει πληρώσει αρκετά ο δημότης Ιεράπετρας τις πρακτικές αυτές των παράτυπων «εξυπηρετήσεων», χωρίς Μελέτες, χωρίς εγκρίσεις, χωρίς αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων; (Π.χ. Αυθαίρετα και αποσπασματικά έργα που δεν μπορούσαν στη συνέχεια να πληρωθούν στους εργολάβους και οι αποφάσεις των δικαστηρίων έχουν αρχίσει πλέον να βγαίνουν για την εξόφλησή τους). Δεν έχει πληρώσει αρκετά ο δημότης Ιεράπετρας σε πρόστιμα για τις παραβάσεις απέναντι στο Νόμο και τις αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Περιβάλλον; (πχ Ν.Χρυσή – πρόστιμο Κτηματικής). Θεωρεί η Δημοτική Αρχή ότι μπορεί να παρακάμπτει το Δημοτικό Συμβούλιο και να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν και παρανόμως υλικούς πόρους και προσωπικό του Δήμου;

Επειδή θεωρούμε ότι τέτοιου είδους φαινόμενα είναι απαράδεκτα, καλούμε τον κ. Αναστασάκη να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και δημόσια σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα και μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών να προβεί σε αναδάσωση της συγκεκριμένης έκτασης.

Πολίτες εν δράσει

Advertisements

Written by politesiermg

21/05/2013 στις 10:41 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: