Πολίτες εν Δράσει

για το δήμο Ιεράπετρας – Μακρύ Γιαλού

Αναβολή για τις ταϊστρες των αδέσποτων. Σε «απολογία» κλήθηκαν ο Φιλοζωικός Ιεράπετρας και οι εθελοντές που τις προσφέρουν…

leave a comment »

Γράφει η Αλίκη Ξανθάκη

dimos ioannitonΣτην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκε εκτενώς, αλλά τελικά αναβλήθηκε η τοποθέτηση ειδικών ταϊστρών για τα αδέσποτα της πόλης μας, που προσφέρθηκαν στο δήμο από εθελοντές χωρίς καμιά άμεση ή έμμεση επιβάρυνση για το Δήμο. Σε μια πόλη που καθημερινά πεθαίνουν στο δρόμο αδέσποτα, όπου εγκαταλείπονται δεκάδες σκυλιά και γατιά καθημερινά, νεογέννητα σε κάδους ή μεγαλύτερα στους δρόμους βρέθηκαν δεκάδες δικαιολογίες για να μην γίνει αποδεκτή η προσφορά των συνδημοτών μας. Σε μια πόλη, όπου, όπως σε όλη τη χώρα, λείπει η κουλτούρα της στείρωσης, αλλά και της στοιχειώδους φροντίδας, η δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας, που τίποτα από την πλευρά της δεν έχει επιχειρήσει ή προτείνει ή έστω σχεδιάσει για το μέλλον, αντέδρασε φοβικά σε μια λύση για τα αδέσποτα.

Το επιχείρημα που κυριάρχησε είναι ότι τα αδέσποτα πρέπει να απομακρυνθούν από την πόλη, να είναι αόρατα στον κάτοικο και τον επισκέπτη. Αυτό που, δυστυχώς, έγινε ξεκάθαρο από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας που πήραν το λόγο, είναι πως πραγματικά συγχέουν το στόχο της εξάλειψης του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, για το οποίο μόνο άνθρωποι είναι υπαίτιοι, με την εξαφάνιση, εξάλειψη, εξόντωση  των ίδιων των αδέσποτων.
Δεν ειπώθηκε βεβαίως κυριολεκτικά ότι πρέπει να εξοντωθούν από πείνα και δίψα.  Στοχοποιήθηκαν ωστόσο, για αμέτρητα προβλήματα και σκιαγραφήθηκαν με πρωτοφανή κινδυνολογία ως θανάσιμος  κίνδυνος για την κοινωνία της Ιεράπετρας. Επιπλέον εγκάλεσαν τους εθελοντές για σκοπιμότητα προβολής της πρωτοβουλίας τους και φυσικά δεν αντιπρότειναν τίποτα άλλο, από αναβολή του θέματος…

argosΤα αδέσποτα κατηγορήθηκαν ελαφρά τη καρδία ακόμα και για το πρόσφατο τραγικό χαμό του μικρού παιδιού από δεσποζόμενα, καθαρόαιμα και «εκπαιδευμένα» στην επιθετικότητα σκυλιά στην Κοζάνη. Κατηγορήθηκαν για ατυχήματα τροχαία, λες και ένα δεσποζόμενο σκυλί χωρίς λουρί ή ένα παιδί ή μία μπάλα ή -πιο συνηθισμένα για την πόλη μας- μια λακούβα δεν μπορούν να προκαλέσουν εξίσου ατύχημα…  Κατηγορήθηκαν ακόμα και για την οσμή των περιττωμάτων που παράγουν, απ’ ότι φαίνεται πιο ενοχλητική από των δεσποζόμενων ζώων,  αφού δεν τρέφονται με ακριβές τροφές. Είδαμε ουσιαστικά να βρίσκονται κατηγορούμενα τα κύρια θύματα της κατάστασης και οι μόνοι άνθρωποι που δείχνουν ενδιαφέρον για την τύχη τους. Και με τον τρόπο αυτό είδαμε να ενδυναμώνεται και να δικαιολογείται τελικά απόλυτα η «κουλτούρα» της εγκατάλειψης, ακόμα και της κακοποίησης.  Αυτή ακριβώς δεν είναι η νοοτροπία, για την οποία διασύρεται συχνά πυκνά η περιοχή μας και το νησί μας σε ξένους τουρίστες που ανακαλύπτουν και προβάλουν απηυδισμένοι την τραγική μοίρα των ζώων αυτών στα μέρη μας; Μα και ο τουρισμός πλήττεται από την «ακαθαρσία» των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με την υπεύθυνη για την προβολή του Δήμου, κ.Ρουμελιωτάκη, η οποία αγνοεί μάλλον ότι ο διπλανός δήμος της Σητείας που επιχειρεί να εισβάλει δυναμικά στο χώρο του εναλλακτικού τουρισμού, όχι μόνο τοποθέτησε πρόσφατα μόνος του ταϊστρες, αλλά και διαφήμισε τη δράση του αυτή και το πολιτισμικό του επίπεδο ως πόλη φιλική στα ζώα;  Αγνοεί τις αντίστοιχες δημοτικές πρωτοβουλίες ταϊστρών από την Άρτα, την Κοζάνη, την Καρδίτσα,  τα Ιωάννινα, τη Λέσβο, Κηφισιά, κλπ. Αφού όμως στην Ιεράπετρα για τη δημοτική αρχή τα αδέσποτα είναι υπεύθυνα για όλα αυτά τα δεινά και αν δεν είναι, -ποιος ξέρει, αύριο μπορεί να γίνουν, εμείς θα τα ταΐζουμε μέσα στην πόλη;

Τις ταϊστρες-ποτίστρες, όμορφα διαμορφωμένες σε ένα καλαίσθητο σπιτάκι, κατασκεύασαν με δικά τους έξοδα μια ομάδα νέων εθελοντών V2. Η ομάδα, που έχει αναδείξει με τη δράση της προβλήματα ή ελλείψεις που χρονίζουν, έχει επέμβει διορθωτικά με εθελοντική δουλειά, μαζεύοντας με κάποια εκδήλωση συνήθως τα απαιτούμενα ποσά, αλλά κυρίως με τη δυναμική προβολή, που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει στο εκάστοτε πρόβλημα. Τα δε σπιτάκια  ανέλαβαν να τα εφοδιάζουν με νερό και φαγητό ο Φιλοζωικός Σύλλογος Ιεράπετρας, που και αυτός στον ένα χρόνο λειτουργίας του έχει αναδείξει πολλές φορές το πρόβλημα των αδέσποτων, έχει οργανώσει καμπάνιες συγκέντρωσης τροφής, έχει πραγματοποιήσει στειρώσεις, εμβολιασμούς, αποπαρασιτώσεις αδέσποτων και έχει μεσολαβήσει για την υιοθέτηση δεκάδων αδέσποτων. Αρκετές φορές δε έχει αποταθεί στη δημοτική αρχή για την οφειλόμενη από το Νόμο στήριξη και έχει αντιμετωπίσει άρνηση με την γνωστή αιτιολόγηση της έλλειψης κονδυλίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρμόδιος και επί δύο χρόνια Αντιδήμαρχος που εισηγήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο κ.Παπαδοπετράκης, ξεκίνησε με τα λόγια «μετά από πρόταση της φιλοζωικής V2…», αγνοώντας ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές ομάδες ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας, κάνοντας εθελοντικά αυτό, που σε αυτήν  και σε άλλες περιπτώσεις, είναι η δουλειά για την οποία εκλέχτηκε και πληρώνεται ο ίδιος!

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας έπρεπε, λοιπόν, απλά να εγκρίνει τις επτά προτεινόμενες θέσεις ή να αντιπροτείνει κάποιες άλλες.  Οι θέσεις που πρότεινε ο Φιλοζωικός Σύλλογος Ιεράπετρας  (Ναυμαχία, Πλατεία απέναντι από το Lidl,  oικόπεδο Μίνως, ΤEI, Παρκάκι, Τζαμί, πεζόδρομο πίσω από το Μαρινόπουλο στο Νέο Σχέδιο Πόλης) επιλέχθηκαν με α) βάσει τους χώρους όπου συγκεντρώνονται ΉΔΗ  αδέσποτα ζώα και β) την ύπαρξη διαθέσιμων εθελοντών, που να μπορούν να εφοδιάζουν τακτικά τα σπιτάκια-ταϊστρες.

Παραθέτω την τοποθέτηση του Αντιδημάρχου κ.Εμμ. Φραγκούλη, δασκάλου στο επάγγελμα:
«…Αυτή τη στιγμή η πρωτοβουλία αυτή, ναι, μπορεί να είναι φιλοζωική, παρέχει τροφή στα ζώα. Το πρόβλημα ποιο είναι τώρα; Ότι θα μαζέψουμε όλα αυτά τα αδέσποτα σε 5-6 θέσεις με την παροχή τροφής και θα δημιουργηθούνε προβλήματα, στο ότι θα δημιουργηθούνε αγέλες, στις περιοχές αυτές, όπου, όπως είπε η Μαίρη (σημ.Γουλιδάκη, εκπρόσωπος του Φιλοζωικού Συλλόγου) έχουν ήδη εντοπίσει αυτά τα ζώα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα ζώα αυτά θα γίνουν εκεί πέρα περισσότερα. Και υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα με τους περίοικους. Πέρα από τα περιττώματα, που όπως ξέρετε η ξηρά τροφή επειδή είναι αφυδατωμένη παράγει περισσότερες ποσότητες, αλλά και – προσωπικά είμαι κυνόφιλος και ασχολούμαι όλη μου τη ζωή με τα σκυλιά- η ξηρά τροφή που θα παρέχεται πρέπει να είναι άριστης ποιότητας, για να μη δημιουργεί δυσοσμίες και ένα σωρό προβλήματα. Από την άλλη είναι ότι τα σκυλιά σε αυτούς τους χώρους, όπως είπα προηγουμένως, θα είναι κυρίαρχα, γιατί θα είναι το μέρος όπου θα λαμβάνουν την τροφή τους.  Και τι σημαίνει αυτό; Έχουμε θρηνήσει τελευταία θύματα από σκυλιά και να μην πάω στα χειρότερα περιστατικά, που είναι τα σοβαρότερα, όταν έχουμε θανάτους παιδιών από σκυλιά. Δηλαδή είναι τρομερό την εποχή μας να θανατώνεται ένα παιδί από σκύλο! Επίσης δημιουργούνται πολλά προβλήματα με τα αδέσποτα, διότι μπορούν να προκληθούν πολλά ατυχήματα. Ήδη έχουν προκληθεί στην πόλη μας τροχαία ατυχήματα. Έχουμε γίνει μάρτυρες όλοι και να κυνηγάνε ένα ποδήλατο με ένα παιδί ή μια μηχανή ή να πετάγονται στο δρόμο και να είσαι αναγκασμένος να κινδυνεύσεις, γιατί προσπαθείς να αποφύγεις να χτυπήσεις ένα ζώο. Πέρα από τις νομικές συνέπειες που μπορεί να έχεις που είναι τρομερά δυσβάσταχτες. Δηλαδή, αν είναι δυνατόν, χτύπησες ένα ζώο και αν πεθάνει το ζώο είναι 30χιλιάδες ευρώ το πρόστιμο. Τρομερά παράλογα. Σας λέω είμαι ο ίδιος κυνόφιλος και έχω πληρώσει να μην πω τα ποσά, γιατί δε θα τα πιστέψουνε. Από κει και πέρα οι θέσεις είναι λίγες κατά τη γνώμη μου και είναι σε σημεία που δεν πρέπει να τοποθετηθούν. Οι ταΐστρες αυτές πρέπει να τοποθετηθούν περιφερειακά, ώστε να απομακρύνουμε τα ζώα μέσα από τον αστικό ιστό.  Δημιουργούνε προβλήματα, μην περιμένουμε να θρηνήσουμε κάποιο θύμα, για να επέμβουμε.»

Στην αντίπερα όχθη η κ.Ήρα Μυλωνά, δημοτική σύμβουλος των «Πολίτες εν δράσει» τοποθετήθηκε αμέσως μετά τον κ.Φραγκούλη.
«Νομίζω αρχικά  ότι πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Φιλοζωικό Σύλλογο και την ομάδα  V2 σαν δημοτικό συμβούλιο, που είμαστε σε θητεία δίχρονη και δεν έχουμε κάνει το παραμικρό για τα αδέσποτα και εγκαλούμε αυτούς τους ανθρώπους ή σε αυστηρό έλεγχο ή σε απολογία για την πρωτοβουλία που πήραν.
 Δεν φταίνε τα παιδιά για τα αδεσποτα, τα αδέσποτα είναι μέσα στην πόλη. Δεν το δημιούργησαν οι φιλόζωοι, ούτε οι V2.
Αντί λοιπόν να σκεφτούμε εμείς σαν δήμος «πατώντας» σε αυτήν την πρωτοβουλία και  επικροτώντας την, γιατί είναι πραγματικά εξαιρετική, πώς θα τη συνεχίσουμε, πώς θα την εμπλουτίσουμε, πώς θα λύσουμε το πρόβλημα των αδέσποτων.. Ναι, με στείρωση κύριε Φραγκούλη, είχε γίνει πρόταση από τον κύριο Σπυριδάκη (σημ.κτηνίατρος & δημοτικός σύμβουλος) και θεωρήθηκε εξόχως ακριβή και απορρίφθηκε. Εγώ με τον κύριο Σπυριδάκη και άλλοι συνάδελφοι, εθελοντικά στειρώσαμε 150 ζώα σε τρεις μέρες.
 Αντί να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους, γιατί είναι η εύκολη λύση, και είναι θέμα παιδείας  και μπορεί να γίνει παρέμβαση και του Δήμου και να προχωρήσουμε και μεις αυτήν την προσπάθεια σε στείρωση και περιορισμό των αδέσποτων. Το αδέσποτο γίνεται επικίνδυνο όταν πεινάει, όταν πονάει και όταν φοβάται. Έτσι γίνονται επιθετικά τα ζώα.
Αυτή είναι η άποψή μου, όπως και το ότι πρέπει να αποδεχτούμε την προσφορά των παιδιών με ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για την πρωτοβουλία τους και να δούμε, να σκεφτούμε όλοι μαζί σαν δημοτικό συμβούλιο τι θα κάνουμε παραπέρα.»

maxresdefaultΗ αδεσποτεία  δημιουργείται αποκλειστικά και μόνο από τους συμπολίτες εκείνους, οι οποίοι παρανομούν με το να εγκαταλείπουν ενήλικα ή νεογέννητα ζώα στους δρόμους. Δε δημιουργείται ούτε από εκείνους που ταϊζουν, ούτε από εκείνους που στειρώνουν και θεραπεύουν εγκαταλειμμένα ζώα. Και σε καμιά περίπτωση δεν προσφέρει τίποτα άλλο από μια αίσθηση απαλλαγή από τις ευθύνες μας η δαιμονοποίηση των θυμάτων της εγκατάλειψης, των ίδιων των ζώων. Όπως το πρόβλημα είναι δικό μας δημιούργημα, έτσι και η λύση είναι εφικτή με συγκεκριμένα βήματα υπεύθυνα, σοβαρά και συνεπή.

Το πρόβλημα φυσικά δε λύνεται απλά με το τάισμα των ζώων. Αλλά σίγουρα εκτός από πράξη ανθρωπιάς και ευαισθησίας, σημάδι μιας πολιτισμένης κοινωνίας, είναι και ένα βήμα για την προσέγγιση των ζώων, τον έλεγχο, την αποπαρασίτωση, τη σήμανση και τη στείρωσή τους. Με υγιή και χορτάτα αδέσποτα δεν θα έχουμε ζώα που σκίζουν και σκορπίζουν σκουπίδια – που άνθρωποι ακόμα αφήνουν εκτός των κάδων. Δε θα έχουμε ζώα που επιτίθενται σε οικόσιτα πουλερικά για να τραφούν. Δε θα έχουμε ζώα που περιμένουν στις ταβέρνες να επιβιώσουν από την ελεημοσύνη των πελατών που τρώνε.

Εξάλλου η τοποθέτηση των ταϊστρών αυτών είναι μια λύση που προσφέρουν στο Δήμο εντελώς δωρεάν κάποιοι συμπολίτες μας με το δικό τους χρόνο και τα δικά τους έξοδα. Και προσφέρουν κάτι ακόμα, όχι στα ζώα αυτή τη φορά, αλλά στους ανθρώπους αυτής της πόλης, μια εικόνα υπευθυνότητας, φροντίδας και σεβασμού της ζωής, που αν δεν μπορέσει να εξοικειώσει σταδιακά τους μεγαλύτερους από μας με τις υποχρεώσεις μας, ίσως να καταφέρει να εκπαιδεύσει τους νεότερους συμπολίτες να ξεπεράσουν φοβικές νοοτροπίες και να αναπτύξουν αίσθημα ευθύνης ώστε να αντιδρούν απέναντι σε ανεύθυνες και «δηλητηριώδεις» συμπεριφορές που διασύρουν την κοινωνία μας στο σύνολό της.

Advertisements

Written by politesiermg

10/07/2016 στις 7:20 μμ

Αναρτήθηκε στις Διάφορα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: