Πολίτες εν Δράσει

για το δήμο Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού

Οι Πολίτες εν δράσει στο έκτακτο Δημ. Συμβούλιο με θέμα τις απολύσεις

leave a comment »

Τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων της παράταξης των Πολιτών εν Δράσει στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10/7/2013 για το θέμα των απολύσεων εργαζομένων σε δημοτική αστυνομία, σχολικούς φύλακες και άλλων που ακολουθούν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Μιχάλης Μαχαιράς, επικεφαλής της παράταξης

«Κύριοι και κυρίες συνάδελφοι, θα ξεκινήσω με μια παραδοχή. Όταν μιλάμε για χώρα, πρέπει να μιλάμε για τους ανθρώπους της χώρας. Δεν μπορεί να μιλάμε για σωτηρία της χώρας, όλη αυτή η φιλολογία που αναπτύσσεται, και να διατείνονται κάποιοι ότι αυτό μπορεί να γίνει με μαζικές ανθρωποθυσίες, των φτωχότερων στρωμάτων και του εργαζόμενου λαού. Αυτό που συμβαίνει και για το οποίο, κάποιοι σ’ αυτή την αίθουσα λέτε ότι αιφνιδιάζεστε, είναι ότι έχει εγκαθιδρυθεί στη χώρα ο πιο σκληρός μηχανισμός εφαρμογής της πιο ανελέητης νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλη ανεργία, έχουμε φτάσει σχεδόν στο 28%. Όλα αυτά τα γνωρίζουμε. Και όσοι δεν θέλουν να εθελοτυφλούν και δεν έχουν σκοπιμότητες, τα λένε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.

Επειδή σας άκουσα κύριε Πρόεδρε να μιλάτε , πέρα απ’τον αιφνιδιασμό που υποστήκατε, και για τις προτάσεις που θέλετε από τη μειοψηφία να σας θυμίσω ότι στις 25 Οκτωβρίου του 2011, η τότε επικεφαλής της παράταξής μας κ.Ξανθάκη είχε καταθέσει ψήφισμα από τη μεριά της παράταξής μας, ενάντια στο καθεστώς της εφεδρείας και των απολύσεων. Τότε ήδη υπήρχαν δημοσιεύματα και ήταν και γνωστές οι δεσμεύσεις των τότε κυβερνήσεων με τα μνημόνια που είχαν υπογράψει. Αρνηθήκατε τότε να γίνει καν συζήτηση για το θέμα!

Το ίδιο έγινε και το 2012 το Σεπτέμβριο, όπου και τότε υπήρχαν κινητοποιήσεις των ΟΤΑ για όλα αυτά που συνέβαιναν και την πολιτική που αφορούσε και στους ΟΤΑ. Τότε θέσαμε το ζήτημα ως ζωτικής σημασίας, ζήτημα πλέον επιβίωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το να αντισταθεί. Επίσης είπαμε ότι έχουμε χρέος να σταθούμε, να θέσουμε το Δήμο–επειδή είναι ένας θεσμός που έχει κύρος- στην υπηρεσία υπεράσπισης της κοινωνίας που πραγματικά οδηγείται σε εξαθλίωση. Και τότε όμως οι αντιδράσεις που αναπτύχθηκαν ήταν περισσότερο για το θεαθήναι, παρά αντιδράσεις που έδειχναν πραγματική βούληση να πετύχουμε κάποια ανατροπή της πολιτικής που εφαρμοζόταν.

Ερχόμαστε τώρα στο σήμερα: Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι καμία συμβολική αντίδραση δεν αντιστοιχεί στις απαιτήσεις της συγκυρίας και στις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί. Πολύ σωστά ειπώθηκε ότι αυτές οι απολύσεις που έχουν ανακοινωθεί είναι οι πρώτες. Από το Πολυνομοσχέδιο που έρχεται, από το άρθρο 90, σας διαβάζω πέντε γραμμές: «Επιτρέπεται να καταργούνται θέσεις ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα στα Υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ».

Είναι ένα θέμα κύριοι συνάδελφοι που μας αφορά; Θεωρώ ότι ναι. Σε οποιοδήποτε ψήφισμα βγει σήμερα από το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να διατρανώσουμε και την αντίθεσή μας στην ψήφιση του συγκεκριμένου Πολυνομοσχεδίου. Μαζί με την αντίθεσή μας προφανώς στις απολύσεις που αφορούν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά όχι μόνο.

Πρακτικά τι μπορούμε να κάνουμε: Θεωρώ ότι το ελάχιστο είναι να κλείσει ο Δήμος, κυρίως για να δώσει τη δυνατότητα και στους εργαζόμενους του Δήμου μας, να αναπτύξουν την κινηματική δραστηριότητα και τις αντιδράσεις τους, χωρίς να πρέπει να χάσουν το μεροκάματό τους ή να αφήσουν πίσω εκκρεμότητες, που θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα.

Πρέπει να πω κύριε Πρόεδρε, ότι για άλλη μια φορά, γίνεται ετεροχρονισμένα αυτή η συνεδρίαση. Θα έπρεπε να γίνει χθες, ώστε να πάει με τις θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος στο Εκτελεστικό της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και όχι με θέσεις που τουλάχιστον εμείς, οι εργαζόμενοι και οι δημότες του Δήμου μας δε γνωρίζουν.

Θεωρώ ότι θα πρέπει να πάρουμε απόφαση, η ΠΕΔ Κρήτης συνολικά, να προχωρήσει σε μαζικές παραιτήσεις όλων των δημοτικών συμβουλίων, με το που γίνει η πρώτη απόλυση σε οποιοδήποτε Δήμο της Κρήτης. Και να γίνει και άμεσα επικοινωνία με τον κ.Δήμαρχο, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη συγκεκριμένη συνεδρίαση και να απαιτήσει εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου της Ιεράπετρας, αυτή η θέση να γίνει και θέση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης.

Θεωρώ ότι δεν έχουμε πια την πολυτέλεια ως πολίτες να βλέπουμε οποιοδήποτε κλάδο να βάλλεται, οποιοδήποτε συμπολίτη μας να οδηγείται στην ανεργία και την εξαθλίωση. Πρέπει να σχηματιστεί ένα αρραγές κοινωνικό μέτωπο, για την υπεράσπιση οποιουδήποτε βάλλεται αυτή τη στιγμή.

Τέλος θέλω να καλέσω το Δημοτικό Συμβούλιο, στην παράσταση διαμαρτυρίας από την Επιτροπή Αγώνα στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας. Πιθανώς γνωρίζετε και σεις ότι η Παθολογική θα εφημερεύει μέχρι τις 17 του μήνα, τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί και πολύ σύντομα θα μιλάμε για κατάρρευση της λειτουργίας του Νοσοκομείου. Ενός Νοσοκομείου, που η τοπική κοινωνία έχει δώσει τεράστιους αγώνες και έχει καταφέρει κόντρα στους σχεδιασμούς να κρατήσει τη λειτουργία του σ’ αυτό το επίπεδο μέχρι σήμερα.

Καλώ λοιπόν όλους τους συναδέλφους με τη λήξη της συνεδρίασης, να πάμε και να ενισχύσουμε την παράσταση διαμαρτυρίας που γίνεται εκεί. Ευχαριστώ.»

Χριστόφορος Σφακιανάκης, δημοτικός σύμβουλος

«Θα μιλήσω ως μελλοντικός απολυμένος, (Καθηγητής Πληροφορικής είμαι): Το κύμα των απολύσεων διαδέχεται το ένα το άλλο. Δεν είναι ζήτημα συμπαράστασης, δεν είναι ζήτημα αλληλεγγύης. Είναι ζήτημα ότι όλοι μαζί υπερασπιζόμαστε την προοπτική να ζήσουμε σ’ αυτή τη χώρα με αξιοπρέπεια και έτσι όπως μπορούμε εμείς, να διαφεντέψουμε τον τόπο μας. Γιατί σ’ αυτή τη φάση, νομίζω όλοι το αντιλαμβανόμαστε, δεν διαφεντεύουμε εμείς τον τόπο μας, τον διαφεντεύει μια κυβέρνηση δοσίλογη, η οποία υπηρετεί καθαρά ξένα συμφέροντα. Αυτό δεν ξέρω αν ακούγεται ξύλινο, αλλά ξέρω ότι μιλάει στην καρδιά του κάθενός, που αντιλαμβάνεται ότι έχει να προσφέρει πολλά στον τόπο του, έχει πολλά να δώσει στη δουλειά του, ζει σ’ ένα τόπο που μπορεί να παράξει, που μπορεί να θρέψει τα παιδιά του, κι αυτό που αντιλαμβάνεται είναι μια αντιστροφή της πραγματικότητας: Του λένε ότι περισσεύει, του λένε ότι είναι αργόσχολος, του λένε ότι δεν μπορεί να παράξει, του λένε ότι ζει σε μια χώρα Ψωροκώσταινα.

Αυτό το κλίμα, οφείλουμε να το αντιστρέψουμε. Ο ελληνικός λαός έχει κάνει πάρα πολλά. Και δεν είμαι από αυτούς, που λένε ότι ο κόσμος είναι στον καναπέ του: Μέσα σε τρία χρόνια έχει δώσει πάμπολλους αγώνες: Έχει ρίξει την Κυβέρνηση Παπανδρέου, έχει ρίξει την Κυβέρνηση Παπαδήμου, έχει δώσει ένα ισχυρό μήνυμα με το εκλογικό αποτέλεσμα, έδωσε ένα μεγάλο παράδειγμα με την κινητοποίηση που έγινε με το πραξικόπημα της ΕΡΤ. Και νομίζω ότι εκεί πρέπει να δοθεί και μια ορισμένη αισιοδοξία, μια ορισμένη προοπτική. Γιατί πολλοί εδώ πέρα βρίσκονται δήθεν προ εκπλήξεων και σε δεύτερη φάση θα στηρίξουνε πολιτικές και ρεαλισμούς, ότι τάχα δε γίνεται διαφορετικά, πρέπει να ξεπληρώσουμε το χρέος μας , δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να ειπωθεί… Αλλά η προοπτική δίνεται στην αντίληψη ότι οι ανάγκες του τόπου μας, οι ανάγκες των οικογενειών μας είναι αυτές που πρέπει να κυριαρχήσουν. Άρα πρέπει να αντιστρέψουμε την κατάσταση, να ρίξουμε την Κυβέρνηση, να υπάρξει μια άλλου τύπου προοπτική για αυτό τον τόπο.

Ο αγώνας δεν είναι κλαδικός, δεν είναι συνδικαλιστικός, είναι πολιτικός, είτε το θέλουμε, είτε όχι. Και έτσι πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε και να δώσουμε ένα ορισμένο χαρακτήρα και προοπτική στον αγώνα μας… Και όχι να πηγαίνει ο Δήμαρχος στην ΚΕΔ και δεν ξέρουμε τι θα πει. Και είμαι από αυτούς που μιλώ ειλικρινά: Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη, ούτε στον Κουράκη, ούτε σε κανένα Δήμαρχο που μπορεί να παίξει και ορισμένα επικοινωνιακά παιχνίδια, εξυπηρετώντας και ορισμένα συμφέροντα στο κάτω-κάτω. Προφανώς όσο βρίσκεται ο κόσμος στα κάγκελα πιέζει την κατάσταση και ορισμένοι δείχνουν ένα ορισμένο προφίλ. Πρέπει να είναι πεποίθηση όλων μας και εννοώ κυρίως της κοινωνίας: Ότι εμείς πρέπει να υπερασπιστούμε τη ζωή μας. Να μην εμπιστευτούμε αυτούς που είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.»

Μάκης Μαχαιράς, δημοτικός σύμβουλος

«Επειδή είμαστε όλοι μας σε κάποια ηλικία, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τις μεγάλες εκπλήξεις. Γι’ αυτό η παράταξή μας προσπαθεί εδώ και δυόμιση –τρία χρόνια, να σας ενημερώνει και να σας λέει για το τι έρχεται. Εσείς φαίνεται ή δε μας ακούτε ή δε θέλετε να ακούσετε. Τέλοσπάντων ελπίζουμε απλά όταν έρθει εκείνη η ώρα– να προειδοποιήσω ή μάλλον να σας πω το αυτονόητο ;– αυτό που θα συμβεί μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα να είστε σίγουροι θα είναι ανεξέλεγκτο. Προσωπικά πολύ το φοβάμαι, προσωπικά δε θέλω να συμβεί. Επειδή όμως θέλω να αποφύγετε τις μεγάλες εκπλήξεις , σας λέω τους φόβους μου, ώστε να το ‘χετε και σεις στο κεφάλι σας. Ένα αυτό.

Να μιλήσουμε και περί δημοκρατίας. Ένα θεσμικό όργανο, που υποτίθεται είναι δημοκρατικό και αποτελείται από εκπροσώπους, ο κάθε εκπρόσωπος μεταφέρει την άποψη του συμβουλίου του. Για ποια δημοκρατία μιλάτε, για ένα θεσμικό όργανο που μπορεί να μαζευτούν 30-40 ή 100, που ο καθένας θα εκπροσωπεί απλά και μόνο τον εαυτό του;

Κάποιοι εδώ μέσα κάθε φορά προσπαθούν να στρέψουν εργαζομένους ενάντια σε άλλους εργαζομένους. Ευτυχώς αυτό πια δεν περνά. Δεν υπάρχουν αργόσχολοι πια, εργαζόμενοι. Μπορεί να υπάρχουν σε άλλες διοικητικές ή αυτοδιοικητικές θέσεις, αλλά στους εργαζόμενους δεν υπάρχουν.

Όσον αφορά για το ψήφισμα, το οποίο δεν έχετε προετοιμάσει, γιατί απλά ήρθατε με την πρόθεση να αναβληθεί. Θέλετε να αναβάλλουμε όλη τη διαδικασία και αφού παρθεί η απόφαση από τους σοφούς της Κεντρικής Ένωσης να ‘ρθει και να επιβληθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ε, λοιπόν, εμείς λέμε ότι πρέπει να βγει ψήφισμα, πρέπει να συμπεριλάβει οπωσδήποτε ότι είμαστε και κατά του Πολυνομοσχεδίου.

Και σας παρακαλώ θερμά, μην έρθουμε πάλι, μετά από πολύ λίγο καιρό και να «εκπλαγούμε» για άλλα γεγονότα, που έρχονται. Έρχονται! Το καταλαβαίνετε;»

Δευτερολογία Μιχ.Μαχαιρά

«Ένα σχόλιο για το ζήτημα της θεσμικής λειτουργίας καταρχάς: Οι συνθήκες, υπό τις οποίες διεξήχθησαν οι δημοτικές εκλογές του 2010 απέχουν παρασάγγας με τις σημερινές συνθήκες. Έχουν αλλάξει τραγικά οι καταστάσεις στην κοινωνία. Μ’ αυτήν την έννοια και η βούληση, όπως εκφράστηκε τότε, θεωρώ ότι έχει αλλάξει κι αυτή. Αυτά για το ποιοι και με ποιες απόψεις εκπροσωπούν την κοινωνία. Αλλά αυτό είναι μια προσωπική εκτίμηση. Να πάω στο αντικειμενικό δεδομένο κύριε Πρόεδρε. Όσον αφορά τη θεσμική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Προβλέπεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει και ο Δήμαρχος εκτελεί. Διαφωνούμε σ’ αυτό; Με ποιες απόψεις, λοιπόν, πηγαίνει ο κύριος Αναστασάκης στην εκτελεστική της ΠΕΔ;

Σε σχέση τώρα με το Ψήφισμα, καταρχάς θα έπρεπε να είναι πιο λιτό. Μπαίνουν δηλαδή κάποιες προτάσεις, που επειδή αφήνουν κάποια ζητήματα ανοικτά. Τι πάει να πει αξιολόγηση με 28% ανεργία και ενώ γνωρίζουμε ότι όλες οι Υπηρεσίες αυτή τη στιγμή είναι υποστελεχωμένες και οι εργαζόμενοι καλούνται να δώσουν και παραπάνω χρόνο και την ψυχή τους για να ανταπεξέλθουν στοιχειωδώς στα καθήκοντα που τους αναθέτουμε; Γιατί ανοίγουμε, λοιπόν, ζήτημα αξιολόγησης; Το φέρνω σαν παράδειγμα.

Δεύτερον αναφέρθηκα σε παράγραφο του Πολυνομοσχεδίου. Προβλέπεται ότι με Υπουργική Απόφαση θα μπορούν να καταργούν οποιαδήποτε ειδικότητα ή οποιεσδήποτε θέσεις στους ΟΤΑ. Μας ενδιαφέρει αυτό ναι ή όχι; Και τυπικά δηλαδή σε σχέση με το θέμα που συζητάμε σήμερα; Επίσης κ.Πρόεδρε θεωρώ απαράδεκτη –δεν μπορώ να το πω διαφορετικά!- αν κλείνει η Τεχνική Εκπαίδευση, δηλαδή το ΕΠΑΛ Ιεράπετρας, που καταργούν… (Είπατε ότι είναι αυστηρά καθορισμένο το θέμα της συζήτησης, οπότε δεν μπορούμε να θέτουμε άλλα ζητήματα σε σχέση με το τι ψηφίζεται τώρα από την Κυβέρνηση.) Καταργούνται, λοιπόν, 40 τεχνικές ειδικότητες, οι οποίες θα οδηγήσουν σε κλείσιμο την Τεχνική Εκπαίδευση στη χώρα μας. Σε αυτή την πόλη, σε αυτό το Δήμο, έχουμε δύο ΕΠΑΛ. Δεν αφορά, λοιπόν;

Οπότε θεωρούμε ότι πρέπει να μπει συνολική άποψη υπέρ της καταψήφισης του Πολυνομοσχεδίου και κάλεσμα στους βουλευτές που εκπροσωπούν το Νομό Λασιθίου – αυτό να εμπεριέχεται στο Ψήφισμα- να καταψηφίσουν το συγκεκριμένο Πολυνομοσχέδιο.

Όσον αφορά το κλείσιμο του Δήμου. Τώρα είναι 2 παρά 20. Είναι από το πρωί κλειστός ο Δήμος κ.Πρόεδρε, αλλά είναι δυνατόν τώρα να πάρουμε απόφαση για κλείσιμο σήμερα του Δήμου; Ούτε καν αύριο; Ζητάτε να το πάρουμε απόφαση τώρα ενώ ήδη είναι κλειστός.

Από σήμερα, λοιπόν, μέχρι τέλος της εβδομάδας, προσωπικά δε θα είχα πρόβλημα να είναι ανοιχτές οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου, δε θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους δημότες μας, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες πραγματικά, ώστε να μπορεί με τον πιο πρόσφορο τρόπο να αναπτυχθεί ο αγώνας των εργαζομένων και της κοινωνίας στο πλευρό τους.

Και να γίνει νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Και θέτω κ.Πρόεδρε προς ψήφιση και αυτά τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκα. Όσον αφορά τη διαμόρφωση του κειμένου, αν υπάρχει συμφωνία στα σημεία που θέσαμε, μπορούμε να συμφωνήσουμε, αλλά θέτω αυτή τη στιγμή προς ψήφιση το αίτημα ο Δήμαρχος να προτείνει στην Εκτελεστική της ΠΕΔ Κρήτης τη μαζική παραίτηση των Δημοτικών Συμβουλίων όλης της Κρήτης. Και η ΠΕΔ Κρήτης να πάει με αυτή τη θέση και στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.»

Advertisements

Written by politesiermg

11/07/2013 στις 1:15 μμ

Αναρτήθηκε στις Διάφορα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: