Πολίτες εν Δράσει

για το δήμο Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού

Μιχάλης Μαχαιράς: διεκδικούμε μια μεγάλη αλλαγή στον τόπο μας

leave a comment »

MacherasΣυνέντευξη παραχώρησε ο Μιχάλης Μαχαιράς, υποψήφιος Δήμαρχος Ιεράπετρας με τους Πολίτες εν δράσει, στη Μαρία Τσαγκαράκη την Πέμπτη 20/3/2014, μια μέρα μετά την ανακοίνωση υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων με τον συνδυασμό της κίνησης. Ακολουθεί το ηχητικό απόσπασμα και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης.

Μαρία Τσαγκαράκη :Γιατί τους πρώτους 22; Ωραία η κίνηση αυτή, να γίνει πιο επίσημη η παρουσίαση και να μην είναι μόνο μέσω δελτίων τύπου, δείχνει και σεβασμό προς τους υποψηφίους του ψηφοδελτίου και όχι μια ξερή ανακοίνωση, χωρίς να εννοώ κάτι για κανένα…

Μιχάλης Μαχαιράς : Το ένα είναι ότι θέλαμε να δώσουμε το στίγμα της Κίνησης: πως προχωράμε μέχρι τις 18 του Μάη, μέχρι τις εκλογές. Πιστεύω ότι το στίγμα δόθηκε, στην εκδήλωση χθες το κλίμα ήταν εκπληκτικό. Υπάρχει πολύ υψηλό επίπεδο ομοψυχίας και θέλησης να προχωρήσουμε και να αλλάξουμε τα πράγματα στον τόπο μας. Αυτό αποτυπώνεται και στη σύνθεση του μέρους του ψηφοδελτίου, που ανακοινώθηκε χθές.

Νομίζω ότι είναι έντονο το στοιχείο της ανανέωσης, είναι έντονο το στοιχείο ότι υπάρχουν συμπολίτες μας, που κάνουν το βήμα και πλαισιώνουν την κίνηση, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε, οι οποίοι προέρχονται από ποικίλους πολιτικούς χώρους και υπάρχει και ευρύτητα αντικειμένου εργασίας και εξειδικευμένης γνώσης. Σύντομα ολοκληρώνεται η διαδικασία κατάθεσης του ψηφοδελτίου και σύντομα θα ανακοινωθούν όλα τα ονόματα.

Μ.Τ.: Θα θελα να μάθω τα κριτήρια επιλογής και αν δυσκολευτήκατε. Δηλαδή, μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι δυσκολεύεστε στο να παρουσιάσετε ολοκληρωμένο το ψηφοδέλτιο και γι’ αυτό κάνατε αυτή την κίνηση;

Μ.Μ.: Καταρχάς τα κριτήρια για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου έχουν να κάνουν αυστηρά με το ποιους ανθρώπους, πρέπει να έχουμε στην προσπάθεια αυτή για την επόμενη μέρα. Για να αναλάβουν, δηλαδή, την ευθύνη διοίκησης του Δήμου, με ένα τρόπο δημοκρατικό, ανοικτό προς την κοινωνία. Για να γυρίσουμε σελίδα και να γυρίσουμε την πλάτη σε πρακτικές του παρελθόντος, που κριτικάρουμε τόσο καιρό και πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά απ’ το χέρι μας να μη γίνουμε οι ίδιοι φορείς αυτής της νοοτροπίας και πρακτικής.

Μ.Τ.: Δύσκολα βάζετε σ’ αυτό, γιατί το πιο δύσκολο κομμάτι είναι ακριβώς αυτό που λέτε: να αλλάξουμε νοοτροπίες…

Μ.Μ.: Να βάλουμε πρωταρχικό μέλημά μας το κοινό καλό. Δεν είναι άθροισμα στελεχών το ψηφοδέλτιό μας, είναι μια ομάδα πολιτών, που έχει κάνει το βήμα να μπει μπροστά, να εκτεθεί στην κρίση των συμπολιτών μας, σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, να διεκδικήσουμε το τιμόνι του Δήμου και να τον οδηγήσουμε με τρόπο, που πραγματικά δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Μπορεί να ακούγεται αυτό, ίσως, βαρύγδουπο, αλλά στην πραγματικότητα αυτό χρειάζεται η κοινωνία.

Μ.Τ.: Και το στοίχημα είναι αν θα τα καταφέρετε, αυτό βέβαια θα το κρίνουμε στην πορεία. Άρα τα κριτήρια επιλογής κ.Μαχαιρά λέτε, είναι θέμα ποιος είναι άξιος και όχι ποιος θα φέρει τα κουκιά όπως λένε. Ξεφύγατε από αυτή τη διαδικασία…

Μ.Μ.: Έχουμε ξεφύγει απ’ αυτή τη διαδικασία και αυτό αποτυπώνεται στο ψηφοδέλτιό μας, στο μέρος του ψηφοδελτίου που έχει ανακοινωθεί μέχρι τώρα.

Μ.Τ.: Αυτό όμως δεν είναι και ένα ρίσκο;

Μ.Μ.: Είναι. Είναι ρίσκο. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διατυπώσουμε μια ξεκάθαρη πρόταση προς την κοινωνία. Μια κοινωνία που μαστίζεται από ποικίλα προβλήματα, όχι μόνο των τελευταίων τριών ετών, αλλά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στην περιοχή μας, από ελλείψεις σοβαρές σε υποδομές, σε λειτουργία υπηρεσιών κ.ο.κ. Να κάνουμε μια ξεκάθαρη πρόταση και πραγματικά η κοινωνία να αποφασίσει ελεύθερα και δημοκρατικά, αν είναι διατεθειμένη να αλλάξει πορεία ή αν θα συνεχίσει στα ίδια. Η αγωνία μας, δηλαδή, είναι να διατυπώσουμε με τον πιο ξεκάθαρο και ειλικρινή τρόπο αυτή την πρόταση προς τους συμπολίτες μας. Και έχει παρέλθει η εποχή, που ο οποιοσδήποτε είχε σταυρούς και ψηφοφόρους στο τσεπάκι του. Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα, τα βιώνει η κάθε οικογένεια ξεχωριστά, τα βιώνουμε συνολικά ως κοινωνία, τα βιώνουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο σύνολο της δραστηριότητας του Δήμου και είναι η ώρα, ο καθένας από μας, να δούμε τα πράγματα αντικειμενικά, τις προτάσεις και να αποφασίσουμε.

Μ.Τ.: Να μείνω λίγο στα κριτήρια επιλογής κ.Μαχαιρά. Έπαιξε ρόλο κατά πόσο αγωνίστηκαν αυτοί οι άνθρωποι, αν ήταν «μπροστά» ή μέσα στην Επιτροπή Αγώνα, που συμμετείχατε και σεις, με τους γνωστούς αγώνες, για το Νοσοκομείο κλπ; Έπαιξε αυτό ρόλο; Είδαμε με έκπληξη τον κ.Πακιουφάκη, καταπληκτικό αυτό, να το επισημάνουμε και αυτό δημοσιογραφικά, χωρίς να θέλω να πω κάτι για τους υπόλοιπους… Έπαιξε ρόλο αυτό στην επιλογή σας, η αγωνιστικότητα δηλαδή;

Μ.Μ. Αυτά τα τριάμιση χρόνια έχουμε βιώσει με οδυνηρό τρόπο την υποβάθμιση του τόπου μας. Αναπτύχθηκαν σπουδαίοι κοινωνικοί αγώνες, πρωτόγνωροι για την Ιεράπετρα και όχι μόνο και οπωσδήποτε συμπολίτες μας έπαιξαν ουσιαστικό και πρωτοπόρο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Θεωρώ, οπωσδήποτε, έπρεπε να υπάρχει και αυτό το κριτήριο, αυτή η παράμετρος στην επιλογή των ανθρώπων που θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο. Ούτως ή άλλως, θέλουμε ανθρώπους αγωνιστές, που ο καθένας με τον τρόπο που το αντιλαμβάνεται, λειτουργεί και σε σχέση με τις εμπειρίες και τις γνώσεις του να προσφέρει ο καθένας σε αυτή την κοινή προσπάθεια. Σίγουρα, όμως, αυτό που λέτε το πεδίο των κοινωνικών αγώνων είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος, που οφείλουμε να αποτυπωθεί και στο ψηφοδέλτιό μας.

Μ.Τ.: Δύο ερωτήσεις, αν μου επιτρέπετε, σε αυτό ακόμα: Άρα έπαιξε ρόλο η συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες. Το ένα μου ερώτημα είναι αν φτάνει αυτό. Αν πιστεύετε ότι μ’ αυτό, κλείνουμε: Πάμε, χτυπάμε το χέρι στο τραπέζι, φωνάζουμε, διεκδικούμε μ’ αυτό τον τρόπο που ξέρουμε. Ή , αν δε φτάνει, αυτό και πρέπει να κάνουμε και κάτι άλλο.

Και επίσης, αν θα μπορούσαν κι άλλα μέλη της Επιτροπής Αγώνα να συμμετέχουν, επειδή δεν το σχολιάσατε τότε, θυμάμαι ότι ο υποψήφιος ο κ.Γερακιανάκης είχε κάνει κάποιες ανακοινώσεις. Και μάλιστα και ο κ.Δασκαλάκης, που έχετε στο ψηφοδέλτιό σας, είχε μιλήσει για ενότητα κλπ. Αν έγιναν αποκλεισμοί, κάποιοι, σκόπιμα; Το λέω γιατί κουβεντιάστηκε στην κοινωνία…

Μ.Μ.: Και τα δύο ερωτήματα είναι πολύ σημαντικά. Καταρχάς, να πω μια προσωπική άποψη, σε σχέση με τους αγώνες. Δεν είναι απλά χτύπημα στο τραπέζι οι αγώνες. Πρέπει να στηρίζονται πάντα σε επιχειρήματα και αυτό συνέβαινε. Δηλαδή, όταν αναλύαμε τι θα σήμαινε η ενιαία διοίκηση στα Νοσοκομεία του Νομού και με ποιο τρόπο θα συνέβαλε στη διαδικασία απαξίωσης και του Νοσοκομείου μας, αυτό είχε γίνει με μελέτη και των προτάσεων του Υπουργείου και σε συνεννόηση με όλους τους Φορείς που έχουν να κάνουν με το Νοσοκομείο και με την Υγεία γενικότερα. Αν δεν υπάρχουν αυτά τα επιχειρήματα, δεν υπάρχει τρόπος να συσπειρώσεις την κοινωνία και να την οδηγήσεις σε ένα αγώνα. Και μάλιστα έναν αγώνα που δόθηκε με τον πλέον οξύ και δυναμικό τρόπο. Άρα επιχειρήματα υπάρχουν πάντα. Το κομμάτι τώρα του δυναμισμού και του αγώνα είναι απαραίτητο. Και θα πρέπει να το έχουμε και την επόμενη μέρα.

Από κει και πέρα, θέτετε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα, αν αρκεί αυτό: δεν αρκεί αυτό. Χρειάζεται πάντα η επιστημονική γνώση, χρειάζεται πάντα η συμμετοχή των ανθρώπων, που ο καθένας από το μετερίζι του και τον τρόπο που έχει επιλέξει να συνεισφέρει στην κοινωνία, να βάζει το λιθαράκι του κι απ’ αυτή την άποψη, έχουμε τον πλούτο και στα πρώτα 22 ονόματα, που έχουν ανακοινωθεί, τον πλούτο του ανθρώπινου δυναμικού που χρειαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα να στηρίξουμε τη λειτουργία του Δήμου. Να ενώσουμε και να στηρίξουμε τις παραγωγικές δυνάμεις, τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Έχουν αναδειχθεί κατά καιρούς πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες, όμως, έμειναν η κάθε μια να παλεύει μόνη της το αντικείμενό της. Αυτή τη στιγμή πρέπει όλα αυτά τα ρυάκια να ενωθούν με τη στήριξη τη θεσμική του Δήμου Ιεράπετρας.

Μ.Τ.: Ρυάκια ακούω, υπάρχει κάποιο καρφί για το «Ποτάμι»;

Μ.Μ.: Όχι, δεν ήθελα να πω κάτι γι’ αυτό (γέλιο)…

Μ.Τ.: Το λέω με την έννοια του απολιτίκ. Θα είναι και κομμάτι της προεκλογικής συζήτησης. Δηλαδή ξεφεύγουμε, λακίζουμε απ’ τα κόμματα, καλώς ή κακώς, θα το δούμε απ’ τη μια κι απ’ την άλλη προτάσσουμε έντεχνα, αλλά η κοινωνία ξέρει ποιος είναι που, προτάσσουμε το απολιτίκ. Και πάμε στο άλλο άκρο. Κι είναι ένα φαινόμενο, επίσης, των ημερών.

Μ.Μ.: Ωραία, να σας πω, δεν έχω, όμως, απαντήσει στα προηγούμενα… Λοιπόν: δεν φτάνει το χτύπημα στο τραπέζι, η διεκδίκηση πρέπει να είναι συνεχής και πρέπει να υπάρχει και αγωνιστικότητα και πρέπει ο Δήμος να μπαίνει μπροστά στον ξεσηκωμό της κοινωνίας απέναντι σε όσα συμβαίνουν. Από κει και πέρα, απαιτείται πρόγραμμα, απαιτούνται συγκεκριμένες προτάσεις και θα ήθελα σε αυτό να κάνω ένα σχόλιο: Αυτά τα τριάμιση χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε εκλεγμένους τρείς δημοτικούς συμβούλους. Τρεις δημοτικοί σύμβουλοι στους 27 πραγματικά θα ήταν πολύ πιθανό να οδηγηθούν σε αδιέξοδο, όσον αφορά τη συνεισφορά τους και την παρουσία τους. Αυτό δεν έγινε, γιατί είχαμε μια ευρύτερη ομάδα, που λειτουργούσε συλλογικά, επεξεργαζόταν τα θέματα και πηγαίναμε πολύ καλά προετοιμασμένοι και με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις στα θέματα. Και όσον αφορά τα διαχειριστικά και όσον αφορά τα σημαντικότερα ζητήματα, από τα μικρά μέχρι τα μεγάλα, είχαμε συγκεκριμένη επεξεργασία, πηγαίναμε διαβασμένοι –κατά το δυνατόν, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Και αυτή η δουλειά, δυστυχώς, δεν έχει αναδειχθεί τόσο, όσο η συμμετοχή μας στα κινήματα. Είναι όμως, μια παρακαταθήκη για την Κίνησή μας, έχουμε μια συνέχεια, είναι ένας πλούτος για την Κίνησή μας και μια βάση για να προχωρήσουμε: Να εμπλουτιστούμε σε ανθρώπινο δυναμικό και αυτή τη στιγμή να διεκδικούμε να ανέβουμε επίπεδο και όσον αφορά την επεξεργασία των θεμάτων και των προτάσεών μας.

Όσον αφορά το ζήτημα των συνεργασιών, η Κίνησή μας έχει συμπληρώσει σχεδόν τριάμιση χρόνια ζωής. Όσοι ασχολούνται με τα κοινά, γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να στηθεί αυτό και να καταφέρουμε πραγματικά να υπάρχει μία διάρκεια στην προσπάθεια, χωρίς διασπάσεις, χωρίς διχόνοια κ.ο.κ. Έχουμε πετύχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο ομοψυχίας – και όχι αναγκαστικά απόλυτης συμφωνίας στα επιμέρους θέματα. Η ομοψυχία, θεωρώ, αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε προσπάθεια θέλει να αλλάξει τα πράγματα και είναι η βάση που πρέπει να διαφυλάξουμε και να προασπιστούμε. Άρα απ’ αυτή την άποψη, δεν υπήρχε κανένας λόγος να βιαστούμε σε οποιαδήποτε κίνηση. Είχαμε ένα πρόγραμμα από το Νοέμβρη, συγκροτήσαμε τις ομάδες εργασίας για το πρόγραμμα, έχει γίνει πάρα πολύ σημαντική δουλειά, που ξεκινάμε αυτή τη στιγμή να την καταθέτουμε και να τη γνωστοποιούμε στην κοινωνία της Ιεράπετρας.

Την επόμενη Τετάρτη μάλιστα, θα γίνει η πρώτη εκδήλωση –συζήτηση- δημόσια διαβούλευση, στην αίθουσα Μαρία Λιουδάκη, 7 η ώρα σε σχέση με τα αγροτικά ζητήματα, τον αγροτικό τομέα και γενικότερα τον πρωτογενή τομέα. Θα εκθέσουμε τους κύριους άξονες, τις κύριες προτάσεις που έχει καταλήξει σ’αυτές η σχετική ομάδα εργασίας, που είναι το λιγότερο 25μελής, με γεωπόνους, αγρότες, κόσμο που έχει επιστημονική γνώση και μεγάλη εμπειρία σε αυτά τα ζητήματα. Θα παρουσιάσουμε, λοιπόν, τους άξονες και τις προτάσεις. Θα τεθούν στη βάσανο του διαλόγου και της κριτικής, αν θέλετε, καλούμε σ’ αυτό όλο τον κόσμο, όχι μόνο τον κόσμο που ήταν μαζί μας όλα αυτά τα χρόνια ή τον κόσμο που έρχεται τώρα και βοηθάει και είναι κοντά μας. Καλούμε όλο τον κόσμο και τον αγροτικό κόσμο ειδικότερα να έρθει και να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία και να καταθέσει τις απόψεις του. Θεωρούμε ότι αυτό είναι απαραίτητο για τη συγκεκριμενοποίηση και την οριστικοποίηση του προγράμματός μας, όσον αφορά την πρωτογενή παραγωγή. Παράλληλα, υπάρχουν τεράστια ζητήματα, που μας έχουν απασχολήσει και σε σχέση με την κτηνοτροφία, την αλιεία και τη μελισσοκομία, όπου υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες στήριξης θεσμικής από τη μεριά του Δήμου.

Ήδη έχουμε προχωρήσει σε δύο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με αφορμή την προηγούμενη εβδομάδα που κάναμε επίσκεψη στον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο, που αφορούν: Πρώτον, την αντιδημαρχία για τα αγροτικά ζητήματα και τον πρωτογενή τομέα. Αυτή τη θέση την έχουμε διατυπώσει από το 2011 στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν είχαν ανακοινωθεί οι αντιδήμαρχοι που πλαισίωσαν τον κ.Αναστασάκη. Από τότε είχαμε πει ότι δεν είναι δυνατόν η περιοχή μας να είναι χωρίς τη συγκεκριμένη αντιδημαρχία. Επιμένουμε σ’ αυτή τη θέση κι αποτελεί και δέσμευσή μας για την επόμενη μέρα.

Μ.Τ.: Αρκεί να ‘ναι και ουσιαστική και η δουλειά. Γιατί δεν αρκεί να υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο από το Δήμο, αλλά να είναι και το άτομο τέτοιο που να μπορεί να δουλέψει σ’ αυτό.

Μ.Μ.: Σωστά. Και η δεύτερη δέσμευση αφορά τη συγκρότηση Υπηρεσίας για την υποστήριξη συνολικά του πρωτογενή τομέα, με τρία κύρια καθήκοντα και λειτουργίες: το ένα η αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων στον πρωτογενή τομέα, το δεύτερο είναι η προώθηση και προβολή των προϊόντων και το τρίτο η κατάρτιση εκπαιδευτικών και ενημερωτικών προγραμμάτων σε σταθερή βάση, γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα και με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και τις βιολογικές, που είναι δυναμικές καλλιέργειες. Η τεχνολογία προχωράει, συνεχώς προκύπτουν νέα και πρωτόγνωρα προβλήματα και ζητήματα, που πρέπει να ξεπεραστούν. Θα πρέπει, επομένως να είναι διαρκής η προσπάθεια, για να ανεβάσουμε όλοι το επίπεδό μας, είτε επιστημονικής κατάρτισης, είτε πρακτικής πάνω στην καλλιέργεια.

Μ.Τ. Μια παρένθεση πάλι: Δεν ξέρω αν είναι εφικτό ή αν είναι αθέμιτο, εννοώ για μέσα στο συνδυασμό σας, αλλά θα μπορούσαμε να έχουμε εκ των προτέρων ανακοίνωση αντιδημάρχων θεματικών, να το πώ έτσι; Για να ξέρουμε τους συνεργάτες του Δημάρχου, γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζει ο πολίτης, ποιοι είναι αυτοί που θα επηρεάζουν, θα συνεργάζονται, θα έχουν την ίδια χημεία με το Δήμαρχο;

Μ.Μ.: Όχι, τέτοια ανακοίνωση δε θα γίνει. Και να αναφέρω ένα ακόμα στοιχείο που το θεωρώ πολύ σημαντικό: Και ο κόσμος που πλαισιώνει τις ομάδες, που είναι αρκετοί συμπολίτες μας, που προσφέρουν αυτή τη στιγμή εθελοντικά και στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, οι οποίοι δε θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο, και οι συμπολίτες που έχουν κάνει το βήμα και αποφάσισαν να εκτεθούν σε αυτή την συλλογική προσπάθεια… δεν έχει ζητήσει κανείς το παραμικρό, ούτε έχει τάξει κανένας οτιδήποτε σε οποιονδήποτε. Αυτό το λέω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Τέτοιου είδους παζάρια δεν έχουν γίνει, ούτε πρόκειται. Και σας λέω ότι η προσπάθεια είναι να μην αναπαράγουμε με οποιονδήποτε τρόπο φαινόμενα του παρελθόντος.

Και όσον αφορά το ζήτημα του απολιτίκ, που θέσατε πριν, θεωρώ ότι το κορυφαίο ζήτημα είναι να σπάσουμε από τον κομματισμό, την ευνοιοκρατία, όλα αυτά τα ζητήματα, που έχουν πληγώσει την κοινωνία. Παλιότερα μπορούσαν, γιατί είχαν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν και να φτιάχνουν τις στρατιές των ψηφοφόρων τους, να λειτουργούν με αυτό τον τρόπο, όσοι θέλανε να εξουσιάζουν τον τόπο μας, σήμερα όμως, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Έχει σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος. Και η πρότασή μας έχει να κάνει πραγματικά με το να γυρίσουμε σελίδα. Το λέμε και το πιστεύουμε πραγματικά. Και είναι άλλο το να σπάσουμε από αυτά τα φαινόμενα και άλλο να εμφανίζονται όλοι αυτή τη στιγμή ότι δεν έχουν καμία σχέση με οποιαδήποτε πολιτική άποψη ή ταυτότητα. Εμείς έχουμε πολιτικές θέσεις, τις έχουμε διατυπώσει από το 2010. Ήμασταν πχ ενάντια στον Καλλικράτη και λέγαμε ότι θα οδηγήσει σε οικονομική αφαίμαξη και θεσμικό στραγγαλισμό την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το λέγαμε και στο σταθμό σας στις συζητήσεις που είχαν γίνει τότε και στο διάλογο που γινόταν. Θυμάσαι πολύ καλά τι έλεγαν όσοι ήταν απέναντί μας: Ότι ο Καλλικράτης αντιθέτως θα έφερνε πόρους και ήταν «μεγάλη τομή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Όσοι στήριξαν αυτές τις αντιμεταρρυθμίσεις που έχουν οδηγήσει την κοινωνία εδώ, σήμερα προσπαθούν να ανανήψουν, να εμφανιστούν ως Αντιμνημονιακοί, ως αγωνιστές κ.ο.κ. Αλλά αυτή τη στιγμή θα πρέπει να θυμόμαστε τη στάση του κάθενός και να την αξιολογούμε. Συνεχίζουμε, λοιπόν. Έχουμε ταυτότητα, πιστεύουμε σε συγκεκριμένες ιδέες και αξίες, τις έχουμε υποστηρίξει όλα αυτά τα χρόνια και διεκδικούμε με τον πλέον δυναμικό και ξεκάθαρο τρόπο, αυτή τη στιγμή να γίνει μια μεγάλη αλλαγή στον τόπο μας. Αυτό πιστεύουμε και αυτό προσπαθούμε.

Μ.Τ. : Άρα εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ρόλο ιδιαίτερο και δεν έφτιαξε, ας πούμε, μαζί σας το ψηφοδέλτιο που είδαμε;

Μ.Μ.: Όχι δεν έχει γίνει αυτό. Και οι όποιες «ανησυχίες» μπορεί να υπήρχαν σε συμπολίτες μας, σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, με τη χθεσινή ανακοίνωση, όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν υφίσταται τέτοιος λόγος ανησυχίας. Αυτό αποτυπώνεται και στη σύνθεση του ψηφοδελτίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορούσε να έχει επιλέξει να φτιάξει ένα κομματικό ψηφοδέλτιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντιθέτως και προς τιμήν του και προς τιμήν μας, υπάρχει αυτή η σχέση, που δεν μπαίνει καθοδηγητικά αν θέλεις. Λειτουργούμε απόλυτα δημοκρατικά, απόλυτα ελεύθερα, αυτό φαίνεται και με τις επιλογές μας. Όποιος έχει εξετάσει κατά καιρούς τις επιλογές που έχουμε κάνει και τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει, νομίζω ότι είναι εμφανές, ότι λειτουργούμε με τρόπο πραγματικά ανεξάρτητο και με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας. Και όταν μιλάμε για την τοπική κοινωνία, εννοούμε κυρίως την πλειοψηφία που ασφυκτιά απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση και αντιμετωπίζει με μεγάλη δυσκολία αυτή την πραγματικότητα.

Μ.Τ.: Οπότε το επόμενο ραντεβού είναι την επόμενη Τετάρτη, όπου καλείτε τον κόσμο σε διαβούλευση για το αγροτικό θέμα και τον πρωτογενή τομέα συνολικότερα, προτάσεις, ιδέες προς όφελος όλων. Γιατί δεν είναι μόνο οι αγρότες στην προκειμένη περίπτωση, σαν αλυσίδα λειτουργεί αυτό. Τα επόμενα ερωτήματα τα αφήνω για την επόμενη φορά. Καλή επιτυχία εύχομαι και περιμένω το συνολικό ψηφοδέλτιο και στα δημοτικά μας διαμερίσματα. Και να κλείσω με κάτι που έχω παρατηρήσει τις τελευταίες μέρες στις ανακοινώσεις σας, ότι δεν μπαίνει, δε χωράει η λέξη μνημόνιο- αντιμνημόνιο, θέμα για το οποίο θα ‘θελα να κάνουμε μια ξεχωριστή συζήτηση…

Μ.Μ.: Νομίζω δεν έχει αλλάξει το ύφος των ανακοινώσεών μας, όχι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. Όχι. Αυτό που λέμε, και προσωπικά το πώς αντιλαμβάνομαι το ζήτημα του αντιμνημόνιου, είναι το να έχουμε το δικαίωμα σαν κοινωνία να αποφασίζουμε για το μέλλον μας. Αυτό μας στερούν αυτή τη στιγμή και στην πραγματικότητα είναι ένας αγώνας για τη δημοκρατία.

Advertisements

Written by politesiermg

21/03/2014 στις 3:33 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: