Πολίτες εν Δράσει

για το δήμο Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού

Κοινωνικό παντοπωλείο. Θέσεις και απόψεις των «υπεύθυνων» διαχείρισής του.

leave a comment »

Ήρα Μυλωνά Μαμαντοπούλου

Γράφει η Ήρα Μυλωνά Μαμαντοπούλου

Με κατάπληξη άκουσα τις απόψεις της Συντονίστριας της Επιτροπής Διαχείρισης  του Κοινωνικού Παντοπωλείου στον Ρ/Σ ΗΧΩ, κυρίας Χασάπη.

Η κ. Χασάπη επικαλούμενη τη συζήτηση της Επιτροπής Διαχείρισης του Κοινωνικού Παντοπωλείου δήλωσε ότι ενώ ο αριθμός των δικαιούχων είναι από τους υψηλότερους συγκριτικά με αντίστοιχες δομές άλλων Δήμων, υπάρχουν εκείνοι που εκμεταλλεύονται τη δομή και μετά βολεύονται!!! Επίσης δήλωσε ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο σαν νέος ΟΑΕΔ! Θα προτείνει στους υποψήφιους εργοδότες της περιοχής νέα και υγιή άτομα για εργασία! Ενδεχόμενη άρνηση των ατόμων να εργαστούν στην προτεινόμενη θέση θα έχει σαν συνέπεια την επανεξέταση της συμμετοχής του στο παντοπωλείο.

Πρέπει λοιπόν η κ. Χασάπη να θυμηθεί κάποιες βασικές αρχές της λειτουργίας των θεσμών κοινωνικής στήριξης σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

  1. Δυστυχώς όσο διαρκεί η οικονομική κρίση τόσο ο αριθμός των θυμάτων της αυξάνεται και οι ανάγκες συμπαράστασης μεγεθύνονται.
  2. Βασικός κανόνας λειτουργίας των δομών κοινωνικής στήριξης είναι η προστασία της αξιοπρέπειας των δικαιούχων και η διασφάλιση της απαιτούμενης διακριτικότητας.
  3. Κανένας από τους δικαιούχους δεν προσδοκά στην «ευεργεσία»και την ελεημοσύνη των δομών κοινωνικής στήριξης. Η ελπίδα αυτών των ανθρώπων εντοπίζεται στην ανάταξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και την αποκατάσταση της αυτάρκειάς τους. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν περιλαμβάνεται στα όνειρα κανενός ανθρώπου το «βόλεμα» σε παροχή κάποιων τροφίμων.
  4. Κανείς δεν σας έδωσε το δικαίωμα να «διαφημίζετε» νέα και υγιή άτομα για εξεύρεση οποιασδήποτε εργασίας με ποινική ρήτρα ουσιαστικά την εξαίρεσή τους από το Παντοπωλείο. Εάν δεν το αντιλαμβάνεστε, αυτή η νοοτροπία και πρακτική οδηγεί στην προώθηση και εφαρμογή σύγχρονου δουλεμπορίου. Αυτοί είναι οι στόχοι και οι φιλοδοξίες σας;

Παραδειγματιστείτε από την πρακτική του προκατόχου σας εθελοντή κ. Κανάκη που επέβαλλε την απόλυτη διακριτικότητα και ευπρέπεια στη λειτουργία της ίδιας της δομής. Με αυτή την ευκαιρία επαναφέρω το ερώτημα στο οποίο αρνήθηκε να απαντήσει ο Δήμαρχος σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: Γιατί αποπέμφθηκε ο κ. Κανάκης;

Πιστεύω ότι τέτοιες απόψεις και θέσεις υπονομεύουν τη συμμετοχή και υποστήριξη των κοινωνικών δομών από την τοπική κοινωνία. Οδηγεί επίσης σε απόσυρση και απομόνωση ανθρώπων που έχουν πραγματικά ανάγκη βοήθειας και στήριξης.

Σας καλώ να στρατευτείτε στην προσπάθεια εξεύρεσης πόρων και δυνατοτήτων για καλύτερη και ευρύτερη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου σύμφωνα με τις τεράστιες ανάγκες των συνανθρώπων μας.

Ιεράπετρα, 10/2/2015

Ήρα Μυλωνά Μαμαντοπούλου

Δημοτική Σύμβουλος Ιεράπετρας

Advertisements

Written by politesiermg

10/02/2015 στις 8:06 πμ

Αναρτήθηκε στις Διάφορα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: