Πολίτες εν Δράσει

για το δήμο Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού

Οι βασικές θέσεις των Πολιτών εν δράσει για την Κοινωνική Πολιτική του Δήμου Ιεράπετρας που τέθηκαν σε διαβούλευση

leave a comment »

 

Οι Μαριλένα Χατζάκη, Γιώργος Πακιουφάκης, Ανδρέας Μαμαντόπουλος και Κατερίνα Σουργιαδάκη, παρουσίασαν τις βασικές θέσεις των Πολιτών εν δράσει για την Κοινωνική Πολιτική του Δήμου Ιεράπετρας

Η Μαριλένα Χατζάκη, ο Γιώργος Πακιουφάκης, ο Ανδρέας Μαμαντόπουλος και η Κατερίνα Σουργιαδάκη, παρουσίασαν τις βασικές θέσεις των Πολιτών εν δράσει για την Κοινωνική Πολιτική του Δήμου Ιεράπετρας

IMG_1858Ιεράπετρα, 6/4/2013

Το Σάββατο 5/4/2014 πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα η ανοιχτή συζήτηση – διαβούλευση των Πολιτών εν δράσει για την κοινωνική πολιτική του Δήμου και τον αθλητισμό.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του γιατρού Ανδρέα Μαμαντόπουλου στην αρχή της παρουσίασης:

«Σήμερα η ομάδα που ανάλαβε να καταρτίσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις της δημοτικής παράταξης «Πολίτες εν Δράσει», στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής , θα παρουσιάσει το αποτέλεσμα των εργασιών της . Ευχαριστώ θερμά τους συνεργάτες Μαριλένα Χατζάκη, Κατερίνα Σουργιαδάκη και Γιώργο Πακιουφάκη που σήμερα μαζί μου θα συμβάλουν στην παρουσίαση του προγράμματος.

Πρέπει να τονίσουμε , ότι μετά από δύο μήνες δουλειάς 30 τουλάχιστον ατόμων που δήλωσαν εθελοντές στην ομάδα αυτή, παρουσιάζουμε τις θέσεις μας στον τομέα της ΚοινωνικήςΠολιτικής που θα υλοποιήσει η νέα δημοτική αρχή των «Πολιτών εν Δράσει», αποφεύγοντας με αυστηρότητα τον κενό προεκλογικό ή ψηφοθηρικό λόγο.

Όσα σήμερα θα παρουσιαστούν, εφόσον εγκριθούν, μαζί με επιπρόσθετες προτάσεις των μελών μας, θα αποτελέσουν δέσμευση υλοποίησης της παράταξης μας με την ανάληψη των καθηκόντων της στη δημοτική αρχή.

Γνωρίζουμε πολύ καλά την κρίση που μας επιβλήθηκε και πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσουμε το δικαίωμα της αυτοδιοίκησης των τοπικών κοινωνιών και όχι την επιβολή της κεντρικής ετεροδιοίκησης. Παρ όλα αυτά, οι θέσεις αυτές, με πνεύμα συλλογικότητας και αγώνων είναι πραγματοποιήσιμες και θα υλοποιηθούν.

Με ήρεμη λαϊκή συναίνεση, ο Μιχάλης ο Μαχαιράς θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος, και στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει εμείς θα είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες»

Ανδρέας Μαμαντόπουλος

Υπεύθυνος της Ομάδας κατάρτισης του προγράμματος Κοινωνικής Πολιτικής των «Πολιτών εν Δράσει»

Επισυνάπτουμε το κείμενο με τις βασικές προτάσεις για την Κοινωνική Πολιτική του Δήμου,  που τέθηκαν σε διαβούλευση. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει το τελικό πρόγραμμα της δημοτικής κίνησης.

Γραφείο Τύπου

Προτάσεις και βασικοί άξονες κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Ιεράπετρας

Ιεράπετρα 5/4/2014

Βαθιά μας πίστη είναι ότι η Δημοτική Αρχή είναι ο πρώτος προστάτης της πληττόμενης από τα μνημονιακά μέτρα κοινωνίας μας και όχι απλός διαχειριστής της μιζέριας που μας επιβάλλεται από τρίτους.

Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των μικρών και μεγάλων καθημερινών προβλημάτων, βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής, προαγωγή του πολιτισμού και της αλληλεγγύης, θεσμική προστασία και υποστήριξη συμπολιτών μας που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης, με πλήρη συμμετοχικότητα στην πόλη και τις κοινότητες και με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες , είναι οι κανόνες λειτουργίας του νέου Δήμου που οραματιζόμαστε.

Οι φορείς του τόπου, με εκπροσώπους τους θα αποτελέσουν νέο θεσμό που θα συνεδριάζει σε καθορισμένα τακτικά διαστήματα εντός του Δήμου για την άμεση μεταφορά των απόψεων τους.

Η Δημοτική Αρχή θα αποτελέσει τον τοπικό σύνδεσμο όλων των φορέων με κεντρικό όραμα μια κοινωνία συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης. Θέτουμε ζήτημα πρώτης γραμμής την συνεργασία με την Εκκλησία και την τοπική μας Μητρόπολη σε πολλούς τομείς δράσης όπως η καταγραφή μέσω ενοριών των ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης, τον συντονισμό υποστήριξης τους, την προβολή της μεγάλης σημασίας της αλληλεγγύης, το Κοινωνικό Μαγειρείο και συσσίτιο για το οποίο ήδη ετοιμάζεται από την Μητρόπολη μας, αλλά και την πολύτιμη συμμετοχή της Εκκλησίας στους αγώνες της Ιεράπετρας για το Νοσοκομείο και την αποψίλωση των υπηρεσιών από τον τόπο μας.

Για την επίτευξη των στόχων μας, απαιτείται διεκδίκηση πόρων και αλλαγής θεσμικού πλαισίου – ζήτημα συνολικότερο για τη τοπική αυτοδιοίκηση.

Με αυτό το πνεύμα καταθέτουμε τους επιμέρους στόχους των «Πολιτών εν δράσει» στα θέματα κοινωνικής πολιτικής και ποιότητας ζωής:

1. Νοσοκομείο – Δομές Υγείας

 • Οι μέχρι σήμερα αγώνες μας, με τη σημερινή δημοτική αρχή άλλοτε θεατή και άλλοτε συρόμενη στους αγώνες για την επιβίωση του Νοσοκομείου μας, συνεχίζονται. Αγωνιζόμαστε για ένα πλήρως στελεχωμένο, συνεχώς ανανεωμένο και λειτουργικό Νοσοκομείο, αυτοδιοίκητο με επαρκείς οικονομικούς πόρους για την απρόσκοπτη λειτουργία του. Είναι σαφές ότι απώλειες ζωών δεν ευαισθητοποιούν τη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική. Εμείς αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των πολιτικών αυτών. Οι διακομιδές λόγω έλλειψης γιατρού ή υλικών είναι απαράδεκτες και θα αποτελέσουν αντικείμενο μαχητικών διεκδικήσεων. Στον αγώνα αυτό ο πολίτης έχει λόγο και ο Δήμος υποχρέωση. Θα είμαστε εκεί. Το Νοσοκομείο μας πρέπει να προσαρμόζεται στις υγειονομικές ανάγκες της περιοχής μας και στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης. Στα θέματα αυτά , αποδείξαμε ότι είμαστε και θα παραμείνουμε ανυποχώρητοι.
 • Το Πολυιατρείο Μ.Γιαλού πρέπει να κατασκευαστεί, να εξοπλιστεί και να στελεχωθεί άμεσα. Στο Δήμο Σφακίων, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, ολοκληρώθηκε η μελέτη για το Πολυϊατρείο , εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση και ολοκληρώνεται η κατασκευή του.
 • Διεκδικούμε την πλήρη στελέχωση σε προσωπικό και ασθενοφόρα του τοπικού μας Ε.Κ.Α.Β. για την απρόσκοπτη λειτουργία του και την τοποθέτηση γιατρού, ώστε να μην υποχρεούται ο μοναδικός στην ειδικότητα του γιατρός εφημερίας του Νοσοκομείου μας να εγκαταλείπει την περιοχή και τους ασθενείς του για επείγουσες διακομιδές.
  Διεκδικούμε τη συνέχιση λειτουργίας της δομής του ΠΕΔΥ στην Ιεράπετρα.

2. Επεξεργασία των ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων και προσαρμογή και βελτιστοποίηση των παροχών τους (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ, Γηροκομείο κλπ).

Θεωρούμε ότι η Κοινω.Πολιτι.Α σαν νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου αποτελεί τα εργαλείο για την αναβάθμιση των κοινωνικών θεμάτων του Δήμου μας. Η ενίσχυση και υποστήριξη του θεσμού αυτού αποτελεί για εμάς δέσμευση. Η σταδιακή μείωση των οικονομικών της πόρων, που την οδηγεί σε εγκατάλειψη των δομών της μας βρίσκει αντίθετους.

«Βοήθεια στο σπίτι»

 • Το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» αποτέλεσε πολύτιμο θεσμό για την κοινωνία μας και θα αγωνιστούμε για τη συνέχιση και αναβάθμιση του προγράμματος σε συμπολίτες μας που το χρειάζονται χωρίς διάκριση σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.

Αναβάθμιση των ΚΑΠΗ ώστε να:

 • Παρέχεται φροντίδα και οδηγίες για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη
 • Επιμόρφωση, διαλέξεις, επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
 • Ο χώρος θα φροντίσουμε να συνεχίσει να λειτουργεί ως παραδοσιακό καφενείο στο οποίο θα προσφέρονται ροφήματα, αναψυκτικά κ.τ.λ., σε τιμές κόστους, με κύριο μέλημα τη συντροφιά και συνεύρεση μεταξύ των μελών του ΚΑΠΗ
 • Ψυχαγωγία , εκδρομές. Διδασκαλία των ίδιων των μελών στη νέα γενιά (ιστορίες, τέχνες, χορωδία, συνταγές κλπ)
 • Διασφάλιση παρουσίας δημιουργικής κοινωνικής λειτουργού.
 • Καθιερώνεται η ενεργητική επαφή ΚΑΠΗ-Δημοτικής Αρχής με τακτική παρουσία δημοτικού συμβούλου σαν κρίκος επικοινωνίας Δήμου-ΚΑΠΗ.

Παιδικοί Σταθμοί
Στόχοι:

 • Δωρεάν φιλοξενία όλων των προ νηπίων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας (όπως γίνεται στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης όπου δεν εισπράττονται τροφεία).
 • Κατάρτιση και κατάθεση μελέτης δημιουργίας νέων παιδικών σταθμών με το αντίστοιχο προσωπικό στον ευρύτερο Δήμο Ιεράπετρας με μαχητική διεκδίκηση τους από την Περιφέρεια αλλά και με μελέτες για ένταξη τους σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ώστε να υπάρξει
 • ικανοποίηση όλων των αιτήσεων για φοίτηση παιδιών προνηπιακής ηλικίας στους παιδικούς μας σταθμούς, χωρίς διάκριση ασφαλισμένων, δημοσίων υπαλλήλων ή ανασφάλιστων.

Γηροκομείο

 • Νομιμοποίηση της υπάρχουσας Δομής
 • Άμεση βελτίωση των εγκαταστάσεων με στόχο την αξιοπρεπή και άνετη διαβίωση των εξυπηρετούμενων.

Ξενώνας Ψυχικά Πασχόντων, Κέντρο Ημέρας και Δίκτυο Υποστήριξης

 • Ο ξενώνας ψυχικά πασχόντων με την απαιτούμενη στελεχιακή υποστήριξη μέσω ΑΣΕΠ, αποτελεί ένα από τα εύκολα εντασσόμενα σε προγράμματα ΕΣΠΑ έργο που είναι αναγκαίο στην πόλη μας και πρέπει να προωθηθεί μέσα από το πρόγραμμα μας.
 • Ομάδες ειδικών (γιατρών – νοσηλευτών- ψυχολόγων κλπ) που ήδη έρχονται στην πόλη μας, οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου , Εθελοντές και άλλοι εμπλεκόμενοι, θα τεθούν υπό την αιγίδα του Δήμου σαν συνολικό και συντονισμένο «Δίκτυο Υποστήριξης».
 • Επάνδρωση και υποστήριξη του ήδη υπάρχοντος Κέντρου Ημέρας για την πλήρη και σωστή λειτουργία του

3. Κατασκευή, Εκσυγχρονισμός, Επέκταση και Αναβάθμιση κτιρίων κοινωνικών υποδομών

Στη σημερινή συγκυρία οι διαθέσιμοι πόροι της αυτοδιοίκησης για κατασκευή κτιρίων κοινωνικών υποδομών όπως παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών), ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ αλλά και για οποιαδήποτε άλλη επένδυση έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Σαν νέα Δημοτική Αρχή, δεσμευόμαστε να αναζητήσουμε προς κάθε κατεύθυνση- εθνική ή ευρωπαϊκή- τους οικονομικούς πόρους για την κατασκευή, εκσυγχρονισμό, επέκταση και αναβάθμιση των απαραίτητων κτιρίων για τη στέγαση κοινωνικών υποδομών. Επειδή αυτά τα έργα δρουν πολλαπλασιαστικά υπέρ της απασχόλησης δημιουργώντας θέσεις εργασίας, τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και κατά τη φάση της λειτουργίας, θεωρούμε κρίσιμη την αύξηση των πόρων που διατίθενται για κατασκευή κτιρίων που θα στεγάσουν κοινωνικές δομές. Ο συγκεκριμένος χώρος που σήμερα φιλοξενείται το Κοινωνικό Παντοπωλείο και ο σύλλογος ΑμεΑ, θα γίνει κάθε προσπάθεια να περιέλθει στο περιουσιολόγιο του Δήμου. Υποχρεωτική τήρηση των προδιαγραφών προσβασιμότητας για τους κινητικά ανάπηρους πολίτες σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου και τα σχολεία.

Αναγκαιότητα αποτελεί η λειτουργία κολυμβητηρίου για σκοπούς αποκατάστασης, είτε με ολοκλήρωση και λειτουργία του Ολυμπιακών διαστάσεων Κολυμβητηρίου στο Κεντρί, είτε με κατασκευή νέου μικρότερων διαστάσεων.

4. Δημοτικά τέλη

Επέκταση της μείωσης των τελών ύδρευσης-αποχέτευσης και καθαριότητας- φωτισμού και σε άλλες κοινωνικές ομάδες. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, στόχος είναι η πλήρης απαλλαγή. Πέρα από την πρόβλεψη μείωσης στα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι «Πολίτες εν δράσει» θα κάνουν κάθε προσπάθεια να περιληφθούν οι μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνες, τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες , και οικογένειες που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας πόρων.

Η περίπτωση του Δήμου Αμαρουσίου: Πλήρης απαλλαγή, με εισοδηματικά κριτήρια, σε δέκα κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες. (http://www.maroussi.gr/appdata/usertexts/images/2013/01/dikaiologitika_apallagis.pdf)

5. Υποστηρικτικές Εθελοντικές Δομές Αλληλεγγύης (Υ.Δ.Α)

Καταργείται το «εν οίδα ότι ουδέν οίδα» και θέτουμε υπό την αιγίδα του Δήμου μας τις Υ.Δ.Α. που αποδεδειγμένα και σε μακροχρόνια βάση προσφέρουν κοινωνικό έργο στην πόλη μας

 • Κοινωνικό Παντοπωλείο
 • Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
 • Κοινωνικό Μαγειρείο Ιεράς Μητρόπολης Ιεράπετρας και Σητείας
 • Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών ο «Ελεήμων»
 • Σύλλογος Α.Μ.Ε.Α. πασχόντων, συγγενών και φίλων.
 • Κάθε άλλη εθελοντική υποστηρικτική κοινωνική δομή που αποδεικνύει με έργο και σε βάθος χρόνου την προσφορά του στον τόπο.

Για το Κοινωνικό Παντοπωλείο θα υπάρξει παρέμβαση προς την Περιφέρεια Κρήτης για την ισότιμη αντιμετώπιση του με τα Κοινωνικά Παντοπωλεία του κέντρου. Επίσης θα υπάρξει παρέμβαση στο Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής τροφίμων από τα αποθέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να ωφεληθούν οι χιλιάδες δικαιούχοι της περιοχής μας. Όσον αφορά την οικονομική υποστήριξη του, όχι μόνον θα διατηρηθεί, αλλά θα υπάρξει κάθε μαχητική προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυση του. Ευελπιστούμε πως ο κ. Χαράλαμπος Κανάκης θα συνεχίσει και με τη νέα δημοτική αρχή το καλό έργο που ήδη επιτελεί. Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του το Κοινωνικό Παντοπωλείο έθεσε σε λειτουργία και το Κοινωνικό Φροντιστήριο. Εμείς εκφράζουμε το θαυμασμό μας στην πρωτοβουλία αυτή και υποσχόμαστε την αμέριστη συμπαράσταση μας για την περαιτέρω προώθηση και αναβάθμιση αυτής της πρωτοβουλίας.

Το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο με τους συνεργαζόμενους υγειονομικούς της πόλης μας, αποδεικνύει κάθε μέρα τη χρησιμότητα του, όχι μόνον στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την παροχή φαρμάκων , αλλά με τις παρεμβάσεις του , διασφάλισε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη σε πολλούς ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Η σημερινή δημοτική αρχή και τα στελέχη της, αναμένουν ακόμα (μετά από 8 μήνες) τη γνωμοδότηση της επιτροπής υγείας του Δήμου για να υποστηρίξουν το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πόλεις του νομού μας. Με αυτόν τον τρόπο της αναβολής και της διστακτικότητας χάνονται οι υποδομές από την πόλη μας. Οι πολίτες εν δράσει θέτουν άμεσα και με την ανάληψη των καθηκόντων τους, το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο υπό την αιγίδα του Δήμου Ιεράπετρας προβαίνοντας σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την υποστήριξη του χώρου αυτού. Αυτό αποτελεί και αίτημα όλων σχεδόν των υγειονομικών της πόλης που αυτή τη στιγμή το υποστηρίζουν προσφέροντας εθελοντικό έργο και φαρμακευτικό υλικό.

Το Κοινωνικό Μαγειρείο που η Μητρόπολη μας ετοιμάζει με όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές, αποτελεί έργο θαυμαστό και απαραίτητο όχι μόνο για τη διανομή φαγητού σε άπορους συμπολίτες μας, αλλά και για την καλλιέργεια του αισθήματος αλληλεγγύης και εθελοντισμού στην κοινωνία μας. Ένα κοινωνικό συσσίτιο με όρους αξιοπρέπειας και αλληλοσεβασμού και με σύνθημα «Κανένας στον τόπο μας να μην πεινάσει και κανένας να μην κρυώσει» η Εκκλησία και ο Δήμος βρίσκουν τον κοινό δρόμο μαζί με τους κοινούς αγώνες για τα υπόλοιπα προβλήματα της περιοχής μας.

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών ο Ελεήμων, είναι ένας από τους μακροβιότερους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών στη χώρα, προσφέροντας αίμα στους απανταχού της Ελλάδος συμπολίτες μας. Σήμερα παραμένει φιλοξενούμενος από ιδιώτη συμπολίτη μας χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και χωρίς να γνωρίζουμε για πόσο ακόμα. Έχουμε κάθε υποχρέωση να αναζητήσουμε και να εξασφαλίσουμε στέγη στον σύλλογο αυτό με συνθήκες και υποδομές αξιοπρέπειας και καταθέτουμε την υπόσχεση μας ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί.

Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρίες, γονέων, συγγενών και φίλων Ιεράπετρας,

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η απώλεια του προσφιλούς Γιώργου Σουργιαδάκη είχε καταλυτικά επιβαρυντικές συνέπειες στον σύλλογο αυτό. Τιμώντας τη μνήμη και την προσφορά του, αλλά και με δεδομένη την ευαισθησία μας στην προσφορά του συλλόγου, έχουμε κάθε υποχρέωση να υποστηρίξουμε τη λειτουργία του.

 • Καταθέτουμε την υπόσχεση ότι σε ειλικρινή συνεργασία με το Διοικητικό του Συμβούλιο τα προγράμματα φυσικοθεραπείας, λογοθεραπείας και εργασιοθεραπείας θα επαναλειτουργήσουν άμεσα με την ανάληψη των καθηκόντων μας ότι και αν αυτό κοστίσει στο Δήμο μας.
 • Πιστεύουμε ότι η συνεργασία του Δ.Σ. του συλλόγου με τη νέα δημοτική αρχή θα επαναφέρουν τις καλές μέρες φροντίδας των μελών του. Ήδη μέλος του συλλόγου που αποτελεί και υποψήφιο μέλος του συνδυασμού μας, μελετά τον κυκλοφοριακό σχεδιασμό της πόλης, και προσδιορίζονται όλα τα σημεία πρόσβασης στις υπηρεσίες και τις αγορές .
 • Η δημοτική μας βιβλιοθήκη άμεσα θα εμπλουτιστεί με βιβλία για τυφλούς γραμμένα με το σύστημα Braille και θα εξοπλιστεί με σύστημα ακουστικής ανάγνωσης.
 • Οι ράμπες και τα σημεία στάθμευσης στην πόλη και τους οικισμούς του Δήμου, θα προστατευτούν με κάθε τρόπο ακόμα και αν αυτό φέρει τον συνδυασμό μας σε αντιπαράθεση με ορισμένους πολίτες που δεν κατανοούν το πρόβλημα.
 • Εξάλλου στόχος μας είναι , ο τόπος μας να μεταμορφωθεί σε ελκυστικό προορισμό για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και σαν τέτοιος μαζί με όλα τα άλλα πλεονεκτήματα της περιοχής – κλιματικά, διαιτητολογικά και γεωμορφολογικά- να προωθηθεί στις τουριστικές αγορές.
 • Το «Κέντρο ημερήσιας φροντίδας και ημιαυτόνομης διαβίωσης» μέσα στα πλαίσια λειτουργίας του συλλόγου, σε νέο χώρο και με αντίστοιχη στελέχωση αποτελεί στόχο των «Πολιτών εν δράσει». Οι μελέτες μας αποκαλύπτουν ότι και τα ευρωπαϊκά προγράμματα ευνοούν και υποστηρίζουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Όραμα μας η Ιεράπετρα να γίνει πρότυπο προσβασιμότητας φιλικό στα ΑμεΑ.

Ανάλογη με το έργο υποστήριξη, θα υπάρξει και σε κάθε αντίστοιχο σύλλογο της περιοχής μας που με το έργο του αποδεικνύει την προσφορά και αναγκαιότητα του. Το σημαντικότερο είναι ο συντονισμός και η ουσιαστική προσφορά στην κοινωνία.

6. Γονείς – Μελλοντικοί Γονείς

Η νέα Δημοτική Αρχή των πολιτών εν δράσει θα αξιοποιήσει κάθε τομέα δραστηριότητας της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Δια βίου μάθηση). Ειδικότερα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Συμβουλευτική Γονέων» που απευθύνονται σε γονείς και μελλοντικούς γονείς θα συνεχίσει και θα εντατικοποιηθεί. Με ιδιαίτερη ευαισθησία θα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα μονογονεϊκών οικογενειών.

7. Παρέμβαση στις εξαρτήσεις

Στον τομέα των εξαρτήσεων, πέρα από το πρόβλημα των ναρκωτικών, εντάσσουμε και άλλες εξίσου σοβαρές καταχρήσεις, όπως το αλκοόλ, το διαδίκτυο, αλλά και τον τζόγο. Επειδή το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, πολυπαραγοντικό και αισθητό και επειδή πρέπει να επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον στην πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση και όχι μόνο στη θεραπεία, κρίνουμε αναγκαίο ομάδα ειδικών να παρέχουν συστηματική ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε συμπολίτες μας, με ανάγκες όπως:

 • Δυσκολίες στις σχέσεις γονέων – παιδιών
 • Συναισθηματικές δυσκολίες
 • Προβλήματα επικοινωνίας & συμπεριφοράς
 • Δυσκολίες στις σχέσεις των δύο φύλων
 • Δυσλειτουργία Οικογένειας
 • Τραυματικά συμβάντα ζωής

Ως μέσο για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, θέτουμε ως άμεση προτεραιότητα μας, την εύρεση κατάλληλου χώρου για τη στέγαση παραρτήματος του ΚΕΘΕΑ στη πόλη μας, αποδεχόμενοι την από καιρού αίτηση του συγκεκριμένου φορέα, με την ανάληψη των σχετικών δαπανών από τον Δήμο. Σκοπός είναι η πραγματοποίηση των παρεμβάσεων τους στη τοπική μας κοινωνία. Το έργο του ΚΕΘΕΑ στον τομέα της Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης, αφορά στην υλοποίηση Σχολών Γονέων, ενημερωτικών δράσεων σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κα.

8. Βία και Ρατσισμός

Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τις καταστροφικές συνέπειες της βίας και του ρατσισμού. Μέσω μιας επανδρωμένης Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου και με τη συνεργασία άλλων αρμόδιων φορέων, θα πραγματοποιηθούν προγράμματα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (πρόσφυγες, αθίγγανοι, άποροι, απεξαρτημένοι, ενδοοικογενειακή βία, κα)

Ιδιαίτερη συμβολή στα παραπάνω προβλήματα, που αφορούν τις εξαρτήσεις και τα φαινόμενα βίας και ρατσισμού, θα έχουν και τα προβλεπόμενα στο κεφάλαιο 9:

9. Αθλητισμός – Πολιτισμός – Περιβάλλον

Ο τομέας κοινωνικής πολιτικής της νέας δημοτικής αρχής θα εξαντλήσει όλες του τις δυνατότητες κινητοποιώντας κάθε μηχανισμό και τους ενδιαφερόμενους του ευρύτερου Δήμου Ιεράπετρας για την όσον το δυνατόν καλύτερη οργάνωση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού όχι μόνον των παιδιών αλλά όλων των ηλικιακών ομάδων. Η δημοτική αρχή είναι ανοικτή με την αποδοχή ότι όχι μόνον πρέπει να αναπτύσσει τις δικές της πρωτοβουλίες και προγραμματικές αρχές, αλλά να κινητοποιείται σε άλλες θετικές πρωτοβουλίες που προέρχονται από τις δημιουργικές προτάσεις των πολιτών. Η μουσική σχολή, η φιλαρμονική μας, οι χορωδίες, οι θεατρικές μας ομάδες , τα εικαστικά μας εργαστήρια (ζωγραφική, αγιογραφία, κουκλοθέατρο, ψηφιδωτά, φωτογραφία κλπ) θα είναι κάτω από την αμέριστη φροντίδα και την υποστήριξη του Δήμου. Προώθηση του Προσκοπισμού-Οδηγισμού. Τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πολλών συμπολιτών μας πρέπει να αναδεικνύονται σε εκθέσεις και σε νέους μουσειακούς χώρους. Οι διακρίσεις του τόπου μας σε πανελλήνιο επίπεδο στον ραδιοερασιτεχνισμό, στον μοντελισμό, τον χορό, τον φιλοτελισμό, στις παραδοσιακές τέχνες, καλλιέργειες και συνταγές, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς, παραμένουν μυστικά μόνον όσων ασχολούνται. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να προβάλλονται και να αναδεικνύονται. Έχουμε την υποχρέωση να αφουγκραζόμαστε και να οργανώσουμε μουσειακούς και εκθεσιακούς χώρους, όπως και την έκδοση ειδικών λευκωμάτων. Ειδικότερη και εμπεριστατωμένη μελέτη κατατίθεται στο κεφάλαιο «Πολιτισμος».

Περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν τον αστικό σχεδιασμό και αναπλάσεις, αποτελούν μέρος του γενικότερου κεφαλαίου «Περιβαλλοντική Πολιτική» και σημειώνονται εκεί.

10. Προληπτική Ιατρική

 • Προληπτικός έλεγχος για γυναίκες (εκστρατεία πρόληψης του καρκίνου του μαστού , γυναικολογική εξέταση ,Τεστ ΠΑΠ)
 • Προληπτικός έλεγχος σε άλλες ομάδες πληθυσμού
 • Οργάνωση εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης για θέματα υγείας σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς
 • Πρόληψη διάδοσης νοσημάτων
 • Γενική προληπτική ιατρική

Ήδη σε μερικά θέματα την πρωτοβουλία την έχει αναλάβει ο νοσηλευτικός τομέας του τοπικού Ερυθρού Σταυρού σε συνεργασία με το Νοσοκομείο μας, απόντος από άποψη αρωγής του Δήμου. Ο εμβολιασμός όλων των παιδιών περιλαμβανομένων των ανασφάλιστων και των προσφύγων είναι ουσιώδους σημασίας. Η επιτροπή υγείας που θα υπάγεται στον εντεταλμένο για θέματα κοινωνικής πολιτικής αντιδήμαρχο αναλαμβάνει την υποστήριξη και υλοποίηση των πρωτοβουλιών αυτών.

11. Καερέτι- Χαριστικά παζάρια Αλληλεγγύης – Τράπεζα ελεύθερου χρόνου – Δημοτικός Λαχανόκηπος-Δημοτική Φάρμα

Η κοινωνία μας πρέπει να είναι έτοιμη. Ο συνδυασμός μας εδώ και τρία χρόνια , συλλέγει την απαραίτητη γνώση για την έναρξη λειτουργίας της τράπεζας χρόνου όπου με αλληλοπροσφορά, μπορούν συμπολίτες μας να ξεπερνούν τις οικονομικές δυσκολίες. Ομάδα εθελοντών διαθέτει ήδη την απαραίτητη τεχνογνωσία λειτουργίας της τράπεζας χρόνου και με την ανάληψη των καθηκόντων μας θα τη θέσουμε σε λειτουργία. Το χαριστικό παζάρι βρίσκεται ακόμα υπό δοκιμασία αφού οι προσπάθειες μας παρουσίασαν λειτουργικά προβλήματα. Η επινόηση του τοπικού νομίσματος (Καερέτι) και η εφαρμογή του στο χαριστικό παζάρι ίσως επιλύσει τα προβλήματα που προέκυψαν. Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος αποτελεί στο πρόγραμμα μας προτεραιότητα που μπορεί άμεσα να υλοποιηθεί. Εθελοντές Γεωπόνοι εκδήλωσαν ήδη την καλή τους πρόθεση να υποστηρίξουν το έργο αυτό και ευελπιστούμε πως με μόνο αντίτιμο μια μικρή προσφορά προς το Κοινωνικό Παντοπωλείο, άκληροι άποροι συμπολίτες μας που το επιθυμούν θα διασφαλίσουν ένα κομμάτι γης για να καλλιεργήσουν τα κηπευτικά που επιθυμούν. Η ιδέα της αναβίωσης των τοπικών σπόρων και ποικιλιών είναι μια ελκυστική ιδέα που πρέπει να αξιοποιήσουμε στον δημοτικό λαχανόκηπο. Σε όμορο χώρο μπορεί να υπάρξει και Δημοτική Φάρμα με την συνδρομή εθελοντών κτηνιάτρων, για την υποστήριξη απόρων που επιθυμούν την εκτροφή οικόσιτων ζώων.

Προχωρούμε στη διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής με την πεποίθηση ότι οι παραπάνω θέσεις αποτελούν επιθυμία του λαού της Ιεράπετρας και με την υπόσχεση ότι θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για την πραγμάτωση τους.

Advertisements

Written by politesiermg

06/04/2014 στις 5:18 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: