Πολίτες εν Δράσει

για το δήμο Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού

Ο Μιχάλης Μαχαιράς στο ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης [συνέντευξη στην ΑΝΑΤΟΛΗ]

leave a comment »

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ στις 14/10/2014

Ο επικεφαλής της δηΑΝΑΤΟΛΗ 14-10-2014μοτικής παράταξης «Πολίτες εν Δράσει» του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, δημοτικός σύμβουλος κ. Μιχάλης Μαχαιράς, είναι ο μοναδικός δημοτικός σύμβουλος που εκλέχθηκε από το Νομό Λασιθίου στη νέα σύνθεση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης. Και ο μόνος εκπρόσωπος από το Δήμο Ιεράπετρας στο σύνολο του σώματος.

Για την συνεργασία τους με τον συνδυασμό «Αγωνιστική Συνεργασία Δήμων Κρήτης» με επικεφαλής τον Γιάννη Μαλανδράκη, Δήμαρχο Πλατανιά και τους στόχους που έχουν θέσει ο κ. Μαχαιράς δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ: «Ως δημοτική κίνηση Ιεράπετρας «Πολίτες εν δράσει», έχουμε αντιταχθεί, από τη σύστασή μας το 2010, στον Καλλικράτη, στο ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων που μετατρέπει την αυτοδιοίκηση σε ετεροδιοίκηση, στην αποστέρηση πολύτιμων οικονομικών πόρων παράλληλα με την ανάθεση νέων αρμοδιοτήτων και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον διαρκώς εντεινόμενης κοινωνικής κρίσης. Με την πεποίθηση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντλώντας τη δύναμη απ’ τις τοπικές κοινωνίες, μπορεί να παρέμβει δυναμικά και να βάλει φρένο στην συνεχιζόμενη παρακμή, ως δημοτική κίνηση στηλιτεύσαμε όλα αυτά τα χρόνια την διακοσμητική ή υποτονική παρέμβαση των συλλογικών οργάνων της ΤΑ και συγκεκριμένα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, που αποτελεί το συλλογικό όργανο των Δήμων του νησιού μας. Η πρωτοβουλία του Παύλου Πολάκη, Δημάρχου Σφακίων, αρχικά έφερε σαν αποτέλεσμα την κοινή διακήρυξη θέσεων και αρχών των Δημάρχων του Νομού Χανιών, στη συνέχεια οδήγησε στη δημιουργία του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Δήμων Κρήτης» με επικεφαλής τον Γιάννη Μαλανδράκη, Δήμαρχο Πλατανιά. Στόχος η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης να γίνει στήριγμα των διεκδικήσεων συνολικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και να συμβάλλει ουσιαστικά σε ένα σχεδιασμό συνολικό για την Κρήτη που να μην παραβλέπει τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες των μικρότερων Δήμων.»

Για τα κοινά σημεία της διακήρυξης αυτής με τις θέσεις των «Πολιτών εν Δράσει» ο κ. Μαχαιράς ανέφερε:

«Στη διακήρυξη αποτυπώνονται με τον πλέον συγκεκριμένο και ξεκάθαρο τρόπο, θέσεις και αιτήματα που και ως δημοτική κίνηση έχουμε αναδείξει όλα αυτά τα χρόνια. Εν συντομία κάποια βασικά σημεία: Διεκδίκηση οικονομικής αυτοδυναμίας με σημαντική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Διοικητική αυτοδυναμία με ανατροπή του ασφυκτικού θεσμικού πλαισίου που μετατρέπει την αυτοδιοίκηση σε ετεροδιοίκηση, δυσχεραίνοντας παράλληλα την παραγωγή έργου αλλά και περιορίζοντας ασφυκτικά τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων σε πολλά ζητήματα που ταλανίζουν τις τοπικές κοινωνίες. Μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός μεγάλων έργων αλλά και πολλών μικρότερης κλίμακας, αλλά με μεγάλη τοπική σημασία, με στόχο τη δημιουργία βασικών υποδομών, την παραγωγική ανασυγκρότηση καθώς και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την στήριξη του τουρισμού. Αντίθεση σε κάθε προσπάθεια ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας μέσω ΤΑΙΠΕΔ, στην επέλαση των Βιομηχανικών ΑΠΕ, σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών, όπως της διαχείρισης απορριμμάτων, ή αγαθών, όπως το νερό. Και μην ξεχνάμε: σε συνθήκες κοινωνικής κρίσης, η Αυτοδιοίκηση οφείλει να σταθεί στο πλευρό της χειμαζόμενης κοινωνίας, να στηρίξει θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης και να μπει εμπόδιο στην εξαθλίωση.»

Τέλος σε σχέση με την εκλογή του στο Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης, επεσήμανε πως «η συμμετοχή μου στο ΔΣ της ΠΕΔ Κρήτης εντάσσεται στην προσπάθεια απεγκλωβισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τους ασφυκτικούς περιορισμούς της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, όχι δια της διακήρυξης προθέσεων αλλά με συγκεκριμένους στόχους που πλέον είναι ζωτικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Οπωσδήποτε σημαντικό μέρος της προσπάθειας είναι η ανάδειξη των ζητημάτων που απασχολούν το Δήμο Ιεράπετρας, πολλά από τα οποία χρήζουν συνεννόησης, συνεργασίας και κοινής αντιμετώπισης σε επίπεδο νομού. Ειδικά για το Δήμο μας, είναι κρίσιμης σημασίας η εξωστρέφεια, διεκδικώντας το μερίδιο που μας αναλογεί στη διαμόρφωση των πολιτικών που μας αφορούν.»

ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΜΠΡΟΥ – ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ

Advertisements

Written by politesiermg

15/10/2014 στις 11:09 πμ

Αναρτήθηκε στις Αναδημοσιεύσεις

Tagged with

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: