Πολίτες εν Δράσει

για το δήμο Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού

Η ομιλία του Μιχάλη Μαχαιρά στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση των Πολιτών εν δράσει

leave a comment »

συγκέντρωση

Γεραπετρίτες και Γεραπετρίτισσες,

Απόψε, από αυτήν εδώ την πλατεία, στέλνουμε το μήνυμα της μεγάλης αλλαγής, σε κάθε γωνιά του Δήμου μας! Της μεγάλης ανατροπής που θα επισφραγιστεί με τη λαϊκή ετυμηγορία την ερχόμενη Κυριακή.

Σε αυτόν εδώ το χώρο, βρεθήκαμε ξανά και ξανά, να αγωνιζόμαστε για το Νοσοκομείο μας, για το ΤΕΙ μας, τις υπηρεσίες που έχουμε ανάγκη. Για όλα όσα μας πλήγωσαν όλα αυτά τα χρόνια και πήγαν την κοινωνία μας πολύ πίσω.

Όλο αυτό το διάστημα, μπήκε στο περιθώριο μια δυναμική περιοχή, με πάνω από 40.000 κατοίκους. Μια περιοχή που παράγει, μια περιοχή με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στον τουρισμό. Μια περιοχή που οφείλουν ΟΛΟΙ να σεβαστούν.

Η Ιεράπετρα, μπήκε στο περιθώριο, με τις πλάτες μιας δημοτικής αρχής που στάθηκε πότε αδιάφορη και πότε εχθρική στις κοινωνικές διεκδικήσεις.

Μια Δημοτική Αρχή που είχε κλειστά τα μάτια και τ’ αυτιά της στην κοινωνία. Μια Δημοτική Αρχή που δεν τόλμησε να υψώσει τη φωνή της. Μια Δημοτική Αρχή που παραμένει αμετανόητη μπροστά στα τραγικά λάθη και τις παραλείψεις της.

Τώρα μιλούν για αγώνες και διεκδικήσεις, αυτοί που παρέμειναν άπραγοι. Μιλούν για συνεργασία, όταν για τριάμιση χρόνια έδειξαν μόνο αλαζονεία. Μιλούν για ενότητα αυτοί που δίχασαν τοπικές κοινωνίες. Μιλούν για ανάπτυξη αυτοί που διευκόλυναν με τη στάση τους την υποβάθμιση του τόπου μας.

Μιλούν για διεκδίκηση, όσοι ήταν παντελώς απόντες απ’τις κρίσιμες μάχες που έδωσε η κοινωνία μας.

Έχει και η υποκρισία τα όρια της!!!

Οι Πολίτες εν δράσει έκαναν πράξη τη συνεργασία και στο ΔΣ υποστηρίζοντας κοινές προτάσεις με άλλες παρατάξεις, αλλά και στο πεδίο των κοινωνικών διεκδικήσεων όπου επιδείξαμε πνεύμα συλλογικότητας στην κοινή προσπάθεια.

Φίλες και φίλοι,

Οι πολίτες της Ιεράπετρας την Κυριακή έχουν την επιλογή να βάλουν τέλος στον κατήφορο. Να σταματήσουν την καταστροφή. Να συγκρίνουν πρόσωπα και προγράμματα. Να συγκρίνουν τα λόγια και τις πράξεις των υποψηφίων.

Όλοι έχουμε μια ιστορία σε αυτόν τον τόπο.

Εμείς δεσμευόμαστε ενώπιον σας. Την επόμενη πενταετία, η Ιεράπετρα θα έχει φωνή, θα αποκτήσει δύναμη, θα διεκδικήσει δυναμικά αυτά που δικαιούμαστε. Θα αγωνιστούμε για την επαναλειτουργία των υπηρεσιών που έχουμε ανάγκη.

Οι εκλογές της Κυριακής γίνονται υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα βιώνουμε στην Ιεράπετρα με τον πιο οδυνηρό τρόπο.

Τα επόμενα χρόνια έχουμε να δώσουμε μια σειρά από μεγάλες μάχες που θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου μας για τις επόμενες δεκαετίες: την ιδιωτικοποίηση του νερού, τον αποκλεισμό μας από τον αιγιαλό, την επέλαση των Βιομηχανικών ΑΠΕ, που αν προχωρήσει θα μετατρέψει την περιοχή μας σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας, με ολέθριες επιπτώσεις σε κάθε οικονομική δραστηριότητα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών. Τις απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων. Όλα αυτά στο όνομα μιας πολιτικής που διαλύει την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία μας.

Θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, με αυταπάρνηση και πίστη στη δύναμη της τοπικής κοινωνίας.

Στον τόπο μας, κουμάντο κάνουμε εμείς και κανένας άλλος!

Το δημοτικό μας πρόγραμμα είναι προϊόν πλατιάς διαβούλευσης. Αξιοποιήσαμε την επί 3 1/2 χρόνια ενεργή συμμετοχή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αξιοποιήσαμε την επιστημονική γνώση, την εμπειρία, τις απόψεις και προτάσεις, συμπολιτών μας και συλλογικών φορέων της περιοχής μας, ώστε το πρόγραμμα που έχουμε σήμερα στα χέρια μας να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας μας.

Είναι ο οδηγός δράσης, αυτά που θα πετύχουμε για τον τόπο μας, για να στηρίξουμε την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τα χωριά μας. Για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν συνθήκες ακραίας φτώχειας. Για να στηρίξουμε τις δημοτικές υπηρεσίες και να δώσουμε λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα.

Για μια διαφορετική πορεία ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου, που αξιοποιεί τις μεγάλες παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας, που μέχρι σήμερα μένουν αναξιοποίητες.

Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, ξεκινάει η προσπάθεια αξιοποίησης και επέκτασης της ανακύκλωσης με πολλαπλά οφέλη στην εξοικονόμηση πόρων και στην δυνατότητα άσκησης σοβαρής κοινωνικής πολιτικής σε επίπεδο τελών. Παράλληλα θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας με άμεσο αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας σε ολόκληρο τον Δήμο.

Υιοθετούμε το αίτημα των αγροτικών Φορέων για Αντιδήμαρχο, αρμόδιο για την αγροτική ανάπτυξη και τον πρωτογενή τομέα. Συστήνουμε άμεσα Υπηρεσία Στήριξης του πρωτογενούς τομέα, με αρμοδιότητες α)την Προώθηση και Προβολή προϊόντων β) την Έρευνα και την Εκπαίδευση γ) την Αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Έχουμε εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη της αλιείας, της κτηνοτροφίας και της μελισσοκομίας, το οποίο θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Δημιουργούμε φορέα για τον πολιτισμό: αξιοποιούμε το πλούσιο καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής μας, αξιοποιούμε την Ιστορία και την πολιτιστική μας παράδοση, αναβιώνουμε έθιμα και τέχνες, όπως η αγγειοπλαστική – το Κεντρί ήταν ένα από τα τέσσερα κέντρα της Κρήτης στην τέχνη του πηλού. Αξιοποιούμε το κτίριο «Μελίνα Μερκούρη» για τη λειτουργία εικαστικών, μουσικών, θεατρικών εργαστηρίων, της βιβλιοθήκης καθώς και καλλιτεχνικού καφενείου, δημιουργώντας ένα κέντρο Πολιτισμού.

Τα τελευταία χρόνια η περιοχή μας έχασε πολλά στον τομέα της Παιδείας: ουσιαστικό κλείσιμο του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης, της Μαθητικής Εστίας, κατάργηση Αθλητικού Γυμνασίου-Λυκείου και Τομέα Υγείας ΕΠΑΛ, απόλυση σχολικών φυλάκων, μεγαλύτερα σχολικά τμήματα, κάθετη μείωση πόρων για τις Σχολικές Επιτροπές και ελάχιστοι για την κατασκευή σχολικών κτιρίων, ελλείψεις σε Καθηγητές και Δασκάλους. Διεκδικούμε όλες τις δομές παιδείας, που μας στέρησαν και έχουν ανάγκη τα παιδιά μας, και μπαίνουμε εμπόδιο στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Παιδείας στον τόπο μας.

Όσον αφορά στις σχολικές υποδομές: Δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στον επαρκή έλεγχο και την καλή συντήρηση των κτιρίων καθώς και των αθλητικών εγκαταστάσεων. Αποτελεί τραγική απόδειξη της ανικανότητας της σημερινής δημοτικής αρχής, η αδυναμία της να ανταποκριθεί στο αίτημα στεγανοποίησης της οροφής του 1ου Γυμνασίου με αποτέλεσμα σήμερα να έχει συντελεστεί διάβρωση της οροφής και κυριολεκτικά να κινδυνεύουν τα παιδιά μας. Όταν διατυπώθηκε πρώτη φορά το αίτημα απαιτούνταν 17000€ για τις απαραίτητες εργασίες, σήμερα απαιτούνται 100-200.000€ για την πλήρη αποκατάσταση. Σημαντικά προβλήματα, τα οποία έχουμε καταγράψει αναλυτικά, υπάρχουν και σε άλλα κτίρια.

Στον Τουρισμό:
ενεργοποιούμε την Επιτροπή Τουρισμού και με τη συνεργασία των σχετικών Φορέων, μελετούμε την ανάπτυξη του Τουρισμού και τη χάραξη επικοινωνιακής στρατηγικής στο Δήμο, με κύριο μέλημα την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αναδεικνύοντας το σπάνιο φυσικό περιβάλλον, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα παραδοσιακά χωριά μας.

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής:

Προχωράμε άμεσα σε μείωση έως και κατάργηση δημοτικών τελών με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.

Ομάδες ειδικών (γιατρών – νοσηλευτών- ψυχολόγων κ.α.) που ήδη έρχονται στην πόλη μας, οι κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο του Ελλ. Ερυθρού Σταυρού, εθελοντές και άλλοι εμπλεκόμενοι, τίθενται υπό την αιγίδα του Δήμου σαν συνολικό και συντονισμένο «Δίκτυο Υποστήριξης».

Στηρίζουμε έμπρακτα Συλλόγους που προσφέρουν κοινωνικό έργο

Κάνουμε πράξη το «κανένας μόνος του στην κρίση».

Για τα οικονομικά του Δήμου: Δεν αποδεχόμαστε την μείωση που συντελέστηκε στην κρατική επιχορήγηση προς τον Δήμο μας κατά 60% τα τελευταία χρόνια. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τη βαριά φορολογία μας, είναι χρήματα που μας χρωστάνε. Είναι πόροι που χρειαζόμαστε για να προσφέρουμε αξιοπρεπείς υπηρεσίες σε μια κοινωνία που τις έχει ανάγκη όσο ποτέ.

Στις εκλογές θα προκύψει ένα νέο τοπίο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Ιεράπετρα πρέπει να συνενώσει δυνάμεις, για να διεκδικήσει τους πόρους που δικαιούται.

Παράλληλα από την πρώτη μέρα ξεκινάει η προσπάθεια αποτελεσματικότερης λειτουργίας των υπηρεσιών με καλύτερη οργάνωση και αξιοποίηση της τεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα.

Με συστηματική δουλειά, ξεκάθαρη και μακροπρόθεσμη στόχευση, θα αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα για την υλοποίηση έργων και υποδομών που έχουμε ανάγκη.

Όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας του Δήμου: Κάνουμε πράξη τη διαφάνεια, απαντάμε στα αιτήματα των δημοτών σε σύντομο χρονικό διάστημα, πραγματοποιούμε συνεδριάσεις του ΔΣ στον Μ.Γιαλό ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εμπεδώνουμε κλίμα γόνιμου διαλόγου στο Δημοτικό Συμβούλιο με πλήρη σεβασμό στη λειτουργία των παρατάξεων και προωθώντας κάθε θετική πρόταση απ’ όπου και αν προέρχεται. Παράλληλα πραγματοποιούμε ανοικτές λαϊκές συνελεύσεις σε ολόκληρο το δήμο και ενημερώνουμε κάθε τοπικό διαμέρισμα για τις μελέτες που εκπονούνται και τα θέματα που το αφορούν (δεν μπορεί πχ να γίνεται ανάπλαση σε ένα χωριό και να μην δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους να συμβάλλουν στο στάδιο του σχεδιασμού με προτάσεις και παρατηρήσεις).

Θα επιδιώξουμε τις διαδημοτικές συνεργασίες για το κοινό όφελος. Πρέπει να προσπεράσουμε πρακτικές και αντιλήψεις που έχουμε πληρώσει ακριβά. Η Ιεράπετρα θα έχει ρόλο πρωτοπόρο σε επίπεδο Νομού για όλα τα ζητήματα που μας αφορούν.

Βασικό στοιχείο του οράματός μας για τον τόπο μας, είναι η συνένωση των υγιών κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων. Όποτε υπάρχει ειλικρινές κάλεσμα προς την κοινωνία μας, για το κοινό καλό , η κοινωνία ανταποκρίνεται. Περίτρανη απόδειξη αποτελεί το πλούσιο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο που παράγεται από τους Συλλόγους, σε ολόκληρο το Δήμο, οι πρωτοβουλίες από νέους επιστήμονες που προτείνουν λύσεις σε ζητήματα που μας αφορούν όλους, οι πρωτοβουλίες για την αισθητική αναβάθμιση του αστικού χώρου κ.α.

Η δύναμη της Ιεράπετρας είμαστε όλοι εμείς, είναι αυτός ο τόπος και οι άνθρωποι του, που μοχθούμε καθημερινά και έχουμε δικαίωμα στην προκοπή, έχουμε δικαίωμα σε ένα καλύτερο μέλλον.

Στην προτροπή του ποιητή «Ξελασπώστε το μέλλον», απαντάμε με τον συλλογικό αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία, για να κατακτήσουμε με την κοινή προσπάθεια όσα δικαιούμαστε.

Γεραπετρίτες και Γεραπετρίτισσες,

Φίλοι και φίλες,

Διεκδικούμε την λαϊκή εντολή να κάνουμε πραγματικότητα, με τη βοήθεια και τη συμμετοχή όλων σας, ένα Δήμο Ιεράπετρας εξωστρεφή, διεκδικητικό, αποτελεσματικό, που να λειτουργεί με επίκεντρο τον Άνθρωπο και με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα της κοινωνίας.

Για να επιστρέψει ο Δήμος στους Δημότες του, για τον Δήμο των Ιεραπετριτών!

Για την Ιεράπετρα του Πολιτισμού, της Αλληλεγγύης και της Δημιουργίας!

Την Κυριακή, κάνουμε το μεγάλο βήμα μπροστά αποχαιρετώντας όσα μας πλήγωσαν όλα αυτά τα χρόνια.

Για την Ιεράπετρα που μας αξίζει!

Σας ευχαριστώ!

Advertisements

Written by politesiermg

17/05/2014 στις 1:26 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: