Πολίτες εν Δράσει

για το δήμο Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού

Προσοχή! Κυκλοφορούν «φιλάνθρωποι»!

leave a comment »

Γράφει η Αλίκη Ξανθάκη

Γράφει η Αλίκη Ξανθάκη

Μόνο ως ωμή και τουλάχιστον αψυχολόγητη παρέμβαση στη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, μπορεί κανείς να δει τις απόψεις που εξέφρασε η πρόσφατα ορισμένη από τη δημοτική αρχή συντονίστρια της δομής κ.Κική Χασάπη, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρ/Σ ΗΧΩ χθες το πρωί.

Η κ.Χασάπη αναφέρθηκε στην απόφαση της Επιτροπής Διαχείρισης για αναπροσαρμογή των κριτηρίων αξιολόγησης και πρόσθεσε ότι στη σχετική έρευνα- που έκανε η ίδια- διαπίστωσε ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο Ιεράπετρας βοηθά τους περισσότερους αναλογικά δικαιούχους από αντίστοιχες δομές άλλων Δήμων που απευθύνθηκε. Αυτό, όπως είπε με νόημα, της προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, γιατί είμαστε μια περιοχή πλούσια και με θερμοκήπια, όπου πολλοί μπορούν να βρουν δουλειά. Στη συνέχεια έκανε λόγο για δικαιούχους που «πιστεύει» η ίδια και χωρίς να έχει «καθαρή εικόνα» ότι δεν έχουν πραγματικά ανάγκη και εκμεταλλεύονται τη δομή. «Πηγαίνουν, έχοντας ανάγκη και μετά βολεύονται» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Μερικά πράγματα είναι θέμα συνείδησης του κάθε δικαιούχου» πρόσθεσε, συγκρίνοντας αυτή τη συμπεριφορά με τη φοροδιαφυγή. Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο αναλαμβάνει ένα επιπλέον ρόλο ως ιδιότυπος μεσάζοντας: Κάλεσε τους εργοδότες να πηγαίνουν εκεί και να αναφέρουν τί εργαζόμενους χρειάζονται και «εμείς να προτείνουμε άτομα, νέα και υγιή…»! Πιθανή δε άρνηση του δικαιούχου να εργαστεί στην εργασία που του προτείνουν, θα συνεπάγεται ότι θα εξετάζεται ξανά η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του Παντοπωλείου!

Όσον αφορά την απορία της Συντονίστριας για τους πολλούς (;)- μόλις 190 οικογένειες- δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου σε μια περιοχή με θερμοκήπια, αξίζει να δούμε εδώ κάποια νέα δεδομένα, που πιθανόν αγνοούμε και αναφέρονται πολλές φορές λανθασμένα. Και αφορούν την οικονομική εξαθλίωση μιας περιοχής, που μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν από τις πλουσιότερες στη χώρα. Η πλειοψηφία των αγροτών της Ιεράπετρας παλεύουν με δάνεια, αυξημένο κόστος παραγωγής, διαρκή ανασφάλεια στις αγορές και στις τιμές των προϊόντων τους και βιώνουν όπως όλοι μας στις οικογένειές τους, την κρίση των τελευταίων χρόνων. Και το ίδιο συμβαίνει για κάθε κατηγορία εργαζομένων και επαγγελματιών. Ενδεικτικά, η έκθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το 2012 που δημοσιεύτηκε μόλις πρόσφατα, αναφέρει ότι οι δείκτες ευμάρειας των Κρητικών, από τους υψηλότερους στη χώρα, έχουν πέσει κατακόρυφα και βρίσκονται σήμερα στο ίδιο επίπεδο με τους κατοίκους της Θράκης. Και, αν εδώ, δεν βλέπουμε τόσο συχνά και φανερά εικόνες εξαθλίωσης, όπως αλλού, π.χ. ανθρώπους να ζουν στο δρόμο και να τρέφονται από τα σκουπίδια, αυτό έχει να κάνει με τη δομή της κοινωνίας μας, αλλά και με τη δράση κοινωνικών δομών αλληλεγγύης, που λειτουργούν.

Όσον αφορά την κατηγορία για δικαιούχους που εκμεταλλεύονται τη δομή, να θυμίσουμε ότι δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου δεν είναι απλά, όσοι συμπληρώσουν μια αίτηση και προσκομίσουν κάποια τυπικά δικαιολογητικά. Οι αιτήσεις εξετάζονται από επιτροπή αξιολόγησης, κατάλληλα καταρτισμένων δημοτικών υπαλλήλων, κοινωνικών λειτουργών κλπ που ζούν κι αυτοί στη μικρή μας κοινωνία. Μπορεί, επίσης, να ακολουθήσει κοινωνική έρευνα, για να διαπιστωθεί ο βαθμός της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν. Και μετά γίνεται πολύπλευρη παρέμβαση από τους εν λόγω ειδικούς, για να στηριχθούν οι άνθρωποι αυτοί.

Και φυσικά είναι θεμιτό και απόλυτα χρήσιμο να αποκτούν οι δικαιούχοι ξανά πρόσβαση στην αγορά εργασίας, να τους δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν εκπαίδευση και δεξιότητες, να τους παρέχεται η ψυχολογική και πρακτική στήριξη από ειδικευμένο προσωπικό, για να μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους. Είναι όμως, κάτι εντελώς διαφορετικό να μετατρέπεται το Κοινωνικό Παντοπωλείο σε μεσάζοντα, για εύρεση βολικού εργατικού δυναμικού, ανάμεσα σε ανθρώπους, που για λίγο φαγητό δεν έχουν την πολυτέλεια να επιλέξουν, για να μην πεταχτούν έξω. Πώς θα βλέπουν άραγε οι δικαιούχοι την κ. Συντονίστρια, την επιτροπή διαχείρισης ή τη δημοτική αρχή κατ’ επέκταση, αν από το χέρι όλων αυτών περνάει να τους προτείνουν σε μια δουλειά, ως ικανούς, «νέους και υγιείς»; (Προσωπικά, αυτή και μόνο η έκφραση με τρομάζει και φέρνει στο νου εικόνες από ένα σκοτεινό παρελθόν)

Με τέτοιες δηλώσεις και στάση η κ.Χασάπη καλεί τους ήδη εγκεκριμένους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου να αξιολογήσουν ξανά και μόνοι τους την ένδειά τους, έχοντας στο μυαλό τους το αόριστο συμπέρασμά της ότι κάποιοι άλλοι πάντα υποφέρουν περισσότερο. Τους καλεί, δηλαδή, να μετρήσουν την ανέχεια και να αντέξουν την πείνα, αβοήθητοι, ώστε να μη γίνονται βάρος στη δομή. Τους καλεί να αποδείξουν με ανορθόδοξους, δικής της επινόησης τρόπους, πόσο αληθινά έχουν ανάγκη. Τους μετατρέπει σε ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας, σε εργαζόμενους που δε μπορούν να πουν όχι σε κανένα εργοδότη, σε οποιαδήποτε δουλειά. Τους υπενθυμίζει ότι δυο πακέτα μακαρόνια και ένα όσπρια την εβδομάδα, τους καθιστούν υπόλογους στην ίδια. Δημοσιοποιώντας από ραδιοφώνου, θολά και χωρίς στοιχεία, τις δικές της υποψίες, τους στιγματίζει όλους συλλήβδην, ως ασυνείδητους και τεμπέληδες, που εκμεταλλεύονται τη συμμετοχή τους και στερούν τρόφιμα από άλλους που πεινάνε περισσότερο και πιο αληθινά. Και τους εγκαταλείπει εκτεθειμένους ως τέτοιους στην κοινωνία, που αυτή κυρίως, με την εθελοντική συνεισφορά της γεμίζει τα ράφια του Κοιν.Παντοπωλείου…

Η απαξιωτική στάση αυτή, τί άλλο αποτέλεσμα μπορεί να έχει από το να αποθαρρύνει, να διώξει οικογένειες; Τί άλλο από το να μειώσει δραματικά τη βοήθεια, που η κοινωνία της Ιεράπετρας προσφέρει τόσα χρόνια, εφόσον αμφισβητείται δημόσια και από τα πιο αρμόδια χείλη, η ειλικρίνεια και η ανάγκη των δικαιούχων της δομής;

Θα έπρεπε να σκέφτονται συντονιστές και «υπεύθυνοι» πως έχουν απέναντί τους ανθρώπους, που εκτός απο τα οικονομικά προβλήματα, αντιμετωπίζουν πιθανά και κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα. Και ήδη έχουν διανύσει «μεγάλο δρόμο», για να ζητήσουν βοήθεια, να μιλήσουν για τα προσωπικά τους προβλήματα και να ανοίξουν το σπίτι τους για να ελεγχθεί η κατάσταση τους.

Και αν το πρόβλημα παραμένει ότι βλέπουμε να επιλέγεται ως δικαιούχος μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά και μένει εκτός μία άλλη με τρία, οφείλουμε να βρούμε τρόπο να βοηθήσουμε και τους δύο.

Πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Με συχνά καλέσματα στον κόσμο να συνεισφέρει, διοργανώνοντας εκδηλώσεις στήριξης, κάνοντας επαφές με επιχειρηματίες, σχολεία και συλλόγους της περιοχής μας και εκτός. Μπορούν επίσης, να κάνουν το ανήκουστο: να εισηγηθούν αύξηση του κονδυλίου που δίνεται από το Δήμο για τρόφιμα, συστρατευόμενοι και με άλλους δημοτικούς συμβούλους σε αυτό!

Ας παραδειγματιστούν δηλαδή -Συντονίστρια και Επιτροπή Διαχείρισης- από τον προηγούμενο υπεύθυνο της δομής, τον κ.Κανάκη, που, με ευγένεια και διακριτικότητα στήριξε το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν ότι η δομή έγινε γνωστή και κρατήθηκε ανοικτή, ώστε σήμερα να έχει αυτό τον αριθμό δικαιούχων, που προβληματίζει μεν την κ.Χασάπη, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν και είναι μικρότερος από όλους εκείνους που χρήζουν βοήθειας.

Ο ρόλος του Κοινωνικού Παντοπωλείου, για όποιον το ξεχνά, δεν είναι η προσφορά περιστασιακής φιλανθρωπίας αφ’υψηλού σε μόνιμα εξαθλιωμένους, αλλά αληθινή αλληλεγγύη σε ισότιμους και αξιοπρεπείς ανθρώπους.

Ιεράπετρα, 5/2/2015

Αλίκη Ξανθάκη

Advertisements

Written by politesiermg

05/02/2015 στις 9:41 πμ

Αναρτήθηκε στις Διάφορα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: