Πολίτες εν Δράσει

για το δήμο Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού

Η τοποθέτηση του Μιχάλη Μαχαιρά στο ΔΣ Ιεράπετρας που πραγματοποιήθηκε στις 24/9/2014 [απομαγνητοφώνηση]

leave a comment »

Μιχάλης ΜαχαιράςΗ τοποθέτηση του Μιχάλη Μαχαιρά, επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος των Πολιτών εν δράσει, στη συζήτηση προ ημερησίας διάταξης, στη συνεδρίαση του ΔΣ Ιεράπετρας που πραγματοποιήθηκε στις 24/9/2014:

«Θεωρώ ότι είναι σωστή πρωτοβουλία να βρεθούν οι επικεφαλής των δημοτ. παρατάξεων και όχι μόνο, να γίνει μία ευρεία διαβούλευση, ώστε να καταλήξουμε σε κοινούς στόχους, επιτέλους σαν Ιεράπετρα. Μπορεί να μη συμφωνήσουμε σε όλα. Στα δύο τρία σημαντικά ζητήματα που είναι κρίσιμα για το μελλον του τόπου και όπου μπορούμε να ομονοήσουμε συνολικά ως κοινωνία, όχι μόνο ως δημοτικό συμβούλιο, να μπουν επιτέλους ως μακροπρόθεσμοι στόχοι, να καταγραφούν στη συνείδηση της κοινωνίας και να υπηρετηθούν σε βάθος χρόνου, ανεξαρτήτως από ποια δημοτική αρχή είναι κάθε φορά στο τιμόνι ή ποιοι είναι οι βουλευτές, ποιες οι κυβερνήσεις κοκ.

Για να γίνω πιο κατανοητός: ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης πρέπει να φτάσει στην Ιεράπετρα. Δεν υπάρχει κάποιος να διαφωνεί σ’ αυτό, ούτε εδώ μέσα, ούτε στην τοπική κοινωνία φαντάζομαι Το φέρνω σαν παράδειγμα, ενός ζητήματος που θα πρέπει να το διεκδικήσουμε μεθοδικά σε βάθος χρόνου και επιτακτικά να αξιώσουμε η Ιεράπετρα να βγει από την απομόνωση. Παρεπιπτόντως να αναδείξουμε, δήμαρχε, και τα προβλήματα στις μελέτες που υπάρχουν για τον κόμβο στο Κεντρί. Ήταν μια συζήτηση που δεν έγινε όταν έπρεπε. Πρέπει έστω και τώρα να επιδιώξουμε να γίνει σωστή μελέτη και να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Δεύτερο ζήτημα που θα ήθελα να θέσω είναι μια πρόταση για θέμα επόμενου δημοτικού συμβουλίου, που ζητάω να την επεξεργαστούν και οι Υπηρεσίες, αλλά και όλες οι παρατάξεις να καταλήξουν σε σχέση με τη συγκεκριμένη πρόταση. Να τεθεί το Κοινωνικό Ιατρείο υπό την αιγίδα του Δήμου και να αναλάβει ο Δήμος τα έξοδα λειτουργίας. Νομίζω είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο, για να στηρίξουμε ένα θεσμό, πλέον, που υπηρετεί την τοπική κοινωνία. Έχουν εξυπηρετηθεί μόνο τον τελευταίο χρόνο– δυστυχώς, βέβαια, γιατί αυτό έχει να κάνει με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας – 2.000 συμπολίτες μας, που έχουν αποκλειστεί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θεωρώ ότι πρέπει να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, που οδηγούνται σε αδιέξοδο, βάσει την ακολουθούμενης πολιτικής, αλλά και να εντάξουμε τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου, στη διεκδίκηση για δημόσια δωρεάν υγεία για όλους. Δηλαδή, περιπτώσεις ανασφάλιστων συμπολιτών μας, που χρήζουν νοσηλείας στο νοσοκομείο, να μπει μπροστά το δημοτικό συμβούλιο και να αξιώσει να μη μείνει κανένας συμπολίτης μας, χωρίς τις υπηρεσίες υγείας που έχει ανάγκη. Να το διεκδικήσουμε όλοι μαζί.

Όσον αφορά τη διεκδίκηση για το Νοσοκομείο, ένα σύντομο σχόλιο: Κύριε Δήμαρχε, θα έκανα την εξής παρατήρηση: όταν ο δήμαρχος Ιεράπετρας, εκπροσωπώντας ένα πολύ σημαντικό θεσμό για την τοπική κοινωνία, επιλέγει να συγκρουστεί, χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι και βάζοντας συγκεκριμένους όρους, θεωρώ ότι πρέπει να το φτάνει μέχρι τέλους.

Δεν μπαίνω στη συζήτηση αν έπρεπε ή όχι να κρατήσετε αυτή τη στάση, αλλά λέω ότι αυτό που θα επιλέξει ο δήμαρχος θα πρέπει να το υπερασπιστεί. Και είπατε ότι κόκκινη γραμμή ήταν να έρθει άμεσα χειρουργός και παθολόγος. Παθολόγος δεν έχει έρθει, αλλά οι τόνοι έπεσαν κατακόρυφα από την επίσκεψη στο Υπουργείο και μετά. Και μένα προσωπικά, αλλά και σε ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά αυτό. Επαναλαμβάνω όταν επιλέγουμε σύγκρουση θα πρέπει να φτάνουμε μέχρι τέλους, ώστε να έχει βαρύτητα και ο λόγος μας σε επόμενες περιπτώσεις.

Τέλος θέτω και ένα θέμα προς ψήφιση κύριε Πρόεδρε. Είναι σε εξέλιξη από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μια διαδικασία επανελέγχου των συμβάσεων. Εμείς ως παράταξη θεωρούμε ότι αυτή η διαδικασία εντάσσεται στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να βρει 6.500 ανθρώπους να απολύσει μέχρι τέλους του χρόνου. Αυτό άλλωστε είναι μια από τις δεσμεύσεις που έχει λάβει και αυτός ο επανέλεγχος εντάσσεται σ’ αυτή τη διαδικασία. Όσον αφορά παρατυπίες, πλαστά πτυχία κ.ο.κ που είναι αποτέλεσμα ενός πελατειακού πολιτικού συστήματος και φαινόμενα που θα πρέπει να παταχθούν, ούτως ή άλλως είναι σε εξέλιξη τέτοια διαδικασία. Δηλαδή το θέμα που θέτω για το επανέλεγχο των συμβάσεων δεν έχει να κάνει με έλεγχο για περιπτώσεις πλαστών πτυχίων και δικαιολογητικών. Ζητάμε ως παράταξη να τεθεί προς ψήφιση, ως έκτακτο θέμα, ο Δήμος Ιεράπετρας να μη δεχθεί να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία, δεδομένης και της κατάστασης από την αποψίλωση του προσωπικού και ότι αξιώνουμε και απαιτούμε τόσο τους οικονομικούς, όσο και τους ανθρώπινους πόρους που χρειαζόμαστε, για να παρέχουμε τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη η κοινωνία.

Πρόκειται για την υλοποίηση του Ν.4550 για τον επανέλεγχο των συμβάσεων. Έχει ήδη εκδηλωθεί αντίδραση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν δεν κάνω λάθος, μέχρι στιγμής 19 Δήμοι έχουν αρνηθεί να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να συμβάλλουμε σ’ αυτή την προσπάθεια, γιατί πρέπει να πάψει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι ουραγός των εξελίξεων, πόσω μάλλον να επικροτεί αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας που δυσχεραίνουν το έργο της.

Τέλος, Δήμαρχε: Εμφανίζεστε σε δημοσιεύματα ότι έχετε υπογράψει μια διακήρυξη δημάρχων, οι περισσότεροι εντάσσονται πολιτικά στο χώρο της Ν.Δ. Επειδή κάποιοι Δήμαρχοι έχουν βγάλει ανακοίνωση ότι τελικά δεν έχουν συνυπογράψει τη συγκεκριμένη διακήρυξη, το πρώτο ζήτημα που θέτω είναι αν έχετε υπογράψει τη συγκεκριμένη διακήρυξη. Το δεύτερο χωρίς να επεκταθώ, ένα πρώτο-πρώτο σημείο στη συγκεκριμένη διακήρυξη αφορά τα οικονομικά των Δήμων. Πέρα από κάποιες διαπιστώσεις που κάνουμε όλοι, ότι έχει μειωθεί ο προϋπολογισμός κοντά στα 60%, δεν διεκδικεί τους πόρους που έχουμε δικαίωμα ως κοινωνία να έχουμε στη διάθεσή μας και να διαχειριζόμαστε. Είμαστε φορολογούμενοι και ζητάμε ένα μέρος της φορολογίας να αξιοποιείται από το Δήμο μας με τη μορφή της κρατικής επιχορήγησης. Αλλά δε μιλά γι’ αυτά, ζητά δύο πράγματα: να μπορεί ο Δήμος να εισπράττει φόρους και να δοθεί η δυνατότητα για μεγαλύτερη διείσδυση των ιδιωτικών επιχειρήσεων στις Υπηρεσίες του Δήμου. Δεν θυμάμαι προεκλογικά να είχατε πει κάτι τέτοιο. Άρα θα ήθελα τώρα να κάνετε μια τοποθέτηση επ’ αυτού

Advertisements

Written by politesiermg

29/09/2014 στις 1:32 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: