Πολίτες εν Δράσει

για το δήμο Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού

«Προώθηση των συμφερόντων των μεγάλων πολυεθνικών» – ο Μ. Μαχαιράς για το νέο χωροταξικό Κρήτης στην «ΑΝΑΤΟΛΗ»

leave a comment »

Ρεπορτάζ: ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΜΠΡΟΥ-ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ

ANATOLH 15-6-2015Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιεράπετρας, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Πολίτες εν δράσει» και μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. κ. Μιχ. Μαχαιράς ζητάει την έκτακτη σύγκληση του σώματος για να συζητηθεί το νέο χωροταξικό για την Κρήτη.

Στην επιστολή του ο κ. Μαχαιράς σημειώνει:

«Αξιότιμε Πρόεδρε, Αξιότιμα μέλη του Δ.Σ.,

Λόγω της σπουδαιότη-τας της αναθεώρησης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης θεωρώ ότι το ΔΣ της ΠΕΔ Κρήτης, ως συλλογικό όργανο εκπροσώπησή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, οφείλει να πάρει θέση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας πήρε απόφαση με την οποία αιτείται την εκπόνηση νέας μελέτης με βάση τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών και όχι τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν την Κρήτη Βιομηχανική Ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και κόμβο διανομής. Πρόκειται για μια από τις κεντρικές κατευθύνσεις της υπό διαβούλευση μελέτης με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο ισχύον παραγωγικό μοντέλο που χρήζει βελτίωσης και όχι ανατροπής προς όφελος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που προωθούνται με αδιαφανείς διαδικασίες.

Με την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθείτε στο αίτημα για έκτακτη μονοθεματική συνεδρίαση του ΔΣ για το τόσο φλέγον θέμα.»

Χωρίς προοπτική εξέλιξης

Ο κ. Μαχαιράς έκανε δηλώσεις και στην ΑΝΑΤΟΛΗ σχετικά:

«Το νέο αναθεωρημένο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στο νησί μας για τις επόμενες δεκαετίες. Μέσα και από τη συζήτηση που έγινε και στο Δ.Σ. Ιεράπετρας για το θέμα, αναδείχθηκε επαρκώς ότι οι βασικές κατευθύνσεις του προτεινόμενου σχεδίου είναι σε πλήρη αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες του τόπου μας, στερώντας οποιαδήποτε προοπτική εξέλιξης σε βασικούς τομείς με αντικειμενικά τεράστιες δυνατότητες εξέλιξης.

Στην πραγματικότητα η πρόταση των μελετητών αποτελεί προσβολή απέναντι στο Δήμο της Ιεράπετρας: απαξίωση του πρωτογενούς τομέα, δυσφήμιση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, απουσία οποιοσδήποτε πρότασης που να στηρίζει την αλιεία, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία.

Οι μελετητές αγνόησαν πλήρως τη σημασία περιοχών όπως το δάσος του Σελακάνου -έναν από τους σημαντικότερους αν όχι το σημαντικότερο μελισσόκηπο της Κρήτης, τον ορεινό όγκο της Θρυπτής και τη Νήσο Χρυσή! Απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε λιμενικά έργα που να σχετίζονται με τον Τουρισμό. Καμία προοπτική δε δίνεται στον Τουρισμό με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας. Στον τομέα της έρευνας, η καρδιά της παραγωγής πρώιμων κηπευτικών ολόκληρης της Ελλάδας απουσιάζει παντελώς! Εν κατακλείδι η μελέτη παραγνωρίζει τα πραγματικά δεδομένα για τον τόπο μας.

Πλήρης η απουσία προτάσεων που θα έδιναν προοπτική στην οικονομική δραστηριότητα με διάχυση των ωφελημάτων στην κοινωνία, την προστασία του περιβάλλοντος ή την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων. Απουσιάζουν προτάσεις όπως η δημιουργία ζώνης προστασίας θαλάσσιας ζωής, η δημιουργία οργανωμένων μελισσόκηπων με σύσταση και λειτουργία φορέα διαχείρισης στο Σελάκανο, πρόβλεψη για κτηνοτροφικές ζώνες με μελέτες βοσκοϊκανότητας και επιδότηση για τον έλεγχο του πληθυσμού των ζώων, η δημιουργία βοτανικού πάρκου στον Απηγανιά, η κατασκευή μαρίνας, τα μεγάλα έργα για την άρδευση και τη διαχείριση του υδατικού δυναμικού -αντ’ αυτού μελετούν την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΒΑΠΕ- η λειτουργία ερευνητικού κέντρου με αξιοποίηση του πειραματικού σταθμού του ΕΘΙΑΓΕ, ο χαρακτηρισμός του Νοσοκομείου Ιεράπετρας ως Νοσοκομείο της Νοτιοανατολικής Κρήτης κ.ο.κ.».

Οι ΒΑΠΕ

«Στην ουσία δεν πρόκειται απλά περί αστοχίας των μελετητών. Κεντρική κατεύθυνση της μελέτης είναι η προώθηση των συμφερόντων των μεγάλων πολυεθνικών που σχετίζονται κυρίως με την ενέργεια.

Η θέσπιση ζωνών για παραγωγή ενέργειας μέσω ΒΑΠΕ (συνολικά 2100MW στις οκτώ συνολικά ζώνες, που οριοθετούνται στην Κρήτη -χωρίς να υπολογίσουμε τις εγκαταστάσεις σε Αθε-ρινόλακκο και στους άλλους δύο ενεργειακούς κόμβους, που προβλέπονται αλλά και στις κεφαλές των φραγμάτων), ο προορισμός της Κρήτης ως ενεργειακός κόμβος της Ε.Ε. (αγωγοί φυσικού αερίου, διαμετακομιστικοί σταθμοί κ.ο.κ.) σε συνδυασμό με την τραγική υποβάθμιση κυρίως του πρωτογενούς τομέα (μόλις 10% των πόρων) αναδεικνύουν ότι τελικά πρόκειται περί ενός σχεδίου που πρέπει να ανατραπεί.

Έχουμε ανάγκη από την εκπόνηση νέας μελέτης για το χωροταξικό της Κρήτης που να βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών- με ουσιαστική διαβούλευση.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η απόφαση του Δ.Σ. Ιεράπετρας και θεωρώ ότι είναι ώρα να ενώσουμε τη φωνή μας με τους Δήμους όλης της Κρήτης που αντιδρούν.

Ως μέλος του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης θεώρησα υποχρέωσή μου να ζητήσω την έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. για το θέμα καθώς δεν νοείται να μην πάρει θέση σε ένα τόσο σημαντικό’ θέμα ο συλλογικός φορέας εκπροσώπησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποτρέψουμε τις αρνητικές εξελίξεις για τον κάθε Δήμο ξεχωριστά και για την Κρήτη μας συνολικότερα», κατέληξε.

Advertisements

Written by politesiermg

15/06/2015 στις 3:13 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: