Πολίτες εν Δράσει

για το δήμο Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού

Ξεπουλιούνται, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, 16 στρέμματα παραλιακής ζώνης στο Κουτσουνάρι Ιεράπετρας. Να μην το επιτρέψουμε!

4 Σχόλια

Η Μεγάλη Παραλία, στο Κουτσουνάρι Ιεράπετρας

Η Μεγάλη Παραλία, στο Κουτσουνάρι Ιεράπετρας

Ιεράπετρα 7/1/2014

Είναι γνωστός ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για την εξυπηρέτηση ενός χρέους που δεν έχει τέλος.

Από τη σύσταση του ΤΑΙΠΕΔ και με βάση τον χαρακτήρα του, είχε γίνει προσπάθεια να καταγραφούν τα πιθανά ακίνητα για «αξιοποίηση». Τον περασμένο Απρίλιο δημοσιοποιήθηκε το πρώτο ΦΕΚ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 1020, 25 Απριλίου 2013) που επιβεβαίωσε ότι μπαίνουν κομμάτια για ξεπούλημα σε όλη τη χώρα από τη λίστα αυτή. Στο νομό Λασιθίου, με το παραπάνω ΦΕΚ, εντάχθηκε το κρατικό κτήμα του Καλού Χωριού. Τότε είχαμε ρωτήσει τον δήμαρχο Ιεράπετρας αν γνωρίζει το θέμα και αν έχει πληροφορίες για τις κινήσεις της κτηματικής και συγκεκριμένα για ακίνητα στον Αϊ Γιάννη, στο Καβούσι και στο Κουτσουνάρι. Η απάντηση του δημάρχου ήταν ότι θα κάνει συναντήσεις με την κτηματική και με το ΤΑΙΠΕΔ και θα ζητήσει πληροφορίες. Στη συνέχεια, όταν επανήλθαμε στο θέμα, μας μετέφερε τη διαβεβαίωση του ΤΑΙΠΕΔ ότι κανένα ακίνητο στην περιοχή μας δεν προορίζεται για εκποίηση…

Ακολούθησαν δύο αποφάσεις της «Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων» που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε ΦΕΚ (ΦΕΚ B 2883/2013ΦΕΚ B 3025/2013  Νοέμβρης του ’13), με τις οποίες εντάχθηκαν 2 ακίνητα στο Κουτσουνάρι. Τα συγκεκριμένα ακίνητα, συνολικής έκτασης 16 στρεμμάτων, στην περιοχή «ΛΙΜΝΗ ΛΟΥΡΙΔΗ», είναι στην παραλιακή ζώνη, στη Μεγάλη Παραλία, κοντά στο υπάρχον κάμπινγκ, σε περιοχή που είναι ενταγμένη σε καθεστώς ΠΕΠ (Περιοχή Ειδικής Προστασίας) από το ψηφισμένο ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιεράπετρας.

Εντάχθηκαν, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση και χωρίς να γίνει καν θέμα από την δημοτική αρχή που υποτίθεται ότι θα το έψαχνε. Όταν θέσαμε το θέμα ξανά στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στις 19/12/2013, η απάντηση του δημάρχου ήταν ότι «κάτι έχει ακούσει, αλλά δεν ανησυχεί γιατί είναι προστατευμένη περιοχή απο το ΣΧΟΟΑΠ του δήμου»! Λες και δεν γνωρίζει η κυβέρνηση ποιά ακίνητα εντάσσει για εκποίηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ!

Το ζήτημα για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αφορά όλους του κατοίκους της περιοχής μας:

Η εκποίηση αυτών των ακινήτων είναι βέβαιο ότι, με βάση τους μνημονιακούς νόμους, θα συνοδευτεί και από άλλες προκλητικές «διευκολύνσεις» που θα φτάσουν ως την παραχώρηση του αιγιαλού, την απαλλοτρίωση ιδιωτικών ακινήτων αλλά και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά στη δόμηση για τις τουριστικές εκμεταλλεύσεις.

Ιδιωτικοποίηση παραλιακών εκτάσεων σημαίνει α) αποστέρηση του δικαιώματος να τις απολαμβάνει ο λαός της περιοχής μας και οι επισκέπτες του Νομού, β) μόνιμη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, που αποτελεί συγκριτικό μας πλεονέκτημα, αλλάζοντας για πάντα τον χαρακτήρα τους και επιβάλλοντας ένα καταστροφικό μοντέλο ανάπτυξης που τελικά υπονομεύει και την τοπική οικονομία.

Ως Πολίτες εν δράσει, υποστηρίζουμε ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στην ουσιαστική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Συγκεκριμένα για την περίπτωση της Μεγάλης Παραλίας, θεωρούμε ότι οι τοπικοί φορείς όπως ο Σύλλογος Ανάπτυξης Αγίου Ιωάννη και οι κάτοικοι της περιοχής, γνωρίζουν καλύτερα τις πραγματικές ανάγκες και πρέπει να έχουν και το δικαίωμα να αποφασίζουν για το μέλλον του τόπου.

Έχουμε καθήκον να αποτρέψουμε την υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας αλλά και να προστατεύσουμε την ιδιωτική περιουσία των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων που απειλούνται με κατασχέσεις λόγω της υπερφορολόγησης, της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων, με αποτέλεσμα την αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων.

Ο Χωροταξικός Σχεδιασμός του Δήμου (ΣΧΟΟΑΠ), παρόλο που θέλει βελτιώσεις, ορίζει σαφώς μια θεσμική προστασία πολλών περιοχών του Δήμου μας. Είναι υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών να τις υπερασπιστούμε απέναντι σε μια πολιτική που ξεπουλάει τα πάντα!

Γνωρίζουμε καλά, ότι αν επιτρέψουμε να εκποιηθεί η συγκεκριμένη έκταση στο Κουτσουνάρι, θα ακολουθήσουν και άλλες.

Να υπερασπίσουμε τον τόπο μας και την κυριαρχία της κοινωνίας σε αυτόν.

Να μην επιτρέψουμε να μετατρέψουν τον ελληνικό λαό σε ενοικιαστή της χώρας του.

Να μην επιτρέψουμε να γίνει ο τόπος μας, λεία των διεθνών τοκογλύφων και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Επιτροπή Τύπου

*Σημεία απο την παραπάνω τοποθέτηση μας, τέθηκαν απο τους δημοτικούς μας συμβούλους, στα εκτός ημερησίας θέματα που θέσαμε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας (19-12-2013)

Ακολουθούν σχετικά αποσπάσματα απ’τον ΣΧΟΟΑΠ Ιεράπετρας:

ΣΧΟΟΑΠ Ιεράπετρας (σελ 80)

Μεγάλη Παραλία Κουτσουναρίου (ΠΕΠ 20) έκτασης περίπου 430 στρμ: Από τις πιο εκτεταμένες και όμορφες αμμοχαλικώδεις παραλίες του Δήμου. Η Κτηματική Υπηρεσία Λασιθίου και κατ’ επέκταση η  Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, επανακαθόρισε την γραμμή αιγιαλού στη περιοχή, με αποτέλεσμα να προκύψει μια ζώνη μεταξύ παλαιού και νέου αιγιαλού, έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων. Η έκταση αυτή θα μπορούσε να δοθεί στο Δήμο προς προστασία – αξιοποίηση – ανάπλαση-αναψυχή. Η παραλία θα πρέπει να προστατευθεί από ρυπαίνουσες και οχλούσες δραστηριότητες όπως θερμοκήπια, αστικά λύματα, λύματα ελαιοτριβείων κλπ, και από αντιαισθητικές παρεμβάσεις.

ΣΧΟΟΑΠ Ιεράπετρας (σελ 87)

Περιοχή Μεγάλης Παραλίας έκτασης περίπου 227 στρμ. Βρίσκεται στο  δυτικό άκρο του Δ.Δ Αγ. Ιωάννη, σε μικρή απόσταση από τον οικισμό Κουτσουνάρι,  νότια του βασικού οδικού άξονα (ΝΟΑΚ) και σε επαφή με την Μεγάλη παραλία, που είναι από τις πιο εκτεταμένες και όμορφες αμμοχαλικώδεις παραλίες του Δήμου. Επειδή στην περιοχή παρατηρείται ήδη έντονη τάση δημιουργίας μεγάλων τουριστικών μονάδων, με σοβαρό κίνδυνο δημιουργίας συνθηκών που θα καθιστούν απαγορευτική τη χρήση της παραλίας (κοινό αγαθό) από λουόμενους, που δεν διαμένουν σ’ αυτά, η οργάνωση της θα προωθήσει το τουριστικό προϊόν του Δήμου, προσφέροντας υπηρεσίες ποιότητας, ενώ παράλληλα θα διαφυλαχτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από ανεξέλεγκτες αυθαιρεσίες και συγχρόνως θα καταστεί προσβάσιμη σε όλους, μέσω ορθής πολεοδόμησης με δημιουργία κάθετων προς την παραλία οδών, κοινόχρηστων χώρων, κ.λ.π.

Advertisements

Written by politesiermg

07/01/2014 στις 3:57 μμ

4 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Πού μπορούμε να επέμβουμε στον δημόσιο διάλογο για το θέμα;

  Έχω αρκετή αρθρογραφία πάνω στο αντικείμενο.

 2. κ. Κοκοτέ, το blog μας είναι πάντα ανοιχτό στην ανταλλαγή απόψεων. Μπορείτε να παραθέσετε συνδέσμους για άρθρα σας πάνω στο θέμα.

  politesiermg

  07/01/2014 at 11:15 μμ

  • Το ΠΟΥΛΆΩ η ΔΕΝ το ΠΟΥΛΆΩ το ΑΚΊΝΗΤΌ είναι επιλογή του ΙΔΙΟΚΤΉΤΗ του ΑΚΊΝΗΤΟΥ. Προφανώς το άρθρο σας εννοεί ότι είμαι Ιδιοκτήτης εξ αδιαιρέτου του εν λόγω ακινήτου και δεν το πουλάω !!!

   Αν όμως είμουν Ιδιοκτήτης θα έπρεπε να είχα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Ιδιοκτήτη. Δηλαδή.

   1- Να το έχω δηλώσει στο Ε 9 με τα άλλα ακίνητα μου. ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ.
   2- Να έχω δικαίωμα και λόγο στην διαχείριση του. ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ, ΟΎΤΕ ΡΩΤΉΘΗΚΑ ΠΌΤΕ !!
   3- Να με ενημερώνει ο Διαχειριστής τουλάχιστο μια φορά το χρόνο για τα κέρδη και ζημίες. ΠΟΤΕ
   ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.
   4- Να έχω το δικαίωμα να πωλήσω την Ιδιοκτησία μου. ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ !!
   5- Να μην μπορεί να πωληθεί χωρίς την έγγραφη συναίνεση μου . ΔΕΝ ΜΕ ΡΩΤΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ !
   6- Και πάνω από ολα να έχω ΤΙΤΛΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ. Δεν τον έχω.

   Διερωτώμαι ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΕΧΩ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ? Διερωτώμαι όλα αυτά τα χιλιάδες ακίνητα που είμαι Ιδιοκτήτης εξ αδιαιρέτου, μπορώ τουλάχιστο να μπω μέσα ? η να τα επισκεφτώ ? ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ !! ΕΕΕΕΕ πως είμαι Ιδιοκτήτης ?? Ποιος είναι ο πράγματικος Ιδιοκτήτης ? Ποιός εισπράτει και εχει την νομή των ακινήτων ? Μήπως αυτός εχει πραγματικά συμφέροντα και απαιτεί απο εμάς να του συμπαρασταθούμε για να μην χάσει τα μέχρι σήμερα δικαιώματα του ?

   Η μήπως μας θεωρούν εντελώς ανόητους ?

   Grigoris Kris

   09/01/2014 at 7:33 μμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: